Connect with us

EVENIMENT

Aeronave C-17 Globemaster III și C-27 Spartan, trimise din România să stingă incendiile din Franța

Publicat

aeronave ajutor franta1

Două aeronave C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, și o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, au executat misiuni aeriene de urgență către Bordeaux, în sprijinul forțelor de intervenție franceze.

Cele două aeronave C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, și o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, au executat, joi și vineri, misiuni aeriene de urgență de pe aeroporturile Otopeni și Timișoara către o bază aeriană din zona Bordeaux, pentru transportul unor echipe de pompieri salvatori români, împreună cu echipamentul aferent – 77 de pompieri salvatori și 17 mijloace de intervenție.

Forțele române vor acționa, în perioada următoare, în sprijinul forțelor de intervenție din Franța, pentru limitarea extinderii incendiilor de pădure care se manifestă în această perioadă.

Aeronavele C-17 Globemaster III au decolat de pe Aeroportul Otopeni joi, 11 august, în jurul orei 22.00, și de pe aeroportul din Timișoara vineri, 12 august, în jurul orei 17.00, iar aeronava C-27J Spartan, a decolat în dimineața zilei de vineri, 12 august, de pe aeroportul Otopeni, a făcut escală la Timișoara, de unde a plecat în jurul orei 10.00 spre Franța.

ajutor franta mapn

Executarea celor două zboruri cu aeronavele C-17 Globemaster III a fost solicitată de Ministerul Apărării Naționale, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic.

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Franța pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.

Aeronave C-17 Globemaster III și C-27 Spartan, trimise din România să stingă incendiile din Franța: În ce context a fost luată decizia

Decizia de trimitere a forțelor și mijloacelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în Franța a fost luată în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, convocat joi de premierul Nicolae Ciucă, la propunerea DSU, și în urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis.

România a semnat în anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Înțelegere pentru constituirea Unității Multinaționale de Transport Strategic, alături alte nouă țări NATO – Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA și Ungaria, precum și cu Finlanda și Suedia.

ajutor franta mapn1

În contextul actual, în care mai multe țări europene se confruntă cu incendiile de vegetație, statul român s-a implicat și în sprijinirea autorităților din Grecia cu echipe specializate de intervenție, la solicitările formulate de guvernul elen, prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă.

De asemenea, aeronave ale Forțelor Aeriene Române au intervenit, în luna iulie a acestui an, pentru stingerea incendiilor de pădure din Republica Slovenia, aceasta fiind a treia misiune de acest tip, după cea din Grecia (2018), și Macedonia de Nord (2021).

(sursa: Mediafax)

sursa foto: Facebook / Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Boc, despre depunerea candidaturii: Aici sunt și aici m-am DEDICAT. Trebuie să CONTINUĂM lucrurile bune care sunt la Cluj

Publicat

emil boc1.jpg

Prezent, joi, prin telefon la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, a precizat de ce a ales candidatura la primăria Clujului în detrimentul altor variante vehiculate în presă, cum ar fi la Europarlamentare sau chiar și la președinție.

„Acesta este farmecul democrației, dreptul fiecăruia de a emite opinii, păreri… Președintele partidului mi-a făcut onoarea de a deschide lista PNL la Europarlamentare, în 2022 am avut și opțiunea de a candida la funcția de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Universitatea Craiova – CFR Cluj, 0-1. Clujenii obțin victoria în deplasare și păstrează șanse să obțină locul doi în Superligă

Publicat

cfr cluj craiova.jpg

Universitatea Craiova și CFR Cluj s-au întâlnit joi, pe Stadionul Ion Oblemenco în etapa a 6-a din play-off-ul Superligii României.

Clujenii s-au impus pe terenenul universității și păstrează șanse pentru obținerea locului secund în Superligă.

Universitatea Craiova – CFR Cluj, 0-1. Clujenii obțin victoria în deplasare și păstrează șanse să obțină locul doi în Superligă

Echipele de start

Universitatea Craiova: Popescu – Vlădoiu, Badelj,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Aurelia Cristea sau despre eleganța în politică

Publicat

relic 1 e1714050700276.jpg

Aurelia Cristea este printre puținii politicieni români care și-au legat numele de o lege. Se alătură astfel, prin legea anti-fumat, deputatului PNȚCD Vasile Lupu, cu a sa lege a restituirii proprietăților funciare, senatorului Aurelian Ticu-Dumitrescu, autor al legii deconspirării Securității ca poliție politică sau colegului său de partid, profesorul și senatorul Vasile Dîncu, inițiator al celebrei legi 544, care permite accesul la informațiile de interes public și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

Publicat

mircea miclea evemiment cluj1.jpg

Vineri, 26 aprilie, are loc la Cluj-Napoca evenimentul „Viitorul universităților tehnice”, inițiat și moderat de Mircea Miclea.

Scopul evenimentului este de a propune  scenarii de construcție a unui viitor mai bun pentru universitățile tehnice.

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

„Dacă suntem trei, suntem un colegiu, spuneau profesorii din universități medievale, ca să arate că…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe