Connect with us

ACTUALITATE

AFM: Primăriile din orașele reședință de județ primesc 20 de milioane de euro pentru stații de încărcat mașini electrice

Publicat

Primăriile din orașele resedință de județ au la dispoziție un buget de 20 de milioane de euro pentru instalarea de prize necesare încărcării mașinilor electrice, instalații cu o putere de minimum 50 de KW, a anunțat, marți, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică, în conferința „Transport Inteligent, Trafic Inteligent”.

„Ne-am gândit că succesul Programului Rabla Plus, deci vânzarea și înmatricularea de autovehicule electrice depind foarte mult și de infrastructura. Atunci, de un an am început să lucrăm la legislație pentru a putea crea infrastructura de încărcare a autovehiculelor electrice. Am splituit acest obiectiv pe o componenta legată de autoritățile publice locale și de o altă componentă legată de infrastructura pe drumurile naționale. În ceea ce privește autoritățile publice locale, este în derulare la momentul actual o sesiune pentru municipiile resedință de județ. Bugetul este de 20 de milioane de euro să îți instaleze aceste prize, aceste instalații pentru mașinile electrice, instalații cu o putere de minim 50 de KW”, a spus Brezuică.

Potrivit acestuia, dacă programul se va bucura de succes, acesta va continua.

„Dorim ca la nivel național toate municipiile să participe la acest program, iar dacă succesul va fi destul de mare să îl mai continuăm tot pentru autoritățile publice locale, deoarece tehnologia bateriei a crescut destul de mult, mobilitatea acestora depășeste 200 de km, distanța dintre municipii este cumva până în 200 de km și atunci aceste autovehicule pot circula și nu rămân captive în orașul respectiv”, a explicat el.

Șeful AFM a precizat că în privința finanțării infrastructurii dedicate mașinilor electrice se lucrează la o schemă de sprijin care este încă la Comisia Europeană.

„Lucrăm și la o schemă de sprijin care este la Comisie de vreo 7 luni în ceea ce privește finanțarea infrastructurii la nivel național. Este o schemă de sprijin pe 5 ani, bugetul este de 120 de milioane de euro. Ne dorim să realizăm investiții din 100 în 100 de kilometri pentru aceste stații de încărcare. La nivel de Comisie mai sunt trei scheme de sprijin acordate zonei private prin care în România se vor construi astfel de instalații”, a adăugat acesta.

Președintele AFM a mai spus că în ultimul an Administrația Fondului de Mediu și-a schimbat optica, accesând și bani europeni, atât din POIM, cât și din POR, dar și din certificatele din emisii de carbon, sume licitate de Ministerul de Finanțe.

„Am avut proiecte în domeniul investițiilor în ceea ce privește eficiența energetică, producerea de energie, în ceea ce privește împădurirea terenurilor degradate, taxa verde, un program care a funcționat câțiva ani. Foarte important pentru AFM este că am reușit să modificăm legislația și toți banii care au fost licitați de România în ceea ce privește schema de emisii de carbon vor veni prin AFM să finanțăm investiții în domeniul reglementat de Directiva 87, iar programul Rabla Plus a fost încadrat pe această directivă. Sunt bani și va funcționa”, a dat el asigurări.

sursa: agerpres.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

VIDEO: „Familia mea face sport”, un proiect marca Școala Nr.11 Botoșani, ediția a II-a. Elevii și părinții lor s-au prezentat la linia de start

Publicat

video: „familia mea face sport”, un proiect marca Școala nr.11

Publicitate

Vineri, pentru mai mulți elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 11 din Botoșani, clopoțelul nu a sunat pentru ore, ci pentru zâmbete, alergări și îmbrățișări. Într-o atmosferă plină de emoție și râsete, în sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”, s-a derulat o competiție sportivă cu totul specială, inclusă într-un proiect marca Școala Nr. 11, aflat acum la a doua ediție, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Europa, sărbătorită cu suflet la Vorona: Lecție de unitate și diversitate oferită de elevii liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt”

Publicat

europa, sărbătorită cu suflet la vorona: lecție de unitate și

Publicitate

Ziua de 9 Mai nu este doar o filă de istorie, ci o triplă reverberație în inima românilor: este ziua în care, în 1877, România și-a proclamat independența, este ziua în care, în 1945, omenirea a respirat ușurată la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și momentul în care, astăzi, celebrăm idealul comun al păcii și unității – Ziua Europei.

La Vorona, această zi a prins culoare, sunet și gust în sufletele elevilor de la Liceul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va aduce binecuvântare la Dorohoi și Vorniceni. Doi tineri vor avea parte de rugăciune arhierească la nunta lor

Publicat

preasfințitul nichifor botoșăneanul va aduce binecuvântare la dorohoi și vorniceni.

Publicitate

Duminică, 11 mai 2025, creștinii din DOrohoi vor avea parte de aleasă trăire duhovnicească, sub binecuvântarea și căldura rugăciunii aduse de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, ierarhul va oficia Sfânta Liturghie, învăluind sufletele celor prezenți cu liniștea și har.

După cuvântul de învățătură, în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Aproape o sută de copii de la Grădinița „Floare de colț”, din municipiul Botoșani, au aflat de la pompieri cum trebuie să procedeze în caz de incendiu sau cutremur

Publicat

foto: aproape o sută de copii de la grădinița „floare

Publicitate

Grădinița “Floare de colț” din Botoșani a fost astăzi „scena” unei intervenții planificate: o lecție practică de informare și educație preventivă, desfășurată de pompierii botoșăneni, în cadrul programului național “Săptămâna Verde”. Salvatorii au interacționat cu cei peste 80 de copii, care au învățat cum trebuie să procedeze în caz de incendiu, cutremur sau atunci când se confruntă cu un pericol.

Cu această ocazie,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe