EVENIMENT
Adevărul despre familia Loredanei Groza. Fratele ei face dezvăluiri complete. „Ea e mai la țară”

Artista nu mai are nevoie de nicio prezentare, trăindu-și o bună parte din viață în atenția publică. Jurnaliștii redacției Playtech Știri – Impact.ro au aflat, în exclusivitate, detalii fabuloase despre familia Loredanei Groza. Ce dezvăluiri ne-a făcut fratele ei.
Fratele Loredanei Groza, dezvăluiri despre artistă
Jurnaliștii redacției Playtech Știri – Impact.ro au obținut un interviu fabulos cu Cristian Groza. Acesta a fost prezent la Casa Corpului Didactic, pentru a-și sprijini tatăl, care în prezența membrilor Uniunii Scriitorilor și ai Cenaclului al cărui președinte este încă de la înființare, și-a lansat nu mai puțin de opt cărți de poezii.
Fratele Loredanei Groza a ținut să precizeze că sora lui a reușit să ajungă una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste din România fără…
Citește mai mult pe impact.ro
EVENIMENT
Avertisment ONU, privind schimbările climatice: Lumea este în pragul unei încălziri catastrofale

ONU avertizează că lumea se apropie de niveluri catastrofale de încălzire. Este nevoie de luarea unor măsuri imediate radicale pentru atingerea obiectivelor climatice internaționale, arată un raport.
Raportul se bazează pe constatările a sute de oameni de ştiinţă pentru a oferi o evaluare cuprinzătoare a modului în care se desfăşoară criza climatică.
Conform raportului, efectele poluării cauzate de încălzirea planetei sunt deja mai severe decât era de aşteptat şi ne îndreptăm spre consecinţe din ce în ce mai periculoase şi ireversibile.
Concentraţiile de poluare cu carbon din atmosferă sunt la cel mai ridicat nivel de mai bine de două milioane de ani, iar rata de creştere a temperaturii în ultima jumătate de secol este cea mai mare din 2.000 de ani.
Cea mai mare ameninţare la adresa schimbărilor climatice este dependenţa continuă a lumii de arderea combustibililor fosili, care încă reprezintă mai mult de 80% din energia lumii şi 75% din poluarea cauzată de încălzirea planetei cauzată de om.
Lumea este în pragul unei încălziri catastrofale, spune raportul ONU privind schimbările climatice
Este posibil ca lumea să depăşească un prag de temperatură periculos în următorii 10 ani, împingând planeta peste punctul de încălzire catastrofală dacă naţiunile nu iau măsuri drastice şi nu trec imediat la combustibili fosili, potrivit unuia dintre cele mai definitive rapoarte publicate vreodată privind schimbările climatice.
„Situaţia climatică a devenit o bombă cu ceas care în acest moment ticăie”, spune Antonio Gueterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, într-o declaraţie pentru a marca lansarea raportului de sinteză al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC). „Omenirea stă pe o porţiune de gheaţă subţire, iar acea gheaţă se topeşte rapid”, a adăugat el.
Avertisment ONU, privind schimbările climatice. „Acest raport este cea mai îngrozitoare şi îngrijorătoare evaluare de până acum a impactului climatic”
Raportul reuneşte ceea ce IPCC a stabilit deja într-un grup de alte rapoarte în ultimii câţiva ani, dar prezintă o imagine foarte clară spre unde se îndreaptă lumea.
„Acest raport este cea mai îngrozitoare şi îngrijorătoare evaluare de până acum a impactului climatic în spirală cu care toţi ne confruntăm dacă nu se fac schimbări sistemice acum”, a declarat Sara Shaw, coordonatorul programului Friends of the Earth International într-un comunicat.
Raportul publicat, luni, de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a constatat că este posibil ca lumea să-şi depăşească cel mai ambiţios obiectiv climatic – limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius peste temperaturile preindustriale – până la începutul anilor 2030.
Impactul schimbărilor climatice
Dincolo de acest prag, conform descoperirilor oamenilor de ştiinţă, dezastrele climatice vor deveni atât de extreme încât oamenii nu se vor mai putea adapta.
Componentele de bază ale sistemului Pământului vor fi modificate fundamental şi irevocabil. Valurile de căldură, foametea şi bolile infecţioase ar putea ucide milioane de vieţi până la sfârşitul secolului.
În ciuda faptului că Agenţia Internaţională pentru Energie a spus în 2021 că acum nu pot exista noi dezvoltări de combustibili fosili dacă lumea doreşte să îşi îndeplinească angajamentele climatice, guvernele continuă să aprobe proiectele de petrol, gaze şi cărbune.
China plănuieşte o extindere uriaşă a cărbunelui – cel mai murdar dintre combustibili fosili. În 2022, a acordat permise pentru producţia de cărbune în 82 de locaţii, ceea ce înseamnă demararea a două centrale mari pe cărbune în fiecare săptămână, potrivit unui raport de luna trecută.
Avertisment ONU, privind schimbările climatice. Sunt necesare schimbări radicale
Potrivit raportului IPCC, prevenirea celor mai grave efecte ale crizei climatice va necesita schimbări radicale în fiecare sector al economiei şi societăţii. Pentru a limita încălzirea la 1,5 grade, nivelurile globale de poluare prin încălzirea planetei trebuie să scadă cu 60% până în 2035, comparativ cu 2019.
Acesta a subliniat necesitatea unor investiţii mai mari pentru a construi rezilienţa la impactul climei şi un sprijin sporit pentru persoanele care se luptă cu pierderile legate de climă, în special în ţările cele mai vulnerabile.
În raport se precizează că trebuie să eliminăm carbonul din aer, inclusiv potenţial prin tehnologie precum „captarea directă a aerului” – îndepărtarea carbonului direct din aer şi stocarea acestuia, eventual prin injectarea lui în subteran.
Raportul, care a fost semnat în weekend de reprezentanţi ai celor aproape 200 de ţări ale ONU, va contribui la următoarea conferinţă ONU privind schimbările climatice, COP28, de la Dubai, la sfârşitul anului.
Conferinţa va include primul „bilanţ global” din Acordul de la Paris asupra climei, o evaluare a progresului în abordarea crizei climatice şi prevenirea catastrofei climatice.
Sursa: MediaFax

Scheletul unei femei a fost găsit, duminică, 26 martie 2023, de un turist pe un traseu montan din Gorj.
Inspectoratul de Poliție Județean Gorj a fost sesizat că în comuna Runcu, în punctul ,,Inelul Doamnei” a găsit mai multe fragmente osoase.
Cu ocazia deplasării la fața locului, polițiștii au identificat mai multe fragmente osoase, un rucsac și câteva articole de îmbrăcăminte.
„Polițiștii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, pentru stabilirea identității persoanei, precum și a cauzelor și împrejurărilor în care a survenit decesul”, informează IPJ Gorj.
Conform presei locale, este vorba despre scheletul unei femei.
(sursa: Mediafax)

Patru pescari care riscau să fie răsturnați de vânt, cu barca pe Olt, au fost salvaţi de pompieri, în județul Teleorman.
Potrivit ISU Teleorman, duminică, 26 martie 2023, în jurul orei 15.30, pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, o persoană a solicitat intervenţia pompierilor militari din cadrul Detaşamentului Turnu Măgurele pentru salvarea a patru persoane (pescari), cu vârste cuprinse între 37 și 49 de ani, rămase blocate pe podul vechi de pe râul Olt, zona barajului Izbiceni, în dreptul localității Prundu.
La faţa locului s-au deplasat două echipaje de intervenţie, cu o barcă de salvare şi o ambulanţă SMURD, care au constatat faptul că, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, respectiv vânt puternic, valurile mari nu mai permiteau întoarcerea celor patru pescari cu barca lor, care avea dimensiuni reduse, existând riscul ca aceasta să fie răsturnată.
Salvatorii turneni, cu ajutorul bărcii de salvare din dotarea subunității, au reuşit să ajungă la cele patru persoane şi să le preia în condiţii de siguranţă, ele fiind transportate în cel mai scurt timp la mal.
Din fericire, acestea nu au avut nevoie de îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD.
Misiunea de salvare s-a finalizat în jurul orei 17.40.
EVENIMENT
Ceaiul verde: beneficii și riscuri pentru sănătate. Când ar trebui să fii precaut la consumul de ceai verde

Chiar dacă ceaiul verde este a doua cea mai populară băutură din lume, consumul excesiv poate avea consecințe neplăcute asupra sănătății. Deși utilizarea acestui tip de ceai a crescut considerabil în ultimii ani, oamenii ar trebui să fie precauți și să ia o pauză între porțiile de ceai verde.
Ceaiul verde este este adesea inclus în diverse produse alimentare și suplimente nutritive, ceea ce poate agrava situația în anumite condiții. În timp ce ceaiul verde are numeroase beneficii pentru sănătate, uneori poate fi toxic și poate cauza serioase probleme de sănătate.
Ceaiul verde: beneficii și riscuri pentru sănătate. Semne ale insuficienţei hepatice acute
Autor principal al cercetării, Stephen Malnick, spune că este esenţial să se cunoască semnele de HILI şi să se solicite asistenţă medicală în cazul în care acestea apar. Simptomele includ ceea ce Malnick a numit „simptome suspecte”, inclusiv slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, urină închisă la culoare, scaune deschise la culoare şi prurit (mâncărimi ale pielii). Icterul, sau îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, reprezintă, de asemenea, semne la care trebuie să fiţi atenţi.
Profesorul Malnick, şeful unui departament de medicină internă de la Kaplan Medical Center din Rehovot, este de părere că ceaiul verde are numeroase beneficii semnificative pentru sănătate.
„Este legat de prevenirea sindromului metabolic (o combinaţie între diabet, hipertensiune arterială şi obezitate) şi de promovarea pierderii în greutate. Are efecte benefice asupra inimii”, arată Malnick.
Problema este că ceaiul verde reprezintă, de asemenea, cauza principală a unor leziuni hepatice induse de plante (HILI).
Deşi mai puţin frecvente – doar 100 de cazuri la nivel mondial în literatura medicală – HILI poate fi gravă şi poate duce rapid la insuficienţă hepatică acută sau, cel puţin, la leziuni care necesită luni sau ani pentru a fi inversate.
Studiul a analizat aproape 60 de articole revizuite de colegi privind ceaiul verde şi alte plante medicinale şi hepatotoxicitatea.
Este imposibil de prezis cine este susceptibil să se îmbolnăvească din cauza acestui tip de ceai, sau cât de mult ceai verde este prea mult pentru acele persoane. Acest lucru nu înseamnă că cineva nu ar trebui să nu se bucure de el, ci doar că ar trebui să fie conştient de posibilul pericol.
sursa: Mediafax