Connect with us

ACTUALITATE

ALBA: ADR Centru – Zece blocuri din Gheorgheni, reabilitate termic cu fonduri nerambursabile

Publicat

Zece blocuri din Gheorgheni, în care locuiesc 559 de familii, vor fi reabilitate termic, în vederea reducerii costurilor de întreţinere, cu fonduri nerambursabile, contractul de finanţare fiind semnat luni la Alba Iulia de primarul municipiului, Nagy Zoltan, şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu.

Este cea de-al patrulea proiect de finanţare prin POR 204-2020 pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Regiunea Centru, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de către ADR Centru.

Acest proiect prevede reabilitarea termică a zece blocuri. Bugetul proiectului prevede o sumă totală de peste 14 milioane de lei, pentru realizarea tuturor lucrărilor, până în data de 30 iunie 2021. Din această sumă, 60% este alocarea financiară nerambursabilă din partea Autorităţii de Management a POR, şi anume, peste 8 milioane de lei, adică 1,7 milioane de euro.

„Familiile din aceste blocuri vor beneficia de rezultatele proiectului prin două elemente: îmbunătăţirea condiţiilor de locuit şi creşterea confortului termic în locuinţe, precum şi prin reducerea consumului de căldură necesar, implicit prin reducerea sumelor achitate pentru energia termică. Practic, considerăm că necesarul de căldură se va reduce în medie cu circa 70% faţă de nivelul actual, scăzând consumul de combustibil şi emisiile poluante. (…) În plus, un lucru important este că proiectul va determina şi reducerea subvenţiei acordate de municipalitate pentru preţul agentului termic, sumele economisite urmând a fi folosite pentru investiţii în municipiu”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul Nagy Zoltan.

Edilul a menţionat că pe lângă această cerere de finanţare, municipalitatea mai are depus un proiect privind reabilitarea termică a încă 19 blocuri.

Actualul proiect prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică a zece blocuri în care locuiesc 559 de familii, adică peste 2.000 de persoane.

Pe lângă termoizolarea părţii opace a acestor zece blocuri – pereţi, acoperişuri/terase şi zona hidroizolaţiilor de la fundaţii -, va fi schimbată tâmplăria veche cu tâmplărie termoizolantă, performantă energetic şi vor fi montate sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar şi înlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie.

Potrivit directorului general al ADR Centru, apelul de finanţare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în perioada mai-noiembrie 2016. În decursul timpului au fost depuse peste 10 proiecte, dar nu s-a reuşit semnarea decât a unei cereri de finanţare.

„Ulterior, ca urmare a flexibilizării regulilor din cadrul Programul Operaţional Regional, apelul de proiecte a fost reluat şi pe acest domeniu am semnat încă două proiecte, pentru municipalitatea din Miercurea Ciuc. Iată că în judeţul Harghita există foarte mare interes în utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit. Este important faptul că şi proprietarii de apartamente se implică în finanţarea lucrărilor, de aceea diferenţa între finanţarea nerambursabilă şi valoarea totală a proiectului este destul de mare. Cu toate acestea, publicul larg din aceste oraşe a înţeles necesitatea reabilitărilor la acoperişuri, poduri, balcoane, pe lângă anveloparea propriu-zisă a pereţilor şi geamurilor clădirii. Până în acest moment, valoarea totală a proiectelor contractate pe această prioritate a programului REGIO este de aproape 29 de milioane de lei”, a declarat Simion Creţu, citat în comunicat. (AGERPRES)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

De astăzi, croaţii pot călători în Statele Unite fără viză

Publicat

safe image.php

Din această sâmbătă, cetăţenii Croaţiei pot călători în Statele Unite fără a obţine viză, potrivit ambasadei americane la Zagreb, informează agenţia de presă MIA.

Decizia în cadrul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) îi include pe cetăţenii croaţi care călătoresc în SUA pentru turism sau afaceri până la 90 de zile, relatează ziarul croat Jutarnji List.

Desemnarea Croaţiei ca participant la Programul Visa Waiver (VWP) este un pas important către consolidarea în continuare a cooperării de lungă durată economice şi de securitate dintre Statele Unite şi Croaţia, a declarat Ambasada SUA.

Pentru a participa la VWP, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de contraterorism, aplicarea legii, aplicarea legii asupra imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor în mod continuu, se arată într-un comunicat de presă. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

CNCAV: în România vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19

Publicat

CNCAV a realizat studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate. Concluzia este că vaccinurile protejează în proporție covârșitoare împotriva infectărilor, a spitalizărilor și a deceselor.

Potrivit CNCAV, eficiența împotriva infecției, analizată pentru fiecare tip de vaccin, începând cu 14 zile de la efectuarea dozei 2 este următoarea: Comirnaty/BioNTech Pfizer: 84.1% (CI: 81.8-86.1), Spikevax/Moderna: 93.1% (CI: 84.1-97.0) și Vaxzevria/AstraZeneca: 71.1%.

Administrarea vaccinului Janssen a debutat la data de 4 mai 2021 și nu s-au acumulat suficiente date pentru perioada raportată (până la 31 mai a.c.) anunță CNCAV. Eficiența acestui tip de vaccin va fi evaluată în perioada următoare.
Eficiența cumulată pentru toate tipurile de vaccin, calculată după 14 zile de la efectuarea dozei 2 este după cum urmează: împotriva infecției- 84.4%, împotriva spitalizării- 91.8%,împotriva internării în ATI- 92.8% și împotriva decesului- 95.1%.

Întrucât riscul de evoluție severă a bolii variază în funcție de populația analizată, eficiența vaccinării împotriva infecției, a spitalizării, internării în ATI și a decesului în urma COVID-19 a fost calculată ajustat, în funcție de vârstă, sex și săptămâna testării.

În România, vaccinarea împotriva COVID-19 a redus de peste 5 ori riscul de infecție, de peste 10 ori riscul de spitalizare, de aproape 14 ori riscul de internare în ATI și de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19.

O altă concluzie observată a fost că protecția împotriva spitalizării, internării în ATI și a decesului este de peste 50% încă de la administrarea dozei 1, la minimum 14 zile de la efectuarea acesteia.

CNCAV a realizat studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate. Setul de date analizat a inclus peste 2,7 milioane de teste (pozitive și negative), colectate de la peste 1,7 milioane de persoane, cu vârsta de peste 16 ani și cu istoric cunoscut de vaccinare împotriva COVID-19.

Studiul s-a efectuat în perioada februarie – mai 2021, atunci când varianta Alfa a virusului era dominantă în România. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

CNSU: Pacienții transferați în străinătate se vor întoarce în țară pe cheltuiala statului

Publicat

Pacienții cu forme grave de COVID-19, transferați în străinătate, vor fi aduși în țară pe cheltuiala statului, indiferent dacă este vorba despre repatrierea celor decedați, de pacienți externați ori de pacienți care au nevoie de transport medical, a decis, sâmbătă, CNSU.

Potrivit deciziei CNSU, pentru persoanele care au fost transferate în străinătate pentru că nu au putut primi tratament în România, este necesară susținerea repatrierii pentru a se asigura întoarcerea în țară.

„Cheltuielile de repatriere pentru persoanele externate presupun asigurarea transportului către România, inclusiv în situația în care se impune ca repatrierea acestora să fie asistată medical. În cazul persoanelor decedate, repatrierea presupune o serie de cheltuieli pe care le efectuează, de regulă, operatorii economici de pompe funebre, la care se pot adăuga și alte cheltuieli conexe care trebuie efectuate în străinătate în scopul îndeplinirii formalităților de repatriere. În condițiile în care cheltuielile anterior menționate nu pot fi imputate persoanelor transferate sau aparținătorilor, se impune crearea cadrului normativ necesar pentru ca Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare, să fie în măsură să efectueze aceste cheltuieli”, arată CNSU.

În plus, în cazul persoanelor decedate, se impune asigurarea unui sprijin familiei prin acordarea suportului financiar necesar constând în plata cheltuielilor de repatriere a persoanei decedate în străinătate, respectiv pentru asigurarea realizării de către personalul consular al misiunilor diplomatice și oficiilor consulare al formalităților procesului de repatriere.

Astfel, prin decizie a CNSU, se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare din străinătate, să realizeze formalitățile consulare necesare pentru repatrierea, în România, a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au fost transferate la spitale din străinătate.

MAE va asigura, în limita fondurilor bugetare aprobate, plata cheltuielilor de repatriere pentru transportul persoanelor care au fost externate în urma deciziei medicale de specialitate de la spitalul din străinătate, inclusiv în cazul în care se impune repatrierea asistată medical; pentru asigurarea utilităților de primă necesitate pe perioada transportului, cum ar fi: hrană, îmbrăcăminte, medicamente, asistență medicală în regim de urgență etc; pentru transportul în România al persoanelor decedate în străinătate; precum și pentru formalitățile specifice întreprinse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României pentru procurarea de documente, care includ acte de stare civilă străine, traduceri, apostilare/supralegalizare, dacă autoritățile străine competente percep anumite taxe sau tarife.

Pentru asigurarea fondurilor necesare vor fi alocate, la nevoie, Ministerului Afacerilor Externe, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prinţul Charles: Fereastra pentru accelerarea acţiunilor împotriva schimbărilor climatice este ”periculos de îngustă”

Publicat

printul charles

Prinţul Charles al Marii Britanii a declarat sâmbătă, într-un mesaj video prezentat în cadrul unui summit pe teme de mediu desfăşurat în Arabia Saudită, că există ”o fereastră periculos de îngustă” pentru accelerarea acţiunilor împotriva schimbărilor climatice, informează Reuters.

Invocând argumente ale experţilor, acesta a spus că Summitul ONU privind schimbările climatice (COP 26), care va începe la sfârşitul lunii octombrie, trebuie să includă Contribuţii determinate la nivel naţional (NDC, obiective pe care trebuie sa le fixeze la fiecare cinci ani ţarile semnatare ale Acordului de la Paris, n. red) cu ”repere clare” şi ţinte de emisii zero până în 2050.

Prinţul Charles s-a adresat în cadrul forumului Saudi Green Initiative, la care ţara gazdă, Arabia Saudită, a anunţat anterior în cursul zilei de sâmbătă stabilirea unei ţinte de emisii nete zero până în 2060.

Charles a mai spus că Saudi Green Initiative alături de summitul mai amplu Middle East Green Initiative, care va avea loc luni la Riad, vor contribui la accelerarea progreselor importante înregistrate deja. AGERPRES

Citește mai departe