Connect with us

EVENIMENT

Al patrulea transplant de inimă efectuat în acest an, la Târgu Mureș. A fost salvată viața unui bărbat de 49 de ani, care aștepta operația de doi ani

PublicatLa Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş a fost efectuat, sâmbătă, al patrulea transplant de inimă din acest an, ritmul alert reprezentând un record pentru singurul centru din România care efectuează astfel de operaţii.

“Am efectuat un nou transplant, la două zile de la ultimul, fiind al patrulea din acest an. Ne bucurăm că am reuşit să salvăm viaţa unui pacient de 49 de ani din judeţul Mureş, care aştepta o inimă compatibilă de doi ani, internat în clinica din Târgu Mureş în stare gravă, era la capătul resurselor biologice şi ne bucurăm că a fost disponibil un cord de a cărui evoluţie până acum suntem mulţumiţi. Intervenţia a început la ora 10, a durat aproximativ 6 ore şi jumătate, fără incidente. O echipă de la noi, formată din trei chirurgi, un medic specialist şi trei rezidenţi, s-a deplasat în cursul nopţii la Oradea, de unde au prelevat cordul de la un  pacient de 40 de ani”, a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu.

Medicul a subliniat efortul colectiv pentru aceste intervenţii, la care au participat chirurgi, cardiologi, anestezişti, unii aflaţi în timpul lor liber şi “fără de al căror efort colectiv medicina de performanţă nu se poate face”.

“Acest lucru este lăudabil, dar trebuie apreciat de toţi cei care conduc sănătatea. Cordul a venit cu oareşce întârziere din cauza condiţiilor meteo, am avut emoţii. Am ajuns la o ischemie la limită de patru ore. Motivele sunt şi problemele de infrastructura şi transport, inima fiind cel mai sensibil organ la ischemie şi noi fiind în permanenţă contra cronometru. Vreau să mulţumesc celor care s-au mobilizat, celor din echipa noastră, precum şi celor care au efectuat transportul. Elicopterul a zburat pe ceaţă, a aterizat la 30 de kilometri de Târgu Mureş şi de acolo cordul a ajuns cu greu la spital. Şi sperăm să fie un semnal de alarmă, pentru că aceste lucruri pot să fie îmbunătăţite. Faptul că am ajuns aici şi suntem la al patrulea transplant şi facem matematică, înmulţim cu 12, ajungem la o cifră care nu a mai fost făcută niciodată în România, dar nu sunt atât de optimist”, a arătat doctorul Suciu.

În opinia sa, această performanţă se datorează faptului că s-au schimbat mentalităţi, medicul afirmând că apreciază activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant, care are o preocupare mai mare pentru identificarea şi oferirea donatorilor.

“Dar sunt încă multe de făcut. Probabil încă nu s-a înţeles că medicina de transplant este una de excelenţă, nu este una de faţadă. Este o chirurgie care salvează vieţi şi trebuie susţinută în România”, a precizat Horaţiu Suciu. AGERPRES

EVENIMENT

Un autoturism scăpat de sub control a accidentat o tânără de 19 ani, în Cluj-Napoca

Publicat

Un autoturism scăpat de sub control a accidentat, miercuri seară, o tânără de 19 ani, în Cluj-Napoca.

Accidentul s-a produs pe strada Splaiul Independenței, unde un șofer de 47 de ani, care se deplasa în direcția cartierului Mănăștur, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare.

Mașina a ajuns pe sensul opus de mers, apoi a ieșit de pe șosea și a accidentat o tânără de 19 ani, din Cluj-Napoca, care se deplasa pe trotuar.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Tânăra a fost transportată la o unitate medicală.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Scandal sângeros la Galați de Dragobete, terminat cu o sinucidere

Publicat

Jandarmii din orașul Galați au intervenit miercuri la un scandal în cartierul Micro 21. O femeie a anunțat un scandal în familie, iar jandarmii l-au găsit pe soțul în fața ușii. Bărbatul și-a pus capăt zilelor acolo.

Când au ajuns jandarmii acolo, au observat un bărbat căzut în fața ușii de intrare într-un apartament, iar lângă acesta un cuțit cu urme de sânge pe el. În acel moment jandarmii au chemat un echipaj medical de urgență și au trecut la efectuarea masajului cardiac. Totodată, a fost solicitată și prezența echipei operative din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați.

Proprietara apartamentului în fața căruia a fost găsit bărbatul le-a declarat jandarmilor că acesta este soțul său și că ea a apelat la 112 să anunțe un scandal, deoarece bărbatul lovea cu putere în ușă să i se deschidă, amenințând că se va sinucide dacă nu este primit în apartament.

Femeia a mai declarat că nu a crezut în niciun moment că soțul va recurge la acest gest și nu a deschis ușa deoarece se afla în casă împreună cu cei doi copii, iar bărbatul era cunoscut în familie ca având un comportament agresiv, motiv pentru care intentase acțiune de divorț.

Până la data producerii incidentului acesta a avut aplicat un ordin de protecție și interdicția de a se apropia de familie.

Bărbatul a murit, iar cercetările sunt continuate de poliție.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE: Biciclist inconștient după ce a intrat într-un stâlp, în Sibiu / Biciclistul a murit

Publicat

Sursă foto: Arhivă

Un biciclist a fost preluat inconștient după ce a intrat într-un stâlp, în municipiul Sibiu.

Accidentul s-a produs miercuri seară în municipiul Sibiu.

Un biciclist de 54 de ani ar fi intrat într-un stâlp.

„A fost transportat la spital inconștient. Polițiștii rutieri desfășoară cercetări în vederea stabilirii circumstanțelor în care s-a produs acest autoaccident”, transmite IPJ Sibiu.

, din Șelimbăr, a decedat la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

Jandarmeria, noi explicații despre protestul polițiștilor din fața Palatului Cotroceni

Publicat

Sursă foto: Facebook

Jandarmii din Capitală îi contrazic pe polițiștii care au protestat miercuri în fața Palatului Cotroceni și afirmă că folosirea articolelor pirotehnice pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere este interzisă, motiv pentru care au aplicat sancțiuni protestatarilor.

„Conform prevederilor protocolul încheiat, protestul de astăzi era autorizat să se desfăşoare în perimetrul Statuii Leul . Pe timpul protestului, participanţii au părăsit zona delimitată şi au manifestat în zona pietonală de lângă intrarea în Palatul Cotroceni. Conform prevederilor Legii nr. 60/1991privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice (republicată), constituie contravenţie <nerespectarea orelor de desfășurare, traseelor de deplasare sau locului și perimetrului destinat adunării publice>. De asemenea, conform aceleaşi legi, organizatorul trebuie <să interzică participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru șocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acțiuni violente sau de tulburare a desfășurării normale a acestora>”, transmite Jandarmeria București.

Mai mult, Jandarmeria afirmă că, în conformitate cu art. 34, alin. (2), lit. f din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive,(republicată) se interzice folosirea articolelor pirotehnice pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spații deschise cu aglomerări de persoane.
Pe baza acestor prevederi, Jandarmeria Bucureşti a aplicat sancţiunile legale”, conchide comunicarea Jandarmeiria București.

Jandarmii au dat patru amenzi în valoare de 10.000 de lei sindicaliștilor din Poliție care au protestat, miercuri, în fața Palatului Cotroceni, pentru că au folosit fumigene.

Potrivit Jandarmeriei București, au fost aplicate patru amenzi organizatorilor protestului în valoare totală de 10.000 de lei, pentru nerespectarea perimetrului adunărilor publice și instigarea participanților de a părăsi locul special destinat și de a se manifesta astfel încât să tulbure ordinea publică.

Sute de polițiști au protestat miercuri la Palatul Cotroceni, alături de alți sindicaliști din sistemul de apărare și ordine publică, față de decizia de înghețare a salariilor și tăierea sporurilor. Câțiva sindicaliști din Poliție s-au certat și s-au îmbrâncit cu jandarmii: „au primit ordin să ne gazeze”.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe