Connect with us

EVENIMENT

Acţiune de voluntariat pentru ecologizarea plajelor litorale şi apelor din România demarează în acest weekend

Publicat

Asociaţia Act For Tomorrow lansează sâmbătă, de Ziua internaţională de Curăţare a Zonelor de Ţărmuri, programul de curăţare de deşeuri a litoralului Mării Negre şi a apelor din ţară, cu susţinerea unui lanţ de magazine din România, informează un comunicat de presă al organizatorilor.

Potrivit sursei citate, sâmbătă şi duminică (21-22 septembrie), echipe formate din sute de voluntari vor ecologiza litoralul şi apele Mării Negre şi, totodată, va fi realizat un sistem acţionat de două bărci, cu ajutorul căruia vor fi colectate deşeurile aflate la suprafaţa apei, iar cu ajutorul unei echipe de scafandri vor fi strânse luni, 23 septembrie, şi deşeurile solide aflate la adâncime, .

Voluntarii care doresc să se implice în acţiunea de curăţare din weekend sunt încurajaţi să se înscrie, iar organizatorii le vor pune la dispoziţie gratuit saci, mănuşi, apă, mâncare şi chiar şi cazare pentru cei care nu sunt din judeţ. Programul va continua cu acţiuni de curăţare a malurilor şi apelor Dunării, în luna octombrie, parteneri ai acţiunii fiind autorităţile publice locale de pe litoral, Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral şi Forţele Navale Române, care participă cu voluntari şi scafandri pentru cartografierea şi curăţarea apelor.

Potrivit unui studiu, prezentat de iniţiatorii acţiunii de ecologizare, Comisia Europeană arată într-un document recent că Marea Neagră conţine, după Marea Mediterană, cele mai multe deşeuri marine din Uniunea Europeană, iar 85% din deşeuri sunt din plastic. La nivel global, statisticile arată că în fiecare an, până la 500.000 de tone de plastic intră în mări. Indexul pentru anul 2015, publicat de organizaţia Our World in Data, arată că doar pe suprafaţa apelor există cantităţi de plastic între 10.000 şi 100.000 de tone, restul fiind în adâncimi. Impactul poluării cu plastic asupra naturii este semnificativ. Prin eliminarea deşeurilor şi acţiunile de prevenire a acumulării acestora, viaţa marină, natura şi sănătatea oamenilor sunt protejate.

„Cel mai recent studiu arată că Marea Neagră conţine, după Marea Mediterană, cele mai multe deşeuri marine din Uniunea Europeană, iar 85% din deşeuri sunt din plastic iar sâmbătă, 21 septembrie, cu ocazia Zilei Internaţionale de Curăţare a Zonelor de Ţărmuri, începe prima acţiune de curăţare de deşeuri a litoralului Mării Negre, din cadrul amplului program ecologic ‘Acţionăm pentru Ape”, lansat de Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România, la nivel naţional”, se mai arată în comunicatul de presă menţionat. AGEREPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Prahova, gazda unui nou accident rutier

Publicat

accident general pompieri smurd 112 590x354

Accident joi în comuna Balta Doamnei, județul Prahova, pe DJ 100 B, la intersecție cu un drum comunal, cu 2 autoturisme implicate.

Mașinile erau conduse de o femeie de 56 de ani și un tânăr de 22 de ani.

Șoferița a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Poliția precizează că cei doi șoferi nu au băut.

Traficul rutier este dirijat de către polițiștii rutieri.

Citește mai departe

EVENIMENT

Wizz Air anunță o nouă rută din România: București – Cardiff

Publicat

wizz air e1659007479455.jpg
Arhivă foto

Compania aeriană low-cost Wizz Air anunţă că introduce o nouă rută din România către Cardiff, Marea Britanie, din 30 octombrie.

Românii pot călători din București către Cardiff, în zilele de marți și duminică, începând cu 30 octombrie.

Biletele pentru această nouă rută sunt deja disponibile începând cu 24,99 euro sau 119 lei.

Capitala și cel mai mare oraș al Țării Galilor, Cardiff este unul dintre cele mai verzi orașe din Marea Britanie și un important centru istoric și arhitectural. Situat în sud-vestul țării, Cardiff este un loc perfect pentru o vacanță relaxantă în timpul toamnei și un punct de intrare convenabil în Marea Britanie pentru cei care vor să-și viziteze prietenii și familia.

„Cea mai nouă rută de la București către Cardiff va asigura pasagerilor noștri o destinație interesantă, dar mai puțin explorată, precum și o rută alternativă pentru vizitarea prietenilor și familiei în Marea Britanie”, declară Daria Sergeeva, Corporate Communications Manager la Wizz Air.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Județul Vaslui, lovit de secetă: Mii de fântâni secate și zeci de localităţi unde alimentarea cu apă se face cu restricţii

Publicat

arhiva foto

Un număr de 1.005 fântâni din totalul celor 7.574 existente în judeţul Vaslui au secat, iar altele au debitul redus pe fondul secetei excesive din ultimele luni.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Prefecturii Vaslui, mai multe cursuri de apă sunt secate, iar în unele localităţi din judeţ autorităţile locale au dispus ca furnizarea apei să fie restricţionată, situaţia fiind mai gravă în mediul rural.

„În oraşe şi municipii nu se aplică restricţii în alimentarea cu apă. Sunt 12 localităţi din şase comune unde alimentarea cu apă se face cu unele restricţii orare: Blăgeşti şi Igesti din comuna Blăgeşti, Crăciuneşti, Sasova, Rebricea, Rateşu Cuzii şi Draxeni din comuna Rebricea, Drânceni şi Ghermăneşti din comuna Drânceni, satul Vetrişoaia din comuna Vetrişoaia, localităţile Dodeşti şi Urdeşti din comuna Dodeşti şi satul Iveşti din comuna Iveşti.

De asemenea, la nivelul judeţului sunt 46 de cursuri de apă secate în totalitate, nouă cursuri de apă secate în proporţie de 50-95% şi cinci cursuri de apă secate în proporţie de sub 50%”, a declarat prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei.

Conform situaţiei întocmite de autorităţile judeţene, la acumularea Soleşti se observă o scădere a debitului în sursă, fiind aplicată treapta III de restricţii, dar există surse alternative de alimentare cu apă: Râul Bârlad – priza Rediu şi Acumularea Puşcaşi.

Şi la acumularea Mânjeşti a fost semnalată o scădere a debitului în sursă şi de la începutul lunii august este aplicată treapta III de restricţii.

Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Gazele, mai scumpe cu peste 70% față de anul trecut. Prețul motorinei și benzinei, mai mare cu peste 35%. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult

Publicat

bani portmoneu lei alba24 e1654846201712 1000x600.jpg

Gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,10% în luna iulie a acestui an faţă de iulie 2021, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 35,63% în iulie 2022 faţă de iulie 2021, şi energia termică – plus 22,98%.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost uleiul comestibil, cu creşteri de preţ de 51,86%, cartofii – 41,85% şi făina – 32,86%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian – 34,02%, apă, canal salubritate – 20,96% şi transportul CFR – 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,08%, aceasta fiind şi sigura ieftinire în luna iulie din acest an faţă de iulie 2021.

De la lună la lună, în iunie cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la transportul CFR – 20,92%, gaze cu 8,16% şi serviciile de transport aerian – 6,29%.

Luna trecută au fost produse alimentare care s-au ieftinit, cartofii cel mai mult, cu 12,32%, fasolea boabe şi alte leguminoase, cu 0,77% şi mălaiul, cu 0,04%. De asemenea, datele INS arată că tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,04% iar la servicii de telefonie cu 0,13%.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 14,96% în luna iulie a acestui an, de la 15,1% în iunie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 16,59%, cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 16,05%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,33%, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Agerpres

Citește mai departe