Connect with us

ACTUALITATE

AFM: Primăriile din orașele reședință de județ primesc 20 de milioane de euro pentru stații de încărcat mașini electrice

Publicat

Primăriile din orașele resedință de județ au la dispoziție un buget de 20 de milioane de euro pentru instalarea de prize necesare încărcării mașinilor electrice, instalații cu o putere de minimum 50 de KW, a anunțat, marți, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică, în conferința „Transport Inteligent, Trafic Inteligent”.

„Ne-am gândit că succesul Programului Rabla Plus, deci vânzarea și înmatricularea de autovehicule electrice depind foarte mult și de infrastructura. Atunci, de un an am început să lucrăm la legislație pentru a putea crea infrastructura de încărcare a autovehiculelor electrice. Am splituit acest obiectiv pe o componenta legată de autoritățile publice locale și de o altă componentă legată de infrastructura pe drumurile naționale. În ceea ce privește autoritățile publice locale, este în derulare la momentul actual o sesiune pentru municipiile resedință de județ. Bugetul este de 20 de milioane de euro să îți instaleze aceste prize, aceste instalații pentru mașinile electrice, instalații cu o putere de minim 50 de KW”, a spus Brezuică.

Potrivit acestuia, dacă programul se va bucura de succes, acesta va continua.

„Dorim ca la nivel național toate municipiile să participe la acest program, iar dacă succesul va fi destul de mare să îl mai continuăm tot pentru autoritățile publice locale, deoarece tehnologia bateriei a crescut destul de mult, mobilitatea acestora depășeste 200 de km, distanța dintre municipii este cumva până în 200 de km și atunci aceste autovehicule pot circula și nu rămân captive în orașul respectiv”, a explicat el.

Șeful AFM a precizat că în privința finanțării infrastructurii dedicate mașinilor electrice se lucrează la o schemă de sprijin care este încă la Comisia Europeană.

„Lucrăm și la o schemă de sprijin care este la Comisie de vreo 7 luni în ceea ce privește finanțarea infrastructurii la nivel național. Este o schemă de sprijin pe 5 ani, bugetul este de 120 de milioane de euro. Ne dorim să realizăm investiții din 100 în 100 de kilometri pentru aceste stații de încărcare. La nivel de Comisie mai sunt trei scheme de sprijin acordate zonei private prin care în România se vor construi astfel de instalații”, a adăugat acesta.

Președintele AFM a mai spus că în ultimul an Administrația Fondului de Mediu și-a schimbat optica, accesând și bani europeni, atât din POIM, cât și din POR, dar și din certificatele din emisii de carbon, sume licitate de Ministerul de Finanțe.

„Am avut proiecte în domeniul investițiilor în ceea ce privește eficiența energetică, producerea de energie, în ceea ce privește împădurirea terenurilor degradate, taxa verde, un program care a funcționat câțiva ani. Foarte important pentru AFM este că am reușit să modificăm legislația și toți banii care au fost licitați de România în ceea ce privește schema de emisii de carbon vor veni prin AFM să finanțăm investiții în domeniul reglementat de Directiva 87, iar programul Rabla Plus a fost încadrat pe această directivă. Sunt bani și va funcționa”, a dat el asigurări.

sursa: agerpres.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe