EVENIMENT
Update foto: Accident la ieșire pe Autostrada A2, în județul Constanța. Un TIR scăpat de sub control a ajuns în afara drumului

Un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane a avut loc, sâmbătă la amiază la ieșire de pe Autostrada Soarelui.
Potrivit ISU Constanța, accidentul rutier s-a produs în sensul giratoriu, la ieșire de pe autostrada A2 spre Ciocârlia.
UPDATE ora 13.37: TIR-ul nu avea încărcătură, iar șoferul a refuzat transportul la spital.
În eveniment a fost implicat un TIR, care a ieșit de partea carosabilă.
Din primele date, a rezultat o victimă conștientă, respectiv șoferul TIR-ului.
La fața locului au intervenit pompierii de la Detașamentul Medgidia cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un SMURD B.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că joi, 30 martie, circulația va fi restricționată pe mai multe drumuri din țară. pentru efectuarea unor lucrări.
Astfel, se execută lucrări de ranguire versanți în județele Gorj și Vâlcea, astfel:
Județul Gorj: DN 66, km. 94 – 121, loc. Bumbești-Jiu, în intervalul orar 07:00 – 17:00. Circulația rutieră se închide/deschide în reprize de câte 20 minute, dirijată de piloți de trafic.
Județul Vâlcea: DN 7A, km. 29 – 32, loc. Voineasa, între orele 08:00 – 16:00. Traficul se desfășoară în mod similar.
De asemenea, în județele Mureș și Vâlcea, se lucrează la tăierea arborilor periculoși pentru siguranța traficului, astfel:
Județul Mureș: DN 14, km. 88 – 89, loc. Sighișoara, circulându-se tot în reprize de câte 20 de minute.
Județul Vâlcea: DN 7, km. 235 – 236, loc. Câinenii Mari, în intervalul orar 08:00 – 16:00. Traficul rutier are loc în același mod.
Polițiștii le recomandă conducătorilor auto să circule cu multă atenție în zona lucrărilor, reducând viteza în mers, să se asigure foarte bine la schimbarea benzii de circulație și să păstreze o distanță corespunzătoare între vehicule, care să le permită să frâneze în condiții de siguranță.
EVENIMENT
FOTO: Femeie de 54 de ani, găsită decedată în casa cuprinsă de flăcări într-o localitate din Botoșani

O femeie de 54 de ani din localitatea Flămânzi a fot găsită fărăsuflare în locuința sa, cuprinsă de flăcări. Tragedia a avut loc în localitatea Flămânzi din județul Botoșani.
Potrivit ISU Botoșani, în cursul nopții de miercuri spre joi, un incendiu a fost anunțat la numărul unic 112 la o gospodărie din Flămânzi.
Au intervenit un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, precum și un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță Botoșani.
Pompierii au constat că ardea întreaga locuinţă, tavanul și acoperișul fiind prăbușite în interior, dar și o parte din acoperișul unei alte clădiri din gospodărie.
Întrucât existau informații că proprietara nu a reușit să iasă din casă, pompierii au acționat, concomitent cu acțiunea de stingere, pentru cautarea acesteia. Din nefericire, femeia a fost fost găsită decedată, în interiorul casei.
Cel mai probabil, incendiul a fost generat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile, au precizat reprezentanții ISU Botoșani.
ECONOMIE
Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut cu 529 persoane în luna februarie a acestui an

În luna februarie a anului 2023, numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 165.425 persoane, cu 529 mai multe faţă de luna ianuarie, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (10.382), Bacău (9.299), Teleorman (7.788), Buzău (7.723), Teleorman (7.715) şi Vaslui (7.350), iar cei mai puţini în Bucureşti (254) şi în judeţele Ilfov (858) şi Timiş (1.345).
Suma medie plătită în a doua lună a acestui an de statul român beneficiarilor de ajutor social a fost de 268,95 lei, în timp ce suma totală plătită s-a ridicat la 44,49 milioane de lei.
Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (354,76 lei), Braşov (324,98 lei) şi Mureş (324,23 lei).
Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare.
Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Agerpres

Organizația Mondială a Sănătății ar putea adăuga medicamentelor împotriva obezității pe lista medicamentelor esențiale. Lista este folosită pentru a ghida deciziile de achiziție ale guvernelor din țările cu venituri mici și medii, au declarat reprezentanții agenției ONU pentru Reuters.
Medicamentele care combat obezitatea ar putea fi incluse în premieră pe lista OMS. Specialiştii agenţiei vor analiza propunerea luna viitoare, iar lista actualizată a medicamentelor esenţiale va fi publicată în septembrie.
Solicitarea de a lua în considerare medicamentele pentru obezitate a fost înaintată de trei medici şi un cercetător din SUA. Totuşi, unii experţi în sănătate publică avertizează faţă de introducerea unor medicamente ca soluţie la o afecţiune complexă care nu este încă pe deplin înţeleasă.
„Obezitatea este o problemă de sănătate din ce în ce mai importantă în multe ţări. Medicamentele pentru tratamentul obezităţii reprezintă doar un aspect al gestionării, desigur, iar prevenirea este, de asemenea, crucială”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS.
Peste 650 de milioane de adulţi din întreaga lume sunt obezi, mai mult decât triplu faţă de rata din 1975, iar aproximativ alte 1,3 miliarde sunt supraponderali, potrivit OMS. Majoritatea, 70%, trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.
Sursa: MediaFax