Connect with us

EVENIMENT

Mii de cărăuşi de bani găsiți în lume. Câți au fost depistați în România

Publicat

bani

Aproximativ 5.000 de tranzacţii frauduloase la nivel global au fost identificate în cadrul unei operaţiuni internaţionale de prevenire şi combatere a activităţii cărăuşilor de bani, prevenindu-se astfel o pierdere totală estimată la 33,5 milioane de euro, a informat miercuri, 2 decembrie, Poliţia Română.

Potrivit unui comunicat al IGPR, în perioada septembrie – noiembrie, Poliţia Română, alături de poliţiştii din alte 25 de state şi Europol, au acţionat în cadrul unei operaţiuni internaţionale de prevenire şi combatere a activităţii cărăuşilor de bani (EMMA 6).

Campania internaţională „Nu fi un cărăuş de bani” a fost realizată, pentru al şaselea an consecutiv, cu sprijinul Federaţiei Bancare Europene (EBF), FinTech FinCrime Exchange, INTERPOL şi Western Union.

„Pe parcursul activităţilor desfăşurate, la nivel internaţional, au fost identificaţi 4.031 de cărăuşi de bani şi 227 de recrutori de cărăuşi de bani, iar 422 de persoane au fost arestate în întreaga lume. Pe durata operaţiunii, autorităţile de aplicare a legii din ţările participante au iniţiat 1.529 de investigaţii.

Cu sprijinul sectorului privat, incluzând peste 500 de bănci şi instituţii financiare, au fost identificate 4.942 de tranzacţii frauduloase, la nivel global, în care ar fi fost implicaţi cărăuşi de bani, prevenindu-se astfel o pierdere totală estimată la 33,5 milioane de euro”, se precizează în comunicat.

În România, arată IGPR, în această perioadă, au fost identificaţi 19 cărăuşi de bani şi 5 recrutori. De asemenea, au fost depistate 310 tranzacţii suspecte, în valoare de 700.000 de euro.

Pentru documentarea activităţilor ilicite, au fost iniţiate 41 de investigaţii şi au fost efectuate 24 de percheziţii, iar 7 persoane au fost arestate şi 2 plasate sub control judiciar.

Sursa citată informează totodată că, în această săptămână, Europol şi autorităţile UE de aplicare a legii, printre care şi Poliţia Română, împreună cu parteneri internaţionali şi instituţii financiare, lansează campania #DontBeaMule, pentru a informa publicul cu privire la riscurile reţelelor de cărăuşi de bani.

Campania are ca scop informarea publicului cu privire la modul în care operează infractorii, ce se poate face pentru a evita implicarea în astfel de fapte şi care sunt consecinţele pentru cei care devin cărăuşi de bani.

Operaţiunea EMMA face parte dintr-un proiect în desfăşurare sub egida Planului de acţiune operaţională EMPACT privind infracţiunile împotriva plăţilor informatice, conceput pentru a combate fraudele online şi cu carduri de plată.

La activităţi participă participă autorităţi de aplicare a legii din Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveţia, Slovenia, Slovacia, Regatul Unit şi Statele Unite. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată de Tribunalul Cluj la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită

Publicat

sorina pintea.jpg

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luarte de mită în formă continuată. Suma cerută pe când era manager al Spitalului de Urgență din Baia Mare se ridică la 130.000 de euro.

Sentința a fost dată vineri de magistrații de la Tribunalul Cluj. Sorina Pintea nu a recunoscut faptele.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată de Tribunalul Cluj la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 192 de tineri au absolvit astăzi Școala de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca

Publicat

absolventi scoala de politie 11.jpeg

Un număr de 192 de tineri au absolvit, vineri, cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, specializarea Ordine Publică.

Tinerii absolvenți își vor începe cariera de polițiști luni, 29 aprilie, la unitățile teritoriale, conform repartiției. Din cea de-a 23-a promoție de elevi au făcut parte 30 de femei și 162 de bărbați.

agenti de agențiagenti de agenți

La ceremonia de la Școala de Agenți de Poliție în cadrul căreia noii polițiști au depus…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Viorel Băltărețu: Clujul e întârziat în dezvoltare. Cu 15 până la 20 de ani

Publicat

viorelbal.jpg

“Un Cluj sănătos economic înseamnă că toți locuitorii lui au, datorită locului de muncă sau afacerii proprii, o viață tihnită: o locuință, un salariu decent, economii. Apoi, mai înseamnă ca au parte de servicii publice de calitate, de la infrastructură, salubritate, sănătate și educație, până la mediu și funcționari care îi tratează cu respect. Asta e departe de a fi realitatea Clujului de azi. Orașul nostru a fost lăsat să se dezvolte inegal, fără o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Marius Lulea (AUR): TRĂDARE. Guvernarea PSD-PNL se pregătește să mai VÂNDĂ și ce a mai rămas din economia națională

Publicat

lulea marius 1024x646 1 2.jpg

Prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea acuză guvernul PSD-PNL că se pregătește să mai vândă și ce a mai rămas din economia națională.

Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, trebuie să asigure transparență deplină în privința afacerilor ce vor fi încheiate cu reprezentanții Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Pe această cale, îi solicităm premierului Ciolacu să informeze opinia dacă are intenția să concesioneze afaceriștilor din Emirate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe