Connect with us

EVENIMENT

Administraţia Deltei vrea LIMITAREA numărului de a,barcațiuni care efectuează transport în rezervaţie

Publicat

sursa foto: Facebook/ Asociatia Delta Dunarii

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) doreşte să limiteze numărul ambarcaţiunilor care efectuează activităţi de transport în rezervaţie, pentru a proteja habitatele naturale de efectele acestora.

Directoarea executivă a ARBDD, Viorica Bâscă, a declarat pentru AGERPRES că în ultima perioadă a constatat o creştere a numărului cererilor de autorizare a ambarcaţiunilor cu o capacitate de până la 12 persoane care transportă mărfuri şi călători în Deltă.

„Am constatat că sunt tot mai multe cereri de permise sau autorizări pentru bărcile de acest tip, lucru care nu a bucurat pe nimeni pentru că în acelaşi timp vedem şi ce ameninţare reprezintă viteza mare asupra stării de conservare a speciilor şi habitatelor.

Din păcate, legislaţia nu prevede niciun fel de restricţionare, iar documentele şi condiţiile necesare pentru permis sau autorizaţie sunt foarte puţine şi sumare. Vin tot mai mulţi pentru că sunt tot mai multe controale, iar oamenii nu vor să fie amendaţi”, a afirmat directoarea Bâscă.

Trebuie modificată legislația

Ea a mai spus că din acest an ARBDD va acţiona cu trei radare pistol în rezervaţie şi că aceste verificări au început deja, însă pentru a impune restricţii ambarcaţiunilor trebuie modificată legislaţia.

„Deocamdată nu avem un studiu privind capacitatea de suport a Deltei. Dacă am avea o estimare a numărului de turişti, a transportului, a ambarcaţiunilor, poate vom rămâne cu navele de mari dimensiuni. Ne-or transporta ele mai lent, dar asta se va întâmpla în condiţii mult mai propice stării de conservare a biodiversităţii”, a declarat directoarea executivă a ARBDD.

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) a postat pe o reţea socială zilele trecute mai multe fotografii în care bărci cu turişti intră într-o colonie de pelicani.

„Până în prezent, avem sesizări privind trei sau patru incidente, dar credem că acest gen de activităţi sunt mult mai dese. Este important că am dat un semnal că asociaţia poate reprezenta o parte a turismului responsabil. Evident că vom lua atitudine faţă de încălcări ale legii şi ale vitezelor. Săptămâna viitoare vom transmite la Căpitănie şi ARBDD sesizările primite. Din fericire am identificat firmele şi conducătorii ambarcaţiunilor care au încălcat legea”, a menţionat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.

De altfel, şi unii barcagii din Deltă cer sancţionarea celor care circulă cu viteze excesive şi sub influenţa băuturilor alcoolice.

„De când ne-am schimbat traseele, facem zilnic zeci de kilometri şi vedem fel de fel de lucruri. Cele mai grave sunt cele în care oamenii conduc bărci sub influenţa alcoolului. Poliţia trebuie să fie mai des pe apă, ca să fim noi în siguranţă, noi cei care conducem bărcile cu turişti”, a menţionat Viorel Cersamba, angajat al unei firme de transport din satul Murighiol.

Turiştii, deranjați  de numărul mare al ambarcaţiunilor din Deltă

„Am fost acum două săptămâni în Deltă şi am mers cu şalupa. Este un trafic de şalupe din ce în ce mai mare. Delta va ajunge un canal navigabil în care turiştii vor circula cu sutele. Pe noi ne-au dus spre pelicani foarte agresiv”, a declarat Costin Lianu, din Bucureşti.

În acelaşi timp, preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turism Delta Dunării (APTDD), Dan Iluşcă, contestă necesitatea intensificării controalelor.

„Există un regulament de acces în Deltă pe care l-am negociat timp de opt ani cu autorităţile şi ARBDD trebuie să-l pună în practică. E adevărat că sunt oameni care nu respectă regulile, dar mare parte nu sunt din Deltă.

Eu nu sunt de acord ca bărcile să fie oprite de zeci de mii de controale care-ţi dau sentimentul că trăieşti într-un stat poliţienesc. Am fost în toată lumea şi m-am plimbat cu bărcile în zone de război chiar, dar nicăieri nu am fost oprit. Să găsească o altă formă de verificare. Să nu vină în plin sezon să oprească barca la Letea sau mai ştiu eu pe ce canal, fiindcă turiştii se vor simţi ca nişte infractori. Nu cred că ar fi un lucru normal care să sprijine o activitate afectată de pandemie, turismul”, a afirmat preşedintele APTDD, Daniel Iluşcă.

Potrivit ARBDD, acţiunile pentru depistarea persoanelor care circulă în Deltă cu viteze excesive au început deja şi se vor desfăşura zilnic. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tânăr din Sibiu, dat în urmărire națională, prins de polițiștii din Aiud. Pentru ce a fost condamnat la închisoare

Publicat

tânăr din sibiu, dat în urmărire națională, prins de polițiștii

Un tânăr din Sibiu, dat în urmărire la nivel național, cu mandat de executare a închisorii, a fost identificat de polițiștii din Aiud. Acesta a fost transportat la penitenciar.

Potrivit IPJ Alba, luni, 25 martie, în jurul orei 21.00, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Aiud au depistat și reținut un bărbat de 26 de ani, din municipiul Sibiu.

Acesta era posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Sibiu, la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Mirosul pestilențial de gunoi revine la Cluj-Napoca. Garda de Mediu Cluj caută sursa

Publicat

dsc 1725.jpg

Mirosul pestilențial de gunoi a revenit, marți, la Cluj-Napoca, spre stupefacția clujenilor, care nu înțeleg de unde provine.

Mai mulți cititori Cluj24 ne-am semnalat că mirosul pestilențial a fost simțit, în special, în zona centrală a municipiului, dar și în zona cartierelor Mărăști, Gheorgheni, Zorilor și Grigorescu.

Mirosul pestilențial de gunoi revine la Cluj-Napoca. Garda de Mediu Cluj caută sursa

”Am ieșit din magazinul Sora și m-a izbit…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Schimbare la serviciul 112: Apelanții vor putea fi localizați la câțiva metri. Vor fi utilizate tehnologii noi, bazate pe 4G și 5G

Publicat

metoda ”comisionul” prin care un livrator din alba iulia a

Schimbare la serviciul 112: Apelanții vor putea fi localizați la câțiva metri. Vor fi utilizate tehnologii noi, bazate pe 4G și 5G.

ANCOM supune consultării publice un proiect de revizuire a deciziei privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgență (SNUAU).

Proiectul va facilita implementarea comunicațiilor de urgență prin tehnologiile 4G și 5G.

Folosind rețelele IP, în contextul noilor reglementări, furnizorii de rețele mobile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tineri din Sebeș, acuzați că au furat șase oi de la o fermă din zonă

Publicat

tineri din sebeș, acuzați că au furat șase oi de

Doi tineri din Sebeș sunt acuzați că ar fi furat șase oi de la o fermă din zonă. Cei doi au fost prinși de polițiști, iar prejudiciul a fost parțial recuperat. 

La data de 25 martie 2024, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au identificat doi tineri, de 18 și 27 de ani, din municipiul Sebeș, care sunt bănuiți de săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat.

Se pare că, în noaptea de 23/24 martie 2024, cei doi ar fi desfăcut…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe