EVENIMENT
Agenţia europeană Frontex recrutează poliţişti de frontieră pentru primul serviciu în uniforma şi sub drapelul UE

Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, Frontex, a anunţat joi lansarea unei campanii pentru recrutarea de poliţişti de frontieră şi gardieni de coastă europeni, primul serviciu în uniforma Uniunii Europene (UE), informează AFP.
Aceste efective permanente vor fi menite să ajute statele membre ale UE la controlul frontierelor şi gestionarea fluxurilor de migraţie. Ele vor participa la controlul de documente, la supravegherea frontierelor şi la repatrierea persoanelor aflate ilegal pe teritoriul UE, a precizat Frontex, al cărei sediu central se află la Varşovia.
„Această zi este una specială pentru Frontex, care va permite o veritabilă transformare a agenţiei noastre”, a declarat Fabrice Leggeri, directorul executiv al Frontex, citat într-un comunicat. „Pentru prima dată, Frontex va dispune de propriul serviciu în uniformă, ce va funcţiona sub drapelul UE”, a adăugat el.
Agenţia intenţionează să angajeze într-o primă etapă 700 de poliţişti de frontieră, originari din ţările membre ale UE şi din ţările Spaţiului Schengen (care numără 22 de ţări ale UE şi patru ţări nemembre ale UE: Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi Islanda).
Întărirea Frontex prin efective europene permanente de 10.000 de poliţişti de frontieră şi gardieni de coastă la orizontul lui 2027 a fost aprobată de Parlamentul European la 17 aprilie 2019.
În prezent, efectivele acestei agenţii înfiinţate în 2004 sunt de circa 2.000 de agenţi, dintre care 1.500 puşi la dispoziţie de către statele membre ale UE.
Candidaţii au termen până la 17 decembrie pentru a se înscrie la concurs. Campania de recrutare se adresează mai ales persoanelor care au experienţă în poliţie, în paza frontierelor, armată sau în serviciile civile pentru gestionarea situaţiilor de criză. AGERPRES/(AS – autor: Adriana Matcovschi, editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea)
Sursa foto: frontex.europa.eu
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care sunt cei mai “disciplinați” votanți ai partidelor, în perspectiva alegerilor prezidențiale care au loc peste exact o lună, în 4 mai.
În analiza pe care a făcut-o, Mircea Comșa și-a propus să identifice care este ponderea votanților unui partid care intenționează să (nu) voteze cu candidatul susținut de acel partid în competiția electorală…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Conturile de TikTok care îl susțineau pe Georgescu s-au dat cu Putin și cu Rusia. Ce mesaje transmit acum

O mare parte dintre conturile de TikTok care îl susțineau intens pe Călin Georgescu sunt utilizate acum pentru propaganda pro-Rusia și pro-Putin. Mii de conturi viralizează mesaje în limba română pretins adresate personal de Vladimir Putin.
O analiză realizată de HotNews arată un val imens de propagandă care se ridică peste TikTok-ul românesc.
”Oare câți dintre voi mă vreți ca președinte aș României?” sau ”Dacă Rusia atacă Europa, voi lupa pentru Rusia”,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Care este suma totală

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Suma totală este de peste 4,7 miliarde lei, potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).
Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților (în creștere cu circa 48%), precum și rezervele constituite de asigurători conform legislației. Astfel, în final, valoarea totală pentru asigurările RCA…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Respectarea orelor de liniște la bloc este o problemă cu care se confruntă locatarii. Orele de liniște sunt pentru toată lumea, fie că locuiești la casă, fie la bloc. Astfel că, vecinii care fac zgomot fără să țină cont de ceilalți, nu doar că plătesc amenzi usturătoare, dar riscă încă o pedeapsă.
Românii care nu respectă orele de liniște riscă să meargă la muncă în folosul comunității
Cu siguranță, cel puțin odată, ți-au dat bătăi de cap…
Citește mai mult pe Cluj24.ro