EVENIMENT
Acuzații grave de fraudă cu fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării: Suspecte în dosar – cinci persoane şi patru firme din România
Biroul Parchetului European (EPPO) în România a sesizat, în data de 19 decembrie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti într-un dosar penal în care cinci persoane fizice şi patru societăţi comerciale au fost puse sub acuzare.
Este vorba despre acuzații pentru participarea la o organizaţie criminală, în vederea obţinerii frauduloase a peste trei milioane de euro din fondurile Uniunii Europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării.
Conform unui comunicat publicat vineri pe site-ul Parchetului European, printre acuzaţiile aduse inculpaţilor se numără folosirea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea ilegală de fonduri de la bugetul UE, precum şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor.
Suspecţii ar fi constituit, începând cu anul 2018, un grup infracţional organizat pentru a obţine fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operaţional Regional 2014-2020), în mod fraudulos.
Grup infracțional organizat în care erau implicate cinci persoane și mai multe firme
În acest scop, suspecţii au dezvoltat o schemă cu mai multe companii, controlate fie direct, fie prin intermediari.
Doi dintre suspecţi ar fi pus la dispoziţia grupului patru firme care au obţinut în mod abuziv fonduri europene şi le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecţii ar fi pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparenţă falsă cu privire la locul de implementare a proiectelor, existenţa resurselor financiare aferente contribuţiei proprii şi organizarea transparentă a procedurilor de achiziţie.
Manipularea procedurilor de achiziţii publice a dus la stabilirea unor preţuri crescute în mod artificial.
Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru societăţi controlate de ceilalţi doi, la un preţ supraevaluat.
Alţi doi suspecţi erau consultanţi specializaţi în fonduri europene şi au oferit sprijin grupului.
La 24 mai 2022, în cadrul acestei anchete, au fost percheziţionate, la cererea EPPO, cincisprezece clădiri din Bucureşti, Gorj, Giurgiu şi din zona Deltei Dunării.
În timpul investigaţiei, au fost confiscate 500 000 de euro, precum şi echipamente grele şi bunuri imobiliare, toate în valoare totală de 5 milioane de euro.
În plus, a fost stabilită o cauţiune pentru trei dintre inculpaţi, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.
Agerpres
Astăzi, 18 noiembrie 2024, doamna Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a efectuat o vizită oficială în județul Cluj, unde a avut întâlniri cu instituțiile din subordinea Ministerului pe care în conduce, inclusiv cu reprezentanți ai Casei Județene de Pensii.
În cadrul vizitei, ministrul a mulțumit în mod special echipelor implicate pentru eforturile lor continue depuse în cadrul procesului de recalculare a pensiilor: „Datorită…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Un incendiu a izbucnit la o casă din Turda. Focul a pornit de la un scurt-circuit. Nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în această după-amiază pentru stingerea flăcărilor care au izbucnit într-o gospodărie situată pe strada Vasile Alecsandri din municipiul Turda.
FOTO. INCENDIU la o casă din Turda. FOCUL a pornit de la un scurt-circuit
La fața locului au ajuns trei autospeciale pentru stingerea incendiilor…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe. Preșcolarii și elevii de primar și gimnaziu defavorizați primesc acești bani dacă se încadrează în condițiile ordonanței de urgență nr. 83/2023.
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Plafonarea preţului la energie: Ministrul Economiei spune că trebuie continuată şi după martie 2025
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a declarat, luni, că plafonarea preţului la energie trebuie continuată şi după martie 2025, până când statul va găsi soluţiile corecte ca preţul să fie unul mic.
Radu Oprea a prezentat, într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD, măsurile din domeniul economiei cuprinse în programul de guvernare al partidului pentru perioada 2025 – 2028,…
Citește mai mult pe Alba24.ro