Connect with us

ACTUALITATE

Activitatea fizică, indiferent de intensitate, este asociată cu un risc scăzut de deces prematur (studiu)

Publicat

alergare

Reducerea timpului petrecut pe scaun şi practicarea unei activităţi fizice sunt asociate cu un risc mai scăzut de deces prematur în cazul persoanelor de vârstă mijlocie şi a vârstnicilor, potrivit unui nou studiu preluat joi de Press Association.

Cercetarea, publicată în revista BMJ, arată că persoanele care stau aşezate timp de nouă ore şi jumătate sau mai mult în fiecare zi, excluzând timpul pe care îl petrec dormind, prezintă un risc crescut de deces.

Studii precedente au sugerat în mod repetat că sedentarismul este dăunător, în timp ce activitatea fizică este benefică pentru o viaţă lungă şi sănătoasă.

Cercetătorii conduşi de profesorul Ulf Ekelund din cadrul Şcolii norvegiene de ştiinţe sportive cu sediul la Oslo au dus mai departe cercetarea pe acest subiect, analizând studii observaţionale care asociază activitatea fizică şi sedentarismul cu riscul de deces.

În cadrul acestor studii, au fost folosite accelerometre, dispozitive portabile care monitorizează volumul şi intensitatea activităţii pe perioada când o persoană nu doarme, pentru a măsura numărul total de mişcări pe minut (cpm) în intervalul purtării dispozitivului.

Intensitatea activităţii fizice a fost clasificată în „uşoară”, „moderată” sau „energică”, după care cercetătorii au estimat timpul petrecut pentru fiecare dintre aceste categorii.

În categoria activităţi de intensitate uşoară au fost incluse mersul lent sau sarcini gospodăreşti uşoare precum gătitul sau spălatul vaselor.

Activităţile de intensitate moderată includ: mersul alert, a da cu aspiratorul sau a tăia gazonul, în timp ce activitatea energică se referă la jogging, la cărarea greutăţilor sau la săpat.

Studiul a inclus datele din opt cercetări de înaltă calitate referitoare la 36.383 de adulţi cu vârste peste 40 de ani (vârsta medie a fost de 62 de ani).

Nivelurile de activitate au fost împărţite în patru, de la cea mai puţin activă la cea mai activă, iar participanţii au fost monitorizaţi pe o perioadă medie de 5,8 ani.

În perioada de monitorizare ulterioară, 2.149 (5,9%) dintre participanţi au decedat.

După ce au luat în considerate şi potenţiali factori de influenţă, cercetătorii au descoperit că orice nivel de activitate fizică, indiferent de intensitate, este asociat cu un risc de deces în mod substanţial mai scăzut.

Numărul deceselor a scăzut brusc odată cu creşterea activităţii totale până la nivelul de 300 cpm.

O scădere similară a numărului de decese a fost înregistrată odată cu creşterea duratei de activitate fizică uşoară până la nivelul de 300 de minute (cinci ore) zilnic şi a celei de intensitate moderată de până la circa 24 de minute zilnic.

Cea mai mare reducere a riscului de deces (circa 60-70%) s-a înregistrat între primul nivel (cel mai puţin activ) şi cel de-al patrulea nivel (cel mai activ), cu aproximativ de cinci ori mai multe decese în rândul persoanelor inactive în comparaţie cu cei mai activi.

Cercetătorii spun că studiul întăreşte concluzia conform căreia orice activitate fizică este benefică şi poate fi uşor realizată de către largi segmente de populaţie.

În schimb, persoanele care petrec nouă ore şi jumătate sau mai mult în fiecare zi în mod sedentar prezintă un risc de deces semnificativ mai ridicat din punct de vedere statistic.

Cercetătorii mai precizează că studiile au fost realizate în Statele Unite şi Europa occidentală, pe adulţi cu vârste de peste 40 de ani şi e posibil ca rezultatele să nu se aplice persoanelor din alte regiuni sau persoanelor mai tinere. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Trecerea la ora oficială de vară. DOCUMENTAR

Publicat

când trecem la ora de vară 2025 și cum poți

Publicitate

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, ora 03.00 devine ora 04.00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27), potrivit www.timeanddate.com.

CFR Călători a informat că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia urmând a se efectua conform orarului prevăzut în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiectul ANPC referitor la afișarea adaosului comercial la raft încalcă legislația și principiile în materie de concurență (organizații)

Publicat

proiectul anpc referitor la afișarea adaosului comercial la raft încalcă

Publicitate

Inițiativa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) de informare a consumatorilor de către operatorii economici cu privire la adaosul comercial aplicat în raport cu prețul de achiziție este o măsură contrară acțiunilor pe care Comisia Europeană intenționează să le întreprindă pentru a crea condiții de concurență echitabile între comercianții UE și cei non-UE, susțin reprezentanții a zece organizații profesionale,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MApN sesizează acțiuni de dezinformare privind așa-zise exerciții de mobilizare: Nu am luat în calcul serviciul militar obligato

Publicat

mapn sesizează acțiuni de dezinformare privind așa zise exerciții de mobilizare:

Publicitate

Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează, pe platforma Inforadar, o serie de dezinformări apărute în spațiul public care reiau narațiunile unor presupuse demersuri pe care autoritățile statului român le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor sau pentru pregătirea populației pentru apărare, în contextul războiului din Ucraina.

‘Ambele subiecte supuse atenției reprezintă încercări de manipulare a populației, fără niciun temei legal…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Regula fermoarului” ar putea ajunge lege. Doi parlamentari au depus o propunere de modificare a Codului Rutier

Publicat

„regula fermoarului” ar putea ajunge lege. doi parlamentari au depus

Publicitate

”Regula fermoarului”, o cutumă din trafic, ar putea ajunge lege. Parlamentarii USR Mihai Botez și Aurel Oprinoiu au depus o propunere de modificare a Codului rutier în sensul introducerii „regulii fermoarului” în circulația pe drumurile publice, scrie alba24.ro.

Măsura, dacă va fi implementată, va duce la fluidizarea traficului și va preveni producerea accidentelor, arată USR.

„În țările civilizate se numește regula fermoarului și are rolul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe