Connect with us

EVENIMENT

ALERTĂ în Gorj și Dolj după vizita italianului cu coronavirus. Ar fi intrat în contact cu cel puțin 50 de persoane, în perioada în care a stat în România

Publicat

În urma confirmării infectării cu coronavirus a cetățeanului italian care a vizitat în perioada 18-22 februarie România, autoritățile au fost puse în alertă. În județului Gorj s-a luat decizia convocării Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a pune în aplicare, în cel mai scurt timp, măsurile care se impun în astfel de situații, au anunțat, miercuri dimineața, reprezentanții prefecturii.

”În primă fază a fost inițiată o investigație epidemiologică cu privire la persoanele care au avut contact apropiat direct sau indirect cu cetățeanul italian.

CITEȘTE ȘI: Bilanțul măsurilor pentru prevenirea coronavirusului în România: 26 de persoane în carantină și peste 2.000 de persoane monitorizate la domiciliu

Trebuie subliniat faptul că, până în acest moment, nicio persoană identificată care a intrat în contact cu cetățeanul italian nu a prezentat simptome care sa conducă la ideea că ar fi infectată cu acest virus.

Totodată, nu a fost înregistrată nicio solicitare în unitățile de primiri urgențe sau prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112 de la persoane care să prezinte simptome specifice infectării cu Covid-19”, au precizat autoritățile din Gorj.

Persoanelor care au intrat în contact apropiat direct cu cetățeanul italian li s-au prelevat probe biologice, care în cursul nopții au fost transportate la Institutul Național Matei Balș din București, după care a fost luată măsura izolării acestora la domiciliu, sub supraveghere.

Investigația epidemiologică va continua pentru identificarea altor persoane care au intrat în contact apropiat cu cetățeanul italian.

*Potrivit prefectului județului Dolj, italianul infectat cu coronavirus ar intrat în contact cu aproximativ 50 de persoane în România

Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a spus, marţi seară, că sunt analizate înregistrările video pentru a se vedea ce a făcut cetăţeanul italian în România şi cu cine a intrat în contact. El a spus că a fost identificată maşina pe care acesta a închiriat-o şi care, la două zile după ce a fost predată firmei de închiriere, a fost închiriată de altcineva.

“Fiind închiriată la două zile, adică la 48 de ore, nu mai prezintă interes din punct de vedere epidemiologic. (Prezintă interes – n.r.) doar pentru cel care a preluat maşina din partea firmei”, a spus prefectul, potrivit News.ro.

El a spus că, din ce s-a reuşit să se stabilească până în prezent, italianul a intrat în contact cu aproximativ 50 de persoane, nu doar în judeţul Dolj, fiind vorba despre persoanele din avion de la venire şi de la plecare şi reprezentanţii firme de închiriere a maşinilor.

Prefectul a mai spus că s-a primit o listă a pasagerilor, dar este doar cu nume şi prenume, şi se aşteaptă obţinerea uneia care să includă şi CNP-uri, pentru a putea fi găsite persoanele.

“Am înţeles că în Gorj a fost şi la o primărie să-şi plătească impozitele pentru că avea o firmă în zonă, deci a intrat în contact şi cu angajaţii”, a afirmat el.

Prefectul a afirmat că reprezentanţii DSP vor stabili dacă se impune ca persoanele care au intrat în contact cu cetăţeanul italian să fie duse în centre de carantină.

*De teamă carantinei, nimeni nu mai recunoaște acum că l-a întâlnit sau văzut pe italian

Până acum, s-au recoltat probe de la 12 persoane din Gorj și Dolj cu care italianul a intrat în contact, rude, dar și parteneri de afaceri, potrivit Pro TV.

Aseară, medicii au mers la persoanele cu care a intrat italianul în contact pentru a ridică probe în vederea efectuării analizelor epidemiologice.

”S-a învârtit în Târgu Jiu, în Pesteana nu a stat decât foarte puțin timp, la venire și plecare, probabil cât și-a revăzut neamurile și apoi a plecat la apartamentul din Târgu Jiu. Toată lumea își pune tot felul de întrebări, nu este de neluat în seamă”, a declarat Vasile Vladuleanu, primarul comunei Bâlteni.

Potrivit Pro TV, cetățeanul italian a trecut și pe la sediul Primăriei Drăgușești pentru a plăti unele taxe. De azi localnicii, nu vor mai avea acces în instituție.

”O să oprim accesul cetățenilor din comună în instituție, o să fie un om pe hol, care să ia legătură cu toți cetățenii. Noi continuăm activitatea la Drăguțești, dar încercăm să protejăm și cetățenii și angajații primăriei. Doamna care a intrat în contact cu acel domn am înțeles că va intra în carantină”, a declarat Ion Popescu, primarul comunei Drăguțești.

Între timp, primarul unei alte localități s-a prezentat azi-noapte la spital pentru a anunța că a intrat în contact cu un cetățean italian, dar nu știa sigur dacă era chiar bărbatul diagnosticat cu coronavirus.

”Cred că este o coincidență, a fost persoană italiană, dar nu e acea persoană la care dumneavoastră faceți referire. De ce să mă caute acasă când vin eu”, a declarat Sorin București, primarul comunei Slivilești.

*Cetățeanul italian a vizitat și rudele soției, de la Craiova, între 18 și 22 februarie, și a avut mai multe întâlniri de afaceri. El se află acum sub supravegherea medicilor din Rimini

Grupul de Comunicare Strategică a precizat, referitor la cazul cetăţeanului în vârstă de 71 de ani, depistat ca infectat cu virusul COVID-19, că bărbatul are cetăţenie italiană şi, potrivit informaţiilor disponibile la acest moment, a fost în România, în perioada 18-22 februarie.

În această perioadă, bărbatul a vizitat rudele soţiei sale, cetăţean român, şi a avut mai multe întâlniri de afaceri.

“Autorităţile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situaţie, urmând a fi declanşată o anchetă epidemiologică şi dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Grupul de Comunicare Strategică a mai preciuat că, potrivit informaţiilor deţinute la acest moment, inclusiv în baza datelor furnizate autorităţilor române de Protecţia Civilă Italiană, rezultă că bărbatul a aterizat pe aeroportul din Craiova în 18 februarie.

”În perioada în care acesta a fost în România, a locuit în judeţul Gorj unde a luat contact cu soacra sa şi cu alte persoane. La acest moment, s-a declanşat o anchetă epidemiologică, urmând a fi identificate cu exactitate toate persoanele cu care cetăţeanul italian a intrat în contact. De asemenea, pentru fiecare dintre aceste persoane vor fi luate măsurile necesare, în funcţie de gradul de expunere”, a arătat sursa citată.

Anterior, autorităţile române au transmis că Ambasada României la Roma întreprinde măsuri pentru a afla informaţii suplimentare în cazul bărbatului confirmat cu coronavirus în Italia, la Rimini, după ce s-a întors din România.

Surse: Prefectura Gorj; stirileprotv.ro; news.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Investiții în infrastructura rutieră, la Ocoliș. 9,8 km de drumuri vor fi asfaltate printr-o investiție de peste 7,3 milioane lei

Publicat

investiții în infrastructura rutieră, la ocoliș. 9,8 km de drumuri

Investiții în infrastructura rutieră, la Ocoliș. Două drumuri din comună, în lungime totală de 9,8 km, vor fi asfaltate printr-o investiție de peste 7,3 milioane de lei. 

Primăria Ocoliș a lansat pe 7 mai, în SEAP, o licitație pentru lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere în comună.

Valoarea totală a investiției este estimată la 7.374.280,93 de lei, fără TVA.

Potrivit documentației, au fost proiectați în total 9,8 km de drumuri, în intravilanul și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Park & Ride-ul de 14,5 milioane de euro de la Aeroportul Cluj, realizat 50%. Emil Boc: Vor fi plantați 300 de copaci

Publicat

park and ride cluj fabebook emil boc 1.jpg

Park & Ride cu 863 locuri de parcare care se construiește la Aeroportul Cluj este realizat în proporție de 50%, anunță primarul Emil Boc.

Valoarea investiției este de peste 14,5 milioane de euro.

FOTO. Park & Ride-ul de 14,5 milioane de euro de la Aeroportul Cluj, realizat 50%. Emil Boc: Vor fi plantați 300 de copaci

Vor fi plantați și 300 de copaci în cadrul acestui proiect, a mai artătat Emil Boc, care a verificat marți lucrările.

Ultimele…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Neluțu Varga, patronul CFR Cluj, gata „să bată palma” cu Dani Coman: „Va fi preşedinte cu puteri depline”

Publicat

nelutu varga.jpg

Patronul echipei de fotbal CFR Cluj, Neluțu Varga, a declarat că , în proporție de 90%, Dani Coman va fi președintele clubului.

Asta după ce Cristi Bălaj a plecat de la echipa clujeană de fotbal.

Neluțu Varga, patronul CFR Cluj, gata „să bată palma” cu Dani Coman: „Va fi preşedinte cu puteri depline”

Patronul CFR Cluj a declarat pentru Fanatik că s-a întâlnit cu fostul portar, care și-a dat demisie de puțin timp din funcția de președinte al clubului…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 3000 de liberali vor fi prezenți miercuri la Alba Iulia. PNL Alba își lansează oficial candidații la alegerile locale

Publicat

peste 3000 de liberali vor fi prezenți miercuri la alba

Peste 3000 de liberali vor fi prezenți miercuri, 8 mai, la Alba Iulia.  Toți se vor aduna în Piața Cetății din Cetatea Alba Carolina.

Aceștia vor fi prezenți pentru a-i susține pe cei ce vor apărea pe buletinele de vot la alegerile locale și europarlamentare din acest an. 

Mai pe scurt, PNL Alba își va prezenta candidații pentru toate primăriile din județ. Vor fi prezenți actualii primari de orașe ai PNL, dar și toți candidații din comunele județului.

De asemenea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe