ACTUALITATE
ALBA: ADR Centru – Zece blocuri din Gheorgheni, reabilitate termic cu fonduri nerambursabile
Zece blocuri din Gheorgheni, în care locuiesc 559 de familii, vor fi reabilitate termic, în vederea reducerii costurilor de întreţinere, cu fonduri nerambursabile, contractul de finanţare fiind semnat luni la Alba Iulia de primarul municipiului, Nagy Zoltan, şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu.
Este cea de-al patrulea proiect de finanţare prin POR 204-2020 pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Regiunea Centru, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de către ADR Centru.
Acest proiect prevede reabilitarea termică a zece blocuri. Bugetul proiectului prevede o sumă totală de peste 14 milioane de lei, pentru realizarea tuturor lucrărilor, până în data de 30 iunie 2021. Din această sumă, 60% este alocarea financiară nerambursabilă din partea Autorităţii de Management a POR, şi anume, peste 8 milioane de lei, adică 1,7 milioane de euro.
„Familiile din aceste blocuri vor beneficia de rezultatele proiectului prin două elemente: îmbunătăţirea condiţiilor de locuit şi creşterea confortului termic în locuinţe, precum şi prin reducerea consumului de căldură necesar, implicit prin reducerea sumelor achitate pentru energia termică. Practic, considerăm că necesarul de căldură se va reduce în medie cu circa 70% faţă de nivelul actual, scăzând consumul de combustibil şi emisiile poluante. (…) În plus, un lucru important este că proiectul va determina şi reducerea subvenţiei acordate de municipalitate pentru preţul agentului termic, sumele economisite urmând a fi folosite pentru investiţii în municipiu”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul Nagy Zoltan.
Edilul a menţionat că pe lângă această cerere de finanţare, municipalitatea mai are depus un proiect privind reabilitarea termică a încă 19 blocuri.
Actualul proiect prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică a zece blocuri în care locuiesc 559 de familii, adică peste 2.000 de persoane.
Pe lângă termoizolarea părţii opace a acestor zece blocuri – pereţi, acoperişuri/terase şi zona hidroizolaţiilor de la fundaţii -, va fi schimbată tâmplăria veche cu tâmplărie termoizolantă, performantă energetic şi vor fi montate sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar şi înlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie.
Potrivit directorului general al ADR Centru, apelul de finanţare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în perioada mai-noiembrie 2016. În decursul timpului au fost depuse peste 10 proiecte, dar nu s-a reuşit semnarea decât a unei cereri de finanţare.
„Ulterior, ca urmare a flexibilizării regulilor din cadrul Programul Operaţional Regional, apelul de proiecte a fost reluat şi pe acest domeniu am semnat încă două proiecte, pentru municipalitatea din Miercurea Ciuc. Iată că în judeţul Harghita există foarte mare interes în utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit. Este important faptul că şi proprietarii de apartamente se implică în finanţarea lucrărilor, de aceea diferenţa între finanţarea nerambursabilă şi valoarea totală a proiectului este destul de mare. Cu toate acestea, publicul larg din aceste oraşe a înţeles necesitatea reabilitărilor la acoperişuri, poduri, balcoane, pe lângă anveloparea propriu-zisă a pereţilor şi geamurilor clădirii. Până în acest moment, valoarea totală a proiectelor contractate pe această prioritate a programului REGIO este de aproape 29 de milioane de lei”, a declarat Simion Creţu, citat în comunicat. (AGERPRES)
Citește mai mult pe Botosani24.ro