EVENIMENT
UPDATE FOTO-VIDEO: Accident cu trei autovehicule implicate în Tecuci – Galați. Două victime, printre care și un copil
Un accident rutier a avut loc, vineri la amiază pe o șosea din județul Galați. Două persoane au fost rănite, printre care și un copil.
Potrivit ISU Galați, accidentul rutier s-a produs pe DN 24D, în municipiul Tecuci.
UPDATE ora 14.55: Accident în Tecuci – Galați. Precizările polițiștilor
„La data de 27 ianuarie, la ora 12:56, Poliția Galați a fost sesizată telefonic prin intermediul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, cu privire la faptul că pe DE 581 – Drumul de Centură al municipiului Tecuci, a avut loc un eveniment rutier în urma căruia au fost rănite mai multe persoane.
Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene care s-au deplasat la fața locului au stabilit că un tânăr, cu vârsta de 19 ani, din comuna Tutova, județul Vaslui, în timp ce conducea un autoturism pe drumul mai sus menționat, având direcția de deplasare dinspre municipiul Bârlad către municipiul Focșani, la efectuarea unei manevre de depășire a unei autoutilitare, condusă de un bărbat de 45 de ani, din comuna Ghidigeni, județul Galați, a pătruns pe sensul opus de mers și a intrat în coliziune frontală cu un autoturism, condus regulamentar de un alt bărbat, cu vârsta de 33 de ani, din comuna Negrilești, județul Galați.
Totodată, în acest impact a fost implicată și autoutilitara.
Conducătorii auto dețin permise de conducere valabile, iar la testarea alcoolscop rezultatul a fost negativ în toate cele trei cazuri, însă, la testarea cu aparatul tip Drugtest Drager a tânărului de 19 ani au rezultat valori pozitive la consumul de canabis și cocaină, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii prezenței în organism a substanțelor psihoactive.
A fost întocmit dosar penal pentru infracțiunile de vătămare corporală din culpă, respectiv, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, au precizat reprezentanții IPJ Galați.
UPDATE ora 14.15: Victimele au fost preluate și transportate la spital, conștiente. Fiind vorba de un copil de 2 ani și de un tânăr de 20 de ani.
S-au asigurat masuri PSI la locul evenimentului.
În eveniment au fost implicate trei autovehicule, respectiv două mașini și o dubă.
Din primele date, a rezultat rănirea a două persoane.
Victimele sunt un copil de doi ani și un adult.
La fașa locului s-a intervenit cu o autospecială de stins incendii, echipajul SMURD tip B și un echipaj SAJ.
ECONOMIE
Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut cu 529 persoane în luna februarie a acestui an

În luna februarie a anului 2023, numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 165.425 persoane, cu 529 mai multe faţă de luna ianuarie, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (10.382), Bacău (9.299), Teleorman (7.788), Buzău (7.723), Teleorman (7.715) şi Vaslui (7.350), iar cei mai puţini în Bucureşti (254) şi în judeţele Ilfov (858) şi Timiş (1.345).
Suma medie plătită în a doua lună a acestui an de statul român beneficiarilor de ajutor social a fost de 268,95 lei, în timp ce suma totală plătită s-a ridicat la 44,49 milioane de lei.
Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (354,76 lei), Braşov (324,98 lei) şi Mureş (324,23 lei).
Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare.
Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Agerpres

Organizația Mondială a Sănătății ar putea adăuga medicamentelor împotriva obezității pe lista medicamentelor esențiale. Lista este folosită pentru a ghida deciziile de achiziție ale guvernelor din țările cu venituri mici și medii, au declarat reprezentanții agenției ONU pentru Reuters.
Medicamentele care combat obezitatea ar putea fi incluse în premieră pe lista OMS. Specialiştii agenţiei vor analiza propunerea luna viitoare, iar lista actualizată a medicamentelor esenţiale va fi publicată în septembrie.
Solicitarea de a lua în considerare medicamentele pentru obezitate a fost înaintată de trei medici şi un cercetător din SUA. Totuşi, unii experţi în sănătate publică avertizează faţă de introducerea unor medicamente ca soluţie la o afecţiune complexă care nu este încă pe deplin înţeleasă.
„Obezitatea este o problemă de sănătate din ce în ce mai importantă în multe ţări. Medicamentele pentru tratamentul obezităţii reprezintă doar un aspect al gestionării, desigur, iar prevenirea este, de asemenea, crucială”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS.
Peste 650 de milioane de adulţi din întreaga lume sunt obezi, mai mult decât triplu faţă de rata din 1975, iar aproximativ alte 1,3 miliarde sunt supraponderali, potrivit OMS. Majoritatea, 70%, trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
Acțiuni pe drumurile din județul Iași: Polițiștii au aplicat amenzi de peste 150.000 de lei și au reținut 30 de permise

Polițiștii din Iași au aplicat marți amenzi de peste 150.000 de lei și au reținut 30 de permise de conducere.
Potrivit IPJ Iași, la data de 28 martie 2023, poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 85 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
Au fost aplicate peste 400 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.
Marți poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
Au fost organizate 2 acţiuni şi s-a intervenit la 89 de evenimente, dintre care 72 au fost sesizate prin 112.
În urma activităţilor au fost sesizate 25 de infracţiuni.
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 431 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 155.200 de lei.
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.
Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 30 de permise de conducere și au fost retrase 9 certificate de înmatriculare.

Un incendiu violent a izbucnit, miercuri seară la acoperișul unei locuințe, în Mărăcineni, Argeș.
Potrivit ISU Argeș, incendiul a izbucnit la o locuință din comuna Mărăcineni, satul Argeșelu.
Arde generalizat acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați.
Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării acționează pe mai multe sectoare pentru a împiedica propagarea flăcărilor la vecinătăți.
Intervin pompierii de la Detașamentul Pitești și Mioveni cu trei autospeciale de stingere, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, alături de un echipaj SMURD de prim ajutor calificat.
Stire in actualizare