Connect with us

ACTUALITATE

Adolescent de 15 ani, în arest la domiciliu la Cluj, după ce a furat o maşină şi acumulatori auto

Publicatmasina politie

Un adolescent de 15 ani a fost pus în arest la domiciliu după ce a furat o maşină şi, cu un complice de 17 ani, a sustras şi acumulatori auto, la Cluj-Napoca.

Potrivit IPJ Cluj, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 2 Poliție au reținut pentru 24 de ore doi tineri bănuiți de comiterea infracțiunilor de furt calificat, furt în scop de folosință și conducerea unui vehicul fără permis.

Conform probatoriului administrat, în noaptea de 29/30 martie, un tânăr, în vârstă de 15 ani, din Baciu, ar fi sustras un autoturism parcat pe raza cartierului Mărăști. Ulterior, ar fi condus autoturismul până în zona unei societăți comerciale de pe Calea Baciului, de unde ar fi sustras 25 de acumulatori auto, împreună cu un alt tânăr, de 17 ani, din Cluj-Napoca.

Fapta a fost sesizată sâmbătă dimineaţa, iar la circa o oră de la sesizare polițiștii au găsit autoturismul sustras și i-au identificat și depistat pe cei bănuiți de comiterea faptei.

În urma reținerii celor doi, magistrații au dispus măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile față de tânărul în vârstă de 15 ani.

Cercetările sunt continuate de către polițiști.

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Turişti spaţiali, pregătiţi pentru îmbarcare într-una dintre numeroasele misiuni private gata de lansare

Publicat

Sursă foto: Virgin Galactic

Câteva sute de persoane şi-au cumpărat deja bilet şi s-au antrenat pentru o călătorie spectaculoasă: câteva minute sau câteva zile de imponderabilitate în spaţiul cosmic. Aceşti pasageri, bogaţi sau foarte norocoşi, complet începători, se pregătesc să se îmbarce într-una din numeroasele misiuni private pe punctul de a fi lansate, relatează vineri AFP.

La 60 de ani după ce omul a depăşit pentru prima dată şi această ultimă frontieră, turismul spaţial, prima etapă din deschiderea spaţiului pentru marele public, va deveni în curând o realitate.

Două companii, Virgin Galactic şi Blue Origin, dezvoltă în prezent aeronave capabile să trimită clienţi privaţi timp de câteva minute la o mică distanţă deasupra frontierei cu spaţiul, un zbor denumit suborbital.

”Cea mai vârstnică persoană pe care am antrenat-o avea 88 de ani”, a declarat pentru AFP Glenn King, directorul programului de pregătire spaţială de la Nastar Center, o companie privată care are parteneriate cu actori importanţi din domeniu.

Aproape 400 de viitori pasageri ai Virgin Galactic, mulţi dintre ei ”bărbaţi sau femei de afaceri”, s-au antrenat deja în centrele speciale din Pennsylvania, Statele Unite.

Programul de formare durează doar două zile: cursuri teoretice într-una dintre dimineţi, apoi mai multe simulări în centrifuge speciale. Un braţ cu o lungime de aproape opt metri în rotaţie rapidă reproduce forţa G corespunzătoare aeronavelor în care va zbura clientul. La faţa locului, se află de asemenea o echipă medicală.

Înainte, pentru NASA, antrenamentele puteau dura ”doi ani”, dar astăzi, având în vedere ”numărul de persoane pe care vor să-l trimită în spaţiu (…), trebuie să le reducem la câteva zile”.

Acest lucru este posibil întrucât clienţii ”sunt doar nişte pasageri”, care nu au altceva de făcut decât să ”se relaxeze şi să admire priveliştea”.

Rata de reuşită a programului este de ”99,9%”, a afirmat acesta. Constă în mare parte din a-i asigura că pot suporta acceleraţia – contra unei sume modice cuprinse între 4.000 şi 10.000 de dolari, în funcţie de nevoile de pregătire.

Un obstacol: preţul

Cel mai mare obstacol al programului ”spaţiu pentru toţi” este preţul.

În cazul Virgin Galactic, compania miliardarului britanic Richard Branson, circa 600 de persoane au cumpărat deja bilet la costuri cuprinse între 200.000 şi 250.000 de dolari. Pe listele de aşteptare se află mii de persoane.

Debutul operaţiunilor este prevăzut pentru ”începutul lui 2022”, iar compania preconizează pentru viitor 400 de zboruri pe an. Blue Origin nu a comunicat nici preţul, nici calendarul zborurilor.

În afara costurilor, poate participa oricine, sau există probleme de sănătate care nu permit zborul în spaţiu?

”Nu e nevoie să fiţi într-o stare perfectă de sănătate pentru a putea merge în spaţiu”, a subliniat Glenn King, care spune că a antrenat persoane cu proteze, diabet sau implanturi osoase.

Agenţia americană de reglementare în domeniul aviaţiei, FAA, a recomandat încă din 2006 ca viitorii ”pasageri comerciali” ai zborurilor suborbitale să completeze ”un simplu chestionar” referitor la antecendetele medicale, dar şi la sănătatea mintală.

Chestionarul este mai detaliat şi este asociat efectuării unor investigaţii (analize de sânge, radiografii, analize de urină) pentru zborurile private orbitale care merg mai departe şi durează o perioadă mai îndelungată.

Până pe Lună

Astfel de misiuni, ale căror costuri se ridică de data aceasta la milioane de dolari, sunt prevăzute de compania miliardarului Elon Musk, SpaceX, care preconizează să trimită patru persoane anul acesta.

În septembrie, ”Inspiration4” va fi prima misiune din lume care va trimite în spaţiu doar civili, fără a fi însoţiţi de un un astronaut profesionist. Miliardarul american Jared Isaacman a închiriat pe cheltuiala sa o rachetă Falcon 9 care va transporta trei pasageri pentru o excursie de trei zile.

Apoi în ianuarie 2022, compania Axiom Space prevede să trimită un fost astronaut şi trei turişti la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Compania preconizează zboruri către ISS la fiecare şase luni, a precizat aceasta pentru AFP.

Şapte turişti au ajuns deja pe avanpostul orbital între anii 2001 şi 2009. Călătoriile au fost intermediate de compania Space Adventures, care a încheiat totodată un acord cu SpaceX pentru a trimite patru clienţi pe orbita Terrei timp de mai multe zile, posibil în 2022.

În cele din urmă, teoretic în 2023, miliardarul japonez Yusaku Maezawa a rezervat un zbor la bordul unei alte rachete a SpaceX, aflată în curs de dezvoltare, pentru a face turul Lunii, alături de alţi opt norocoşi care urmează să fie selectaţi.

Pe când atunci apariţia turismului spaţial de masă? Dificil de spus, potrivit expertului din acest sector Robert Goehlich, din partea Embry-Riddle Aeronautical University. ”Un nou investitor ar putea accelera calendarul” sau un accident, dimpotrivă, l-ar întârzia.

Trebuie întruniţi însă trei factori: securitate, rentabilitate şi… respect faţă de mediu. Acest ultim aspect ”va căpăta un rol dominant” în anii următori, a preconizat acesta. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Carantină prelungită cu încă șapte zile într-o localitate din Dâmbovița

Publicat

Carantina în localitatea Mogoşani se prelungeşte cu şapte zile, începând din 11 aprilie, informează, vineri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dâmboviţa.

Conform datelor Prefecturii Dâmboviţa, incidenţa COVID-19 în Mogoşani este, vineri, de 4,46 la mia de locuitori, cu 19 cazuri active în ultimele 14 zile. Mogoşani a intrat în carantină pe 28 martie, la acel moment incidenţa fiind de 3,99.

În Dâmboviţa sunt 23 de localităţi cu incidenţa COVID-19 peste 3 la mia de locuitori, printre care Pucioasa, Crevedia, Moţăieni, Fieni, Găeşti. Cea mai mare rată este înregistrată în Brăneşti, 7,03, localitatea fiind în carantină.

În judeţul Dâmboviţa, sunt 232 de persoane internate în spital, opt la ATI, fiind ocupate toate paturile de la Anestezie şi terapie Intensivă. De la începutul pandemiei au murit 733 dâmboviţeni care aveau COVID-19. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Sănătăţii: Asistenţa religioasă şi vizita familiei, permise pentru pacienţii COVID-19 în stare gravă

Publicat

Asistenţa religioasă şi vizita familiei vor fi permise pentru pacienţii COVID-19 în stare gravă, prevede un ordin semnat vineri de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar şi accesul în spitale a clericilor şi aparţinătorilor.

Potrivit unui comunicat de presă al MS, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului şi sicriul în care se aşază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine, respectând normele prevăzute de lege.

Pacienții COVID în stare gravă pot beneficia de asistență religioasă și pot fi vizitați de un membru al familiei

În privinţa pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală, pe perioada internării în unitatea sanitară, bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistenţă religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, şi cu acordul medicului curant.

“În vederea asigurării protecţiei clericului şi a pacientului, vizita poate avea loc în următoarele condiţii: un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată; timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute; clericul poartă echipament complet individual de protecţie asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare; clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun; se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte şi după utilizare, cu acordul medicului curant; nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie”, se arată în comunicat.

Totodată, protocolul prevede că pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală pot beneficia pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant în aceleaşi condiţii privind asigurarea protecţie ca în cazul clericilor, cu menţiunea că în cazul acestuia nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiţi pacienţii cu COVID-19. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

OMS NU recomandă folosirea unui alt vaccin între două doze, aşa cum au decis autorităţile din Franţa

Publicat

OMS a anunțat că nu poate da o recomandare cu privire la o modificare a vaccinului anti-Covid între două doze. Anunțul vine după ce Înalta Autoritate a Sănătăţii (HAS) din Franţa a decis ca persoanele sub 55 de ani care au primit o primă doză de ser AstraZeneca pot face rapelul cu un alt vaccin.

Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă folosirea unui alt vaccin între două doze, aşa cum au decis autorităţile din Franţa

Reprezentanții organizației au precizat vineri că nu pot face o recomandare cu privire la o modificare a vaccinului anti-Covid între două doze, din lipsa „datelor adecvate,” notează Le Figaro.

Anunţul vine după ce Înalta Autoritate a Sănătăţii (HAS) din Franţa a decis ca persoanele sub 55 de ani care au primit o primă doză de ser AstraZeneca pot face rapelul cu un alt vaccin anti-Covid.

„Nu există date adecvate pentru a spune dacă acest lucru se poate face, astfel încât experţii organizaţiei au concluzionat că schimbul de vaccinuri nu este un lucru pe care l-ar putea recomanda în acest moment,” a declarat Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS, în timpul şedinţei periodice a ONU de la Geneva.

Institutul Superior de Sănătate din Franţa a suspendat pe 19 martie administrarea vaccinului AstraZeneca pentru cei care au sub 55 de ani.

Cu toate acestea, Franţa continuă să încurajeze folosirea vaccinului AstraZeneca, amintind că „raportul risc-beneficiu” al acestui ser a fost „foarte, foarte favorabil”. „Luaţi în considerare că aveţi 0,2 persoane din 100.000, adică două persoane dintr-un milion, care ar putea avea un efect secundar potenţial grav”, a asigurat ministrul Sănătăţii francez.

România a decis joi continuarea vaccinării cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate