EVENIMENT
Adolescent rănit după ce a fost atacat de o ursoaică, într-o zonă din Harghita

Un tânăr de 16 ani a ajuns la spital după ce a fost atacat de o ursoaică, în zona satului Aldea, comuna Măriniş, județul Harghita. Animalul i-a producat răni în mai multe zone ale corpului.
Primarul comunei Mărtiniş, Jakab Attila, a declarat luni seara, pentru Agerpres, că doi tineri de 16 ani au vrut să meargă să îşi caute un prieten aflat cu caprele la păscut, pe un deal.
Ca să ajungă în zona respectivă, trebuiau să treacă printr-o vale, iar acolo au văzut un urs care a început să alerge către ei.
Victima a povestit că a căzut şi a fost muşcată de picior, iar ursul a încercat să îl tragă într-un tufiş.
Băiatul a fost salvat de prietenii săi, care atunci când au văzut ce se întâmplă au asmuţit câinii, iar sălbăticiunea a plecat.
„Aşa a zis (victima-n.red), că ultima clipă pe care şi-o aminteşte este că ursul i-a muşcat piciorul şi a vrut să-l tragă în tufiş. El a prins un copac şi nu l-a lăsat. În timpul acesta, prietenul cu care era şi cel care era cu caprele au observat ce s-a întâmplat, au fugit cu câinii acolo, câinii au sărit pe urs şi atunci l-a lăsat acolo. Dar în timpul acesta i-a muşcat piciorul, braţul, spatele, în patru-cinci locuri”, a spus primarul Jakab Attila.
Băiatul a fost transportat la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc, iar starea sa este una bună, primarul precizând că în câteva zile se va întoarce acasă.
Jakab Attila, care este şi preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) „Târnava Mare”, a punctat că fiind vorba de o ursoaică, întrucât cei trei tineri i-au văzut puii, „care sunt de anul trecut”, se va încerca, în primă fază, alungarea animalelor mai departe de comună, luându-se în considerare şi relocarea acestora.
Potrivit sursei citate, ultima soluţie ar fi împuşcarea, dar nu se doreşte acest lucru.
Jakab Attila a mai spus că nu e neobişnuit un astfel de atac în luna ianuarie, întrucât nu a fost iarnă şi, în urma fructificaţiei la stejar, „au fost foarte multe ghinde”, iar urşii „nu s-au culcat”, excepţie făcând ursoaicele care au fătat la sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie.
Agerpres

Mai mulți oameni care se dau drept angajați ai societății Gospodărirea Comunală Arad și încearcă să vândă puieți și gard viu, avertizează autoritățile arădene.
Primăria Municipiului Arad le recomandă cetățenilor „să acorde atenție sporită persoanelor care zilele acestea se dau drept angajați ai societății Gospodărirea Comunală Arad și oferă spre comercializare material dendrofloricol (gard viu și puieți)”.
De asemenea, cetățenii sunt rugați să sune la Poliția Locală astfel încât falșii angajați să fie prinși.
„Vă rugăm ca în cazul în care sunteți abordați de acești indivizi să apelați de urgență numărul dispeceratului Direcției Generale Poliția Locală Arad, 0257-939 și să semnalați zona în care vă aflați”, a precizat Primăria Arad.
(sursa: Mediafax)

În intervalul 20 – 26 martie 2023 au fost înregistrate 8.082 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 2.465 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.367.921 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidenţa înregistrată la 14 zile este de 0.58.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 383 persoane au fost reconfirmate pozitiv, anunţă Ministerul Sănătăţii.
În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 în prezent este de 1.594.
De asemenea, la ATI, sunt internate 146 persoane.
Dintre cei 146 pacienţi internaţi la ATI, 131 sunt nevaccinaţi.
Din totalul pacienţilor internaţi în prezent, 140 sunt minori, toţi fiind internaţi în secţii.
Până luni, 67.858 persoane diagnosticate cu infecţie cu Sars-CoV-2 au decedat.
În intervalul 20.03.2023 (10:00) – 26.03.2023 (10:00) au fost raportate de către INSP 37 decese (21 bărbaţi şi 16 femei).
Decesele au fost înregistrate: 1 la categoria de vârstă 20-29 de ani 1 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 7 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 9 la categoria de vârstă 70-79 de ani şi 19 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
Dintre pacienţii decedaţi, 34 prezentau comorbidităţi, iar 15 dintre aceştia erau vaccinaţi.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
FOTO: Mai multe persoane care au campat într-o zonă din Vâlcea, prinse cu droguri asupra lor. Două persoane, arestate

Mai multe persoane care au campat lângă o localitate din Vâlcea, au fost prinse, sâmbătă, cu droguri asupra lor. Anchetatorii au ajuns în zonă după ce localnicii s-au plâns de comportamentul turiștilor.
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea, au documentat activitatea infracțională a două persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc.
La data de 25 martie, în jurul orei 05.00, polițiștii Secției nr. 2 Milcoiu au fost sesizați, prin apel la 112, despre faptul că, în localitatea Galicea, mai multe persoane au campat în zonă și au un comportament nefiresc.
În urma investigațiilor operative efectuate, polițiștii au identificat în comuna Galicea, județul Vâlcea, 28 de persoane, despre care s-a stabilit că ar fi campat în zonă, din data de 23 martie 2023.
Urmare a controlului corporal efectuat asupra persoanelor în cauză, precum și al autovehiculelor identificate, polițiștii au descoperit asupra a 11 persoane, mai multe substanțe interzise la deținere (hașiș, cannabis, ciuperci halucinogene, timbre LSD și altele).
Cele 11 persoane depistate au fost conduse ulterior pentru audieri, la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea.
„În baza probatorului administrat, la data de 26 martie, 2 persoane au fost arestate, pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Vâlcea”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, s-a predat poliţiei în Bari – Italia, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. El a fost însoţit de avocaţi.
Arsene este condamnat definitiv la 6 ani şi 8 luni de închisoare în România.
Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, s-a predat luni dimineaţă poliţiei din Bari – Italia, declară pentru MEDIAFAX surse judiciare. El a sosit la poliţie însoţit de avocaţi.
Arsene este condamnat definitiv la 6 ani şi 8 luni de închisoare. El a fost acuzat că a luat bani pentru a interveni în 2013 la conducerea ANI pentru a îndepărta din funcţie un rival politic.
„Aplică inculpatului Arsene Ionel pedeapsa principală cea mai grea, de 5 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv 1 an şi 8 luni închisoare, rezultând pedeapsa principală de 6 ani şi 8 luni închisoare pe care o va executa inculpatul”, scrie în decizia Curţii de Apel Braşov.
De asemenea, lui Arsene îi sunt interzise o serie de drepturi, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere, sau de a exercita atribuţii de conducere în cadrul vreunui partid, formaţiune sau alianţă politică din România.
„În baza art. 112 litera a Codul penal şi art. 291 alineat 2 Cod penal dispune confiscarea de la inculpatul Arsene Ionel a sumelor de 80.000 Euro şi 80.000 lei”, au mai decis judecătorii.
Arsene a fost judecat pentru că, în 2013, ar fi primit o sută de mii de euro de la Gheorghe Ştefan pentru a interveni pe lângă şeful ANI de la acel moment, Horia Georgescu, astfel încât Culiţă Tărâţă, în acea perioadă preşedinte al CJ Neamţ, să fie declarat incompatibil.
Sursa: MediaFax