EVENIMENT
Administraţia Deltei vrea LIMITAREA numărului de a,barcațiuni care efectuează transport în rezervaţie

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) doreşte să limiteze numărul ambarcaţiunilor care efectuează activităţi de transport în rezervaţie, pentru a proteja habitatele naturale de efectele acestora.
Directoarea executivă a ARBDD, Viorica Bâscă, a declarat pentru AGERPRES că în ultima perioadă a constatat o creştere a numărului cererilor de autorizare a ambarcaţiunilor cu o capacitate de până la 12 persoane care transportă mărfuri şi călători în Deltă.
„Am constatat că sunt tot mai multe cereri de permise sau autorizări pentru bărcile de acest tip, lucru care nu a bucurat pe nimeni pentru că în acelaşi timp vedem şi ce ameninţare reprezintă viteza mare asupra stării de conservare a speciilor şi habitatelor.
Din păcate, legislaţia nu prevede niciun fel de restricţionare, iar documentele şi condiţiile necesare pentru permis sau autorizaţie sunt foarte puţine şi sumare. Vin tot mai mulţi pentru că sunt tot mai multe controale, iar oamenii nu vor să fie amendaţi”, a afirmat directoarea Bâscă.
Trebuie modificată legislația
Ea a mai spus că din acest an ARBDD va acţiona cu trei radare pistol în rezervaţie şi că aceste verificări au început deja, însă pentru a impune restricţii ambarcaţiunilor trebuie modificată legislaţia.
„Deocamdată nu avem un studiu privind capacitatea de suport a Deltei. Dacă am avea o estimare a numărului de turişti, a transportului, a ambarcaţiunilor, poate vom rămâne cu navele de mari dimensiuni. Ne-or transporta ele mai lent, dar asta se va întâmpla în condiţii mult mai propice stării de conservare a biodiversităţii”, a declarat directoarea executivă a ARBDD.
Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) a postat pe o reţea socială zilele trecute mai multe fotografii în care bărci cu turişti intră într-o colonie de pelicani.
„Până în prezent, avem sesizări privind trei sau patru incidente, dar credem că acest gen de activităţi sunt mult mai dese. Este important că am dat un semnal că asociaţia poate reprezenta o parte a turismului responsabil. Evident că vom lua atitudine faţă de încălcări ale legii şi ale vitezelor. Săptămâna viitoare vom transmite la Căpitănie şi ARBDD sesizările primite. Din fericire am identificat firmele şi conducătorii ambarcaţiunilor care au încălcat legea”, a menţionat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.
De altfel, şi unii barcagii din Deltă cer sancţionarea celor care circulă cu viteze excesive şi sub influenţa băuturilor alcoolice.
„De când ne-am schimbat traseele, facem zilnic zeci de kilometri şi vedem fel de fel de lucruri. Cele mai grave sunt cele în care oamenii conduc bărci sub influenţa alcoolului. Poliţia trebuie să fie mai des pe apă, ca să fim noi în siguranţă, noi cei care conducem bărcile cu turişti”, a menţionat Viorel Cersamba, angajat al unei firme de transport din satul Murighiol.
Turiştii, deranjați de numărul mare al ambarcaţiunilor din Deltă
„Am fost acum două săptămâni în Deltă şi am mers cu şalupa. Este un trafic de şalupe din ce în ce mai mare. Delta va ajunge un canal navigabil în care turiştii vor circula cu sutele. Pe noi ne-au dus spre pelicani foarte agresiv”, a declarat Costin Lianu, din Bucureşti.
În acelaşi timp, preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turism Delta Dunării (APTDD), Dan Iluşcă, contestă necesitatea intensificării controalelor.
„Există un regulament de acces în Deltă pe care l-am negociat timp de opt ani cu autorităţile şi ARBDD trebuie să-l pună în practică. E adevărat că sunt oameni care nu respectă regulile, dar mare parte nu sunt din Deltă.
Eu nu sunt de acord ca bărcile să fie oprite de zeci de mii de controale care-ţi dau sentimentul că trăieşti într-un stat poliţienesc. Am fost în toată lumea şi m-am plimbat cu bărcile în zone de război chiar, dar nicăieri nu am fost oprit. Să găsească o altă formă de verificare. Să nu vină în plin sezon să oprească barca la Letea sau mai ştiu eu pe ce canal, fiindcă turiştii se vor simţi ca nişte infractori. Nu cred că ar fi un lucru normal care să sprijine o activitate afectată de pandemie, turismul”, a afirmat preşedintele APTDD, Daniel Iluşcă.
Potrivit ARBDD, acţiunile pentru depistarea persoanelor care circulă în Deltă cu viteze excesive au început deja şi se vor desfăşura zilnic. Agerpres
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria din Cupă: Eram STRESAT, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele

Ultimul meci din această etapă a Cupei României a tras cortina peste sferturi. CFR Cluj a învins pe CSU Craiova, 5-3 după loviturile de departajare, la finalul celor 90 de minute plus prelungiri fiind 1-1. Dan Petrescu a vorbit la conferința de presă despre calificarea în semifinale, unde va întâlni Farul.
„Nu am vrut să ajungem la penalty-uri, că nu prea am câștigat deloc în carieră, dar nimic să nu obosească jucătorii. Îmi pare bine că toți au arătat că…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.
Conform informațiilor furnizate de MAI, aceste conturi folosesc fotografii, clipuri video și postări preluate de pe paginile instituționale pentru a câștiga credibilitate în fața utilizatorilor.
„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Fundația Română de Aikido Aikikai are o nouă structură de conducere începând cu luna aceasta, organizația fiind, încă de la înființare, dedicată promovării și dezvoltării acestei arte marțiale japoneze, aikido, atât în România, cât și în afara țării.
”Activitatea Fundației, precum și notorietatea sa au crescut, iar interacțiunile la nivel internațional s-au intensificat.
Pentru a consolida și mai mult organizația, pentru a o întări și o face și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Căței, pisici, pești, hamsteri, râme, păianjeni și mai nou, alpaca. Cu alte cuvinte, gama animalelor de companie se diversifică. Clujenii se simt bine alături de partenerii necuvântători, ca atare, aceștia devin nelipsiți din viața de zi cu zi a stăpânilor.
Acasă, pe stradă ori în mijloacele de transport, animalele își însoțesc prietenii umani, devenind parte integrantă a stilului de viață a acestora.
VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au…
Citește mai mult pe Cluj24.ro