Connect with us

EVENIMENT

Acţiuni de amploare pentru destructurarea grupărilor infracţionale: 115 persoane arestate și 283 reținute, într-o săptămână

Publicat

Poliţiştii au desfăşurat, în perioada 4-10 septembrie, 24 de acţiuni operative de amploare, în cadrul cărora au fost efectuate 108 percheziţii domiciliare, pentru destructurarea grupărilor infracţionale în dosare privind săvârşirea unor fapte grave, precum spălare de bani, proxenetism, trafic de persoane, trafic de minori, furt calificat sau trafic de droguri de risc.

„În urma acestor activităţi, faţă de 149 de persoane au fost dispuse măsuri preventive: 40 au fost arestate preventiv şi 57 au fost reţinute, iar faţă de 54 de persoane s-a dispus măsura arestului la domiciliu sau plasarea sub control judiciar. În plus, au fost dispuse măsuri asigurătorii în valoare de aproape trei milioane de lei”, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

În ultima săptămână, au fost prinşi în flagrant 995 de autori de infracţiuni şi au fost depistate 82 de persoane urmărite naţional sau internaţional. Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că, în total, în ultimele şapte zile, 115 persoane au fost arestate şi 283 reţinute.

„În ceea ce priveşte faptele contravenţionale, efectivele MAI au constatat peste 67 de mii de contravenţii, aplicând sancţiuni în valoare de aproape 25 de milioane de lei. De asemenea, au luat măsura confiscării pentru bunuri în valoare de aproximativ două milioane de lei”, a mai spus Dajbog.

Poliţiştii specializaţi în combaterea traficului de persoane din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT au investigat activitatea grupării infracţionale, formată din 28 de persoane, în perioada octombrie 2018 – septembrie 2020.

„În această săptămână, s-a acţionat simultan pe teritoriul României şi al Marii Britanii, fiind efectuate 23 de percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov, Călăraşi şi Caraş-Severin şi nouă percheziţii pe teritoriul Marii Britanii. Documentarea activităţii infracţionale, precum şi cooperarea poliţienească şi judiciară internaţională au fost efectuate cu sprijinul Europol, Eurojust şi al Biroului Ataşatului de Afaceri Interne al MAI din cadrul Ambasadei României la Londra”, a afirmat oficialul MAI.

Monica Dajbog a oferit un exemplu al bunei colaborări cu partenerii externi prin cazul de destructurare de către poliţiştii români şi belgieni a unei grupări infracţionale specializate în furturi din locuinţe.

„Membrii grupului infracţional sunt cercetaţi pentru comiterea a peste 100 de furturi din locuinţe pe teritoriul Belgiei, în decurs de patru ani. Prejudiciul total este de aproximativ 500.000 de euro. La începutul anului 2020, poliţiştii belgieni care investigau cazurile de furt au început cooperarea poliţienească internaţională cu poliţiştii români de investigaţii criminale, iar în această săptămână, în judeţul Buzău, a fost organizată o acţiune, în cadrul căreia poliţişti ai IPJ Buzău, cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei de Investigaţii Criminale a IGPR şi cu participarea a doi poliţişti din Belgia, împreună cu DIICOT, au efectuat 11 percheziţii domiciliare. Au fost recuperate bunuri furate, acestea fiind deja trimise în Belgia”, a mai declarat Dajbog.

Ea a arătat că, pe lângă activităţile pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, structurile MAI au continuat acţiunile pentru verificarea respectării măsurilor de protecţie sanitară.

„În ultimele şapte zile, au fost verificate aproximativ 160 de mii de persoane şi 20 de mii de operatori economici, aplicându-se peste 9.000 de sancţiuni contravenţionale. Cele mai multe sancţiuni aplicate au fost pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, pentru participarea la sau organizarea de activităţi în spaţiul public sau privat închis pentru care au fost instituite interdicţii şi restricţii ori pentru nerespectarea regulilor de amenajare a spaţiilor în anumite obiective economice, precum terase, săli de sport, centre comerciale”, a mai spus Dajbog. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

O nouă tranşă de vaccin Pfizer ajunge luni în România

Publicat

O nouă tranşă de 303.030 de doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech soseşte luni în ţară, a anunţat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID.

Vaccinurile vor sosi pe cale aeriană, la Aeroportul din Otopeni.

Transportul către centrul de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră.

Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

Până la acest moment, ţara noastră a recepţionat 13.374.719 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 8.519.495 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Volumul lucrărilor în construcţii a crescut în România, în primele opt luni ale anului

Publicat

Volumul lucrărilor în construcţii a crescut în România cu 2,7%, în primele opt luni ale anului în curs faţă de aceeaşi perioadă din 2020, datorită majorării înregistrate la clădirile noi, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie – 31 august 2021, pe elemente de structură volumul lucrărilor de construcţii noi a crescut cu 11,5%.

Pe de altă parte, scăderi au fost consemnate în cazul lucrărilor de reparaţii capitale (-17,1%) şi al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-11,1%).

Creştere la clădirile rezidenţiale

De asemenea, pe obiecte de construcţii, la opt luni, a avut loc o creştere la clădirile rezidenţiale (+27,9%), însă la clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 5,9%, respectiv cu 3,4%.

În ansamblu, până la finele lunii august, volumul lucrărilor în construcţii a crescut cu 2,7%, ca serie brută.

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 1,9%

Potrivit sursei citate, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 1,9%, tendinţă evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+9,2%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 15,5%, respectiv cu 10,7%, iar pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+20,0%). În acelaşi timp, clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 6%, respectiv cu 2,1%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută

În luna august 2021, faţă de iulie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută (-0,3%), cât şi ca serie ajustată (-2,6%). În ambele cazuri, un rol l-au avut lucrările de construcţii noi, care s-au diminuat cu 1,4% şi cu 5%.

Totodată, în august 2021 vs august 2020, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 5,8%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-29,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19%). La polul opus s-a aflat lucrările de construcţii noi, cu un salt de 4,4%.

Lucrările de construcţii au scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 17,4%

În funcţie de obiectele de construcţii, lucrările de construcţii au scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 17,4%, respectiv cu 13,4%, iar la clădirile rezidenţiale s-a consemnat o creştere de 29,4%.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 5,2%, raportat la perioada de referinţă. În acest sens, pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (-31,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19,1%).

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 18,1%

Singura creştere a fost în dreptul lucrărilor de construcţii noi (+4%).

Datele INS relevă faptul că, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 18,1%, respectiv cu 10,9%, în august 2021 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior. Pe segmentul clădirilor rezidenţiale s-a înregistrat o creştere de 27,8%. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la etajul IV al unui bloc din Târgoviște. 15 locatari au fost evacuați

Publicat

arhiva foto

Un incendiu a izbucnit, duminică seară, la etajul IV al unui bloc din Târgoviște. 15 locatari au fost evacuați. Incendiul a fost stins rapid de către pompieri.

Potrivit ISU Tâegoviște, pompierii au intervenit în Târgoviște, pe Calea București, la etajul IV al loblui O1B, pentru stingerea unui incendiu.

Incendiul se manifesta în baia apartamentului.

La locul evenimentului pompierii au lichidat rapid incendiul și au acționat și pentru ventilarea scării de bloc, pentru evacuarea fumului.

Pentru siguranța lor au fost evacuați 15 locatari. Dintre aceștia, o persoană a suferit un atac de panica. I-au fost acordate îngrijiri medicale de către echipajul SAJ.

Au intervenit pompierii militari cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autospecială pentru lucru la înălțime, iar SAJ Dâmbovița cu un echipaj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident în Bistrița: Un microbuz și două autoturisme s-au ciocnit

Publicat

Un accident rutier cu trei persoane implicate s-a produs, duminică seară, în municipiul Bistrița. Un microbuz și două autoturisme au intrat în coliziune.

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, accidentul s-a produs în municipiul Bistrița, în zona podului Jelnei.

În coliziune au fost implicate un microbuz și două autoturisme.

Din primele informații, în accident au fost implicate trei persoane.

La sosirea echipajelor de salvare, cele trei persoane erau iesite din autovehicule. Acestea au refuzat transportul la spital.

Au intervenit la fața locului un echipaj de pompieri și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

Citește mai departe