ACTUALITATE
Alba: În localitatea Vinerea, ”paştile” este dat la comun de cei care împlinesc 60 de ani în cursul anului
”Păştenii” din localitatea Vinerea, în acest an în număr de 40, s-au reunit în Joia Mare, pentru a reedita un obicei vechi de câteva decenii, apărut după Al Doilea Război Mondial, la iniţiativa preotului paroh din acea vreme, care a decis ca ”paştile” să fie dat, în comun, de localnicii care împlinesc în cursul anului respectiv vârsta de 60 de ani.
După ce preotul Ioan Sabău a stabilit, în urmă cu peste şapte decenii, pentru a elimina eventualele neînţelegeri între localnici, ca „paştele” să fie dat de către sătenii care în cursul anului împlinesc 60 de ani, obiceiul s-a perpetuat şi chiar a fost preluat, în zilele noastre, şi de alte comunităţi din zonă, relatează bătrânii din sat întâlniţi după slujba din Joia Mare.
În acest an, numărul „păştenilor” din Vinerea este de 40, adică bărbaţii şi femeile născuţi în anul 1959, unii dintre ei stabiliţi, între timp, în alte zone din ţară, dar reveniţi acasă în Săptămâna Mare pentru acest obicei.
Îmbrăcaţi în costume populare, cei 40 de „păşteni” care au în acest an misiunea de a pregăti şi împărţi „paştile” pentru întreaga comunitate, s-au întâlnit la biserică, de unde au plecat în alai către casa „păşteanului gazdă”, în acest an Mircea Stănuţ, unde a fost oficiată o slujbă religioasă de către preoţii celor două parohii din sat.
Aici, după ce au aşezat în desagi 40 de pâini, necesare pentru „paşti”, şi au adunat vinul, respectiv 350 de litri, au plecat în procesiune, însoţiţi de rude şi de localnicii din sat, dar şi de oficialităţi, către biserică. Nu au fost uitate nici ciuberele de lemn, inscripţionate cu mesajul „Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat” şi cu însemnele „1959 (anul în care s-au născut actualii păşteni – n.r.) – 2019”, în care, în Noaptea de Înviere, va fi pus „paştele”.
În Vinerea Mare, se va merge la Slujba de Prohod, iar duminică, la Slujba de Înviere şi la împărţitul „paştilor”.
Obiceiul de la Vinerea a fost preluat mai nou şi de credincioşii din Cugir, unde sunt în acest an 150 de „păşteni”, dar şi de localnicii din Şugag. AGERPRES