EVENIMENT
Acţiune de voluntariat pentru ecologizarea plajelor litorale şi apelor din România demarează în acest weekend

Asociaţia Act For Tomorrow lansează sâmbătă, de Ziua internaţională de Curăţare a Zonelor de Ţărmuri, programul de curăţare de deşeuri a litoralului Mării Negre şi a apelor din ţară, cu susţinerea unui lanţ de magazine din România, informează un comunicat de presă al organizatorilor.
Potrivit sursei citate, sâmbătă şi duminică (21-22 septembrie), echipe formate din sute de voluntari vor ecologiza litoralul şi apele Mării Negre şi, totodată, va fi realizat un sistem acţionat de două bărci, cu ajutorul căruia vor fi colectate deşeurile aflate la suprafaţa apei, iar cu ajutorul unei echipe de scafandri vor fi strânse luni, 23 septembrie, şi deşeurile solide aflate la adâncime, .
Voluntarii care doresc să se implice în acţiunea de curăţare din weekend sunt încurajaţi să se înscrie, iar organizatorii le vor pune la dispoziţie gratuit saci, mănuşi, apă, mâncare şi chiar şi cazare pentru cei care nu sunt din judeţ. Programul va continua cu acţiuni de curăţare a malurilor şi apelor Dunării, în luna octombrie, parteneri ai acţiunii fiind autorităţile publice locale de pe litoral, Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral şi Forţele Navale Române, care participă cu voluntari şi scafandri pentru cartografierea şi curăţarea apelor.
Potrivit unui studiu, prezentat de iniţiatorii acţiunii de ecologizare, Comisia Europeană arată într-un document recent că Marea Neagră conţine, după Marea Mediterană, cele mai multe deşeuri marine din Uniunea Europeană, iar 85% din deşeuri sunt din plastic. La nivel global, statisticile arată că în fiecare an, până la 500.000 de tone de plastic intră în mări. Indexul pentru anul 2015, publicat de organizaţia Our World in Data, arată că doar pe suprafaţa apelor există cantităţi de plastic între 10.000 şi 100.000 de tone, restul fiind în adâncimi. Impactul poluării cu plastic asupra naturii este semnificativ. Prin eliminarea deşeurilor şi acţiunile de prevenire a acumulării acestora, viaţa marină, natura şi sănătatea oamenilor sunt protejate.
„Cel mai recent studiu arată că Marea Neagră conţine, după Marea Mediterană, cele mai multe deşeuri marine din Uniunea Europeană, iar 85% din deşeuri sunt din plastic iar sâmbătă, 21 septembrie, cu ocazia Zilei Internaţionale de Curăţare a Zonelor de Ţărmuri, începe prima acţiune de curăţare de deşeuri a litoralului Mării Negre, din cadrul amplului program ecologic ‘Acţionăm pentru Ape”, lansat de Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România, la nivel naţional”, se mai arată în comunicatul de presă menţionat. AGEREPRES
EVENIMENT
Coadă la expoziția Dali de la Cluj-Napoca, deschisă de Noaptea Muzeelor. Duminică e ultima zi când se mai poate vizita

Sâmbătă e Noaptea Muzeelor la Cluj-Napoca, iar la expoziția ”Universul lui Salvador Dali” de la Casa Hintz biletul de intrare a fost redus 50%. Expoziția mai poate fi vizitată doar duminică.
”Un privilegiu să-ți calce pragul, la Cluj, peste 30.000 de oameni”, au spus organizatorii.
Expoziția a fost deschisă în 19 decembrie 2024 și reunește peste 170 de lucrări ale maestrului Dali, incluzând sculpturi, litografii, miniaturi din aur și diamante, precum și o…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Președintele interimar al Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, la Vatican, la inaugurarea pontificatului Papei Leon al XIV-lea

Pe esplanada bazilicii Sfântul Petru, duminică, 18 mai, la Sfânta Liturghie de inaugurare a pontificatului papei Leon al XIV-lea, vor lua parte 151 de delegații străine. Sunt așteptați peste 100.000 de pelerini și credincioși. România este reprezentată de clujeanul Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului, și George-Gabriel Bologan, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, transmite Vatican News.
Delegații din toată lumea
De asemenea, la acest…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” și ”Anul Nadia Comaneci”. Proiect legislativ adoptat de Senat

2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” pentru a marca 150 de ani de la nașterea marelui sculptor român și ”Anul Nadia Comaneci”, la 50 de ani de la marea performanță a acesteia.
Proiectul legislativ adoptat de Senat prevede că principalele instituții ale statului și autoritățile locale pot organiza sau sprijini logistic manifestări culturale, artistice sau educaționale, potrivit Rador.
De asemenea, 2026 va fi și „Anul Nadia Comăneci”, întrucât se vor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Zoe Vida Porumb aduce armonia artelor textile la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș

Organizatorii și partenerii, alături de care s-a clădit cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, oferă publicului un program bogat, din care nu lipsesc nici în acest an expozițiile inedite, acestea fiind asemeni unor ferestre deschise spre frumusețea și armonia artelor.
”Avem plăcerea de a vă invita sâmbătă, 24 mai 2025, la Primăria Municipiului Sebeș, acolo unde va avea loc, la ora 16.00, vernisajul expoziției „Zoe Vida Porumb –…
Citește mai mult pe Alba24.ro