Connect with us

EVENIMENT

Alba Iulia, impozit de zece ori mai mare pentru mașinile hibrid, față de Cluj sau București. Încă un ”record smart”

Publicat

impozit masini hibrid

După prețurile la apă, canalizare, taxi, parcări și multe altele, mai mari decât în majoritatea orașelor din România, Alba Iulia mai marchează un record. Un tânăr din Alba Iulia, posesor de mașină hibrid, a plătit la Direcția de Impozite și Taxe a primăriei, suma de 90 de lei, reprezentând impozitul auto. Asta, în timp ce în alte orașe, mai puțin ”smart”, suma este de 9 lei.

De exemplu la București, la Cluj – Napoca, la Constanța, la Ploiești sau la Izbiceni, o comună din Județul Olt, unde autoritățile locale încearcă să încurajeze deținerea de autoturisme mai puțin poluante. Mai mult decât atât, în unele dintre aceste localități, parcarea mașinilor nepoluante este gratuită. 

Tânărul din Alba Iulia deține un autoturism cu capacitatea cilindrică de 1998 de centimetri cubi, pentru care a achitat 90 de lei. Teoretic, primăriile care doresc să încurajeze deținerea acestui tip de vehicule, pot reduce impozitul pentru ele cu până la 95% (50% fiind reducerea de la Guvern).

Acesta este membru al unui grup de facebook al deținătorilor de autoturisme hibrid, unde subiectul a fost intens dezbătut și de unde a aflat nivelul impozitelor în alte localități.

Primăria din Alba Iulia chiar deține un autoturism electric, prin care, ”demonstrativ”, încearcă să arate interes pentru automobilele nepoluante.

20 de milioane de euro pentru prize de încărcare

Tehnologia nepoluantă este încurajată și la nivel național, mai ales la presiunile acordurilor de reducere a emisiilor de carbon, semnate de România. În acest context, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică, a anunțat cu o zi în urmă că primăriile din orașele resedință de județ au la dispoziție un buget de 20 de milioane de euro pentru instalarea de prize necesare încărcării mașinilor electrice, instalații cu o putere de minimum 50 de KW.

Un vehicul hibrid este unul care are cel puţin două sisteme de propulsie, spre deosebire de vehiculele convenţionale (cu motor cu ardere internă), cele electrice sau cele cu pile de combustie, care au câte un singur astfel de sistem.

Un vehicul electric hibrid are emisii mai mici ale motorului cu ardere internă deoarece acel motor poate fi dimensionat mai mic şi poate funcţiona cu un consum de combustibil mai redus.

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Creatoarea de modă Irina Schrotter, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Publicat

dhc 5 scaled e1713360490494.jpg

Astăzi, 17 aprilie 2024, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca a celebrat conferirea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Irina Schrotter, președinte al Federației Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), inițiator și organizator al festivalului Romanian Creative Week Iași, proprietar al brandului internațional de modă irina schrotter.

„Prin acordarea acestei distincții, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca recunoaște contribuția…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Efectele consumului exagerat de fast-food asupra sănătății. Calorii, grăsimi și zahăr cu impact asupra copiilor și adolescenților

Publicat

efectele consumului exagerat de fast food asupra sănătății. calorii, grăsimi și

Efectele consumului exagerat de fast-food: Consumul de mâncare de acest tip poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății și bunăstării unei persoane, arată o serie de studii realizate recent la nivel european.

Fast food-ul este adesea bogat în calorii, grăsimi saturate, zahăr și sodiu, iar consumul frecvent poate duce la creșterea în greutate și, ulterior, la obezitate.

Obezitatea este asociată cu riscul crescut de boli de inimă, diabet de tip 2, afecțiuni ale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Din spatele cortinei. Cu ocazia Anului PUCCINI, Opera Română clujeană pune în scenă piesa “Tosca”

Publicat

opera e1585817587946.jpg

Opera Națională Română Cluj-Napoca a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, detalii despre premiera operei “Tosca”, cât și despre concursul “Verum Solitus”.

Pentru a celebra Anul Puccini în România, Opera Națională Română în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim, pune în scenă celebra operă “Tosca”. Premiera are loc în două reprezentații, sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 21 aprilie, la ora…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dotări pentru Colegiul Militar din Alba Iulia: mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Valoarea investiției

Publicat

dotări pentru colegiul militar din alba iulia: mobilier, materiale didactice

Dotări pentru Colegiul Militar din Alba Iulia. Elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Alba Iulia vor beneficia de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale moderne, printr-o investiție de aproape 900.000 de lei. 

Ministerul Apărării – UM 01829 a lansat pe 17 aprilie o licitație, în platforma SEAP, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ militar preuniversitar din subordinea Statului Major al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe