Connect with us

EVENIMENT

Acțiunea „Foc de artificii”: Aproape 100 de tone de articole pirotehnice, confiscate de polițiști

Publicat

1 perchezitii foc de artificii.jpg
Arhivă foto

Poliţişti au confiscat în urma unei ample acţiuni derulate la nivel naţional, aproape 100 de tone de articole pirotehnice.

Poliţia Română a demarat, la data de 21 noiembrie 2022, o acţiune la nivel naţional, intitulată „FOC DE ARTIFICII”, fiind continuate, şi în acest an, activităţile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei, activităţile, desfăşurate sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR, au scopul de a creşte siguranţa cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

Planul de acţiune se derulează în perioada 21 noiembrie 2022 – 4 ianuarie 2023, iar obiectivele urmărite în cadrul acţiunii sunt: prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri); prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice; optimizarea cooperării interinstituţionale (poliţie, inspectorate teritoriale de muncă, poliţie de frontieră, vamă, autorităţi locale) şi a schimbului de informaţii între agenţiile de aplicare a legii cu atribuţii în domeniu pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii; cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu de către cetăţeni pentru a achiziţiona, deţine şi utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise.

Acțiunea „Foc de artificii”. 92 de acțiuni și controale au fost efectuate

Până în prezent, în cadrul planului au fost efectuate 92 de acţiuni şi controale, fiind înregistrate 37 de dosare penale, în care sunt cercetate 55 de persoane.

În urma acestor activităţi, au fost constatate 53 de infracţiuni şi aplicate 9 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 30.215 de lei.

Totodată, au fost confiscate aproape 9 tone de articole pirotehnice în valoare de 122.800 de lei.

Poliţia Română aminteşte câteva cazuri de persoane depistate cu articole pirotehnice deţinute ilegal.

Astfel, pe 24 noiembrie, poliţiştii au depistat în trafic, în localitatea Vadu Moldovei, judeţul Suceava, două autoturisme în care erau transportate articole pirotehnice din categoriile P1, F2 şi F3, fără documente de provenienţă, iar persoanele nefiind autorizate pentru efectuarea de operaţiuni cu material pirotehnice. Procedându-se la inventarierea articolelor pirotehnice identificate s-a constatat faptul că în cele două autoturisme au fost transportate 231 de kg.

Pe 25 noiembrie, poliţişti de la IPJ Ilfov au efectuat percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţul Ilfov, fiind descoperite aproximativ 6.600 kg de produse pirotehnice.

De asemenea, în perioada 24 octombrie – 10 noiembrie, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a efectuat acţiunea naţională „IMPORTATORII DE ARTIFICII 2022”, care a avut ca scop prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele juridice.

Acțiunea „Foc de artificii. Poliţiştii au efectuat 386 de controale la persoanele juridice autorizate operaţiuni de import/comercializare articole pirotehnice,

În cadrul acţiunii, poliţiştii au efectuat 386 de controale la persoanele juridice autorizate să desfăşoare operaţiuni de import/comercializare articole pirotehnice, precum şi la cele care efectuează jocuri de artificii.

Dintre cele 705 persoane juridice autorizate pentru efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice aflate în evidenţă, în perioada 18 octombrie 2021-24 octombrie 2022, 370 au efectuat operaţiuni de import/transfer cu articole pirotehnice.

Au fost exploatate 65 de informaţii (17 din mediul online) şi au fost înregistrate 39 de dosare penale privind nerespectarea regimului articolelor pirotehnice, fiind cercetate penal 39 de persoane.

Poliţiştii au aplicat 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 6.000 de lei şi au indisponibilizat, în vederea confiscării, aproximativ 1.400 de kg de articole pirotehnice din categoriile P1, F1, F2 şi F3.

Totodată, au fost efectuate 144 de acţiuni de prevenire privind regimul materiilor explozive şi pirotehnice.

Ca reper, în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022, au fost efectuate 3.832 de acţiuni şi controale, fiind înregistrate 1.092 de dosare penale, în care sunt cercetate 1.228 de persoane.

Acțiunea „Foc de artificii”. Au fost constatate 1.222 de infracţiuni

În urma acestor activităţi, au fost constatate 1.222 de infracţiuni şi aplicate 373 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 398.400 de lei.

Totodată, au fost confiscate aproape 100 de tone de articole pirotehnice. Este de menţionat cantitatea totală indisponibilizată în cadrul acţiunii naţionale, respectiv 98.922 kg, care reprezintă aproximativ 8% din cantităţile importate/transferate la nivel naţional în 2021.

În cadrul acţiunilor, poliţiştii au cooperat cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi Ministerului Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ciprian Paraschiv (AUR): Legea Sportului deturnată în interes politic. Miroase a trafic de influență!

Publicat

ciprian paraschiv aur.jpg

Deputatul AUR Ciprian Paraschiv, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, acuză coaliția că a deturnat în interes politic Legea Sportului, un act normativ esențial pentru sportul românesc, dar care, prin amendamentele propuse de PSD, devine o lege favorabilă traficului de interese și clanurilor politice.

Raportul comisiei a fost adoptat fără vot, în absența președintelui comisiei și a staff-ului acesteia, care nu au primit și nici nu au putut analiza…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Consiliul Județean Cluj modernizează drumul spre Stațiunea Muntele Băișorii și pârtia Buscat

Publicat

dj 107r buscat demarare 16.jpg

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere pe drumul județean DJ 107R (DJ 107M) Băișoara – Muntele Băișorii – Stațiunea Muntele Băișorii – pârtia de schi Buscat. Acestea au drept principal scop asigurarea unei circulații rutiere normale, în condiții de deplină siguranță.

Lucrările vizează sectorul de drum în lungime de peste 22 de kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 28+650 și 50+850. De asemenea, tronsonul în lungime…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună. Măsură analizată de Guvern (surse)

Publicat

zile libere 2025: sărbători legale și minivacanțe pentru români. zilele

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună: Guvernul ar pregăti o măsură dramatică pentru reducerea cheltuielilor statului.

Astfel, angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună. Adică o săptămână de lucru, completă.

Informația a fost publicată în exclusivitate de Profit.ro, care citează surse sindicale credibile.

Nu este clar la acest moment câte luni s-ar aplica o astfel de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Reorganizarea ANAF – Antifraudă pe structuri județene, programată pentru 1 iulie, se anulează. PROIECT, la Ministerul Finanțelor

Publicat

alertă anaf: mesaje sms false în numele fiscului, cu privire

Ministerul Finanțelor vrea să anuleze reorganizarea ANAF – Antifraudă pe structuri județene, prevăzute să funcționeze în paralel cu structurile regionale de la 1 iulie 2025. Se propune astfel păstrarea organizării actuale a Direcției generale antifraudă fiscală, cu structuri teritoriale doar la nivel regional.

În acest sens, pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat luni, 30 iunie, un proiect de OUG privind abrogarea articolului 3 alineatul (2) din Ordonanța de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe