Connect with us

EVENIMENT

Agenţia Naţională de Integritate a descoperit 13 aleşi locali în incompatibilitate, conflict de interese sau cu averi nejustificate

Publicat

1661329341 agentia nationala de integritate 1.jpg

Agenția Națională de Integritate (ANI) a descoperit 13 aleși locali care se află în situații de incompatibilitate, conflict de interese sau dețin averi nejustificate. Mai mult, în câteva dintre cazuri au fost sesizași procurorii, pentru deschiderea unor dosare penale.

Cel mai important caz depistat de ANI este cel al primarului din comuna Breasta (judeţul Dolj), Ion Vizitiu, care nu poate justifica suma de 114.000 lei prin veniturile realizate împreună cu familia, în perioada mandatului precedent (2016 – 2020).

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, deoarece primarul Ion Vizitiu nu a menţionat în declaraţiile de avere veniturile realizate din jocuri de noroc, în valoare totală de 356.745 lei (aproximativ 70.000 euro).

Alte cazuri de aleşi locali găsiţi de ANI în incompatibilitate şi conflict de interese:

* Ciprian Solomecu, primar comuna Nufăru (judeţul Tulcea) – conflict de interese

În perioada exercitării mandatului de primar (2020 – prezent), Solomecu a încheiat două acte juridice care au produs un folos material pentru soţia sa, constând în încasarea de subvenţii în calitate de persoană fizică autorizată.

* Gavril Mihuţ, primar comuna Chiuieşti (judeţul Cluj) – conflict de interese

Mihuţ a emis în calitate de ordonator principal de credite acte administrative care au produs un folos material pentru fiul său, constând în încasarea sumei totale de 14.440 lei ca urmare a achiziţiilor directe efectuate de către Primăria comunei Chiuieşti de la o firmă în cadrul căreia fiul primarului deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator unic.

* Dorin Leontin Hibais, primar comuna Sarmizegetusa (judeţul Hunedoara) – incompatibilitate

Pe vremea când era viceprimar, o firmă de deţinută de soţia lui Hibais a încheiat două contracte de prestări servicii în valoare de 6.664 lei cu şcoala din localitate, aflată în subordinea/autoritatea Consiliului local.

* Daniel Canduleţiu, primar comuna Cârţa (judeţul Sibiu) – incompatibilitate

În perioada 22 octombrie 2020 – 2 noiembrie 2021, el a exercitat simultan cu funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică.

* Marin Mincan, consilier local în comuna Celaru (judeţul Dolj) – incompatibilitate

În perioada 30 iunie 2016 – 31 decembrie 2022, Primăria comunei Celaru şi Consiliul local au încheiat achiziţii directe în valoare totală de 622.587 lei cu o firmă unde Mincan deţine funcţia de director.

* Ionuţ Gabriel Popescu şi Sergiu Teodorescu, consilieri locali în comuna Nicolae Bălcescu (judeţul Călăraşi) – conflict de interese

În exercitarea mandatelor, deşi aveau un interes personal în problemele supuse dezbaterilor, cei doi au participat în datele de 24 noiembrie 2020 şi 25 mai 2022 la deliberarea/adoptarea unor hotărâri ale Consiliului local privind prelungirea unor contracte de închiriere a terenurilor Primăriei şi modificarea taxei anuale de închiriere, ei fiind beneficiari ai contractelor, în calitate de locatari.

* Cornelia Fartuşnic, consilier local în comuna Rădăuţi-Prut (judeţul Botoşani) – conflict de interese

Deşi avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor Consiliului local, Fartuşnic a participat la deliberarea şi adoptarea unor hotărâri în baza cărora Primăria comunei, în calitate de concedent, a încheiat în anul 2021 cu ea, în calitate de concesionar, un contract prin care i s-a concesionat o suprafaţă de teren din proprietatea privată a localităţii.

* Victor Lungu, consilier local în comuna Cocora (judeţul Ialomiţa) – conflict de interese

În perioada exercitării mandatului de consilier local, deşi avea un interes personal, a participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărârii în data de 21 ianuarie 2021 privind iniţierea procedurii de închiriere a unor suprafeţe de teren aflate în proprietatea privată a comunei, iar ulterior atât el, cât şi fratele său au încheiat cu administraţia locală un contract de închiriere pentru suprafeţe de teren aflate în domeniul privat al localităţii.

* Florin Mareş, consilier local comuna Podenii Noi (judeţul Prahova) – incompatibilitate

O firmă deţinută de soţia lui Mareş a încheiat un contract de prestări servicii şi un act adiţional cu şcoala din localitate, entitate aflată în subordinea UAT Podenii Noi.

* Fănică Hriţcuşoru, consilier local comuna Rădăuţi-Prut (judeţul Botoşani) – conflict de interese

A participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a Consiliului local din data de 31 martie 2021 privind prelungirea contractelor de concesiune a unor suprafeţe de teren, iar ulterior a încheiat la data de 6 mai 2021 un act adiţional la contractul de concesiune, pe care îl încheiase în 2016 cu Primăria comunei Rădăuţi-Prut.

* Istrate Culcă, fost consilier local în comuna Rodna (judeţul Bistriţa-Năsăud) – incompatibilitate

În perioada exercitării mandatului 2016 – 2020 de consilier local, o firmă unde soţia sa deţine funcţia de director economic a încheiat cu Primăria comunei Rodna un contract de prestări servicii, în baza căruia societatea a încasat suma totală de 21.420 lei.

sursa: Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Percheziții la mai multe firme din Alba și Bistrița Năsăud. Cum au încercat să evite plata impozitului către stat

Publicat

perchezitii mascati droguri.webp.webp

Mai multe firme din Alba și Bistrița Năsăud au fost percheziționate de polițiștii de la Criminalitate Economică ai IPJ Alba. 

Perchezițiile au avut loc joi, 25 aprilie 2024 și au fost comunicate o zi mai târziu, pe 26 aprilie, de către reprezentanții IPJ Alba. Descinderile au legătură cu un dosar mai vechi al polițiștilor, deschis în 2023. 

Au fost efectuate 15 percheziții, pe raza județelor Alba și Bistrița Năsăud, în cadrul unui dosar penal care vizează fapte…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Parc fotovoltaic și surse de energie regenerabilă pentru clădiri publice din Alba Iulia. Investiție de aproape 3,8 milioane de lei

Publicat

parc fotovoltaic și surse de energie regenerabilă pentru clădiri publice

Parc fotovoltaic și surse de energie regenerabilă pentru clădiri publice din Alba Iulia. Municipiul Alba Iulia face un pas către dezvoltarea durabilă, printr-un proiect ambițios al Primăriei în valoare de aproape 3,8 milioane de lei, finanțat prin granturi norvegiene.

În urma investițiilor făcute, consumul de energie primară se va reduce cu aproape 35 % în instituțiile implicate și sistemul de iluminat public din oraș.

Panouri fotovoltaice pe clădiri…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mircea Miclea: Cultura pupatului inelului, a supunerii, nu va produce un viitor mai bun pentru universitățile tehnice

Publicat

miclea 1 e1714138386402.jpeg

O conferință despre viitorul universităților tehnice, organizată de fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, a avut loc, vineri, la Cluj-Napoca,  la eveniment fiind prezenți doi profesori, unul de la UTCN – Dan Micu și unul de la Universitatea Politehnica Timișoara – Attila Simó.

Miclea a vorbit despre cum vede el viitorul acestor instituții de învățământ superior, dar s-a referit și la presiunile făcute ca un profesor de la București să nu participe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Târgul de cArte Alba Transilvana 2024 la Alba Iulia: Părintele Constantin Necula și Paula Seling, în ultima zi a evenimentului

Publicat

târgul de carte alba transilvana 2024 la alba iulia: părintele

Târgul de cArte Alba Transilvana 2024 la Alba Iulia. Părintele Constantin Necula, cvartetul de coarde al județului Alba și Paula Seling vor încheia evenimentul.

Ultima zi a Târgul de cArte Alba Transilvana va aduce în fața celor prezenți o serie de activități pentru copii, ce se vor desfășura pe parcursul întregii zile de 12 mai 2024.

Începând cu ora 10.00, cei mici pot participa la atelierele „Arta în natură!”, „English 4 Kids”, „Descoperă biblioteca”,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe