Connect with us

EVENIMENT

Alertă la Galați: Focare de infecție cu coronavirus în două cartiere din oraș

Publicat

Anchetele epidemiologice au stabilit că în Galați există transmitere comunitară a coronavirusului în două cartiere din oraş. 

Cartierele Micro 17 şi Micro 39 din Galaţi sunt monitorizate de autorităţi, după ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a constatat că există transmitere comunitară a virusului Covid-19, potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de instituţia sanitară.

Autoritățile constată că tot mai mulți gălățeni nu mai respectă prevederile ordonanțelor militare. Numai în urmă cu două zile, în județ au fost aplicate amenzi record, de peste 70.000 de euro într-o singură zi, celor care nu au respectat regulile stabilite de autorități.

În ultimele trei zile, potrivit informațiilor oficiale, în județ s-au înregistrat 37 de cazuri noi de infectare.

În acest context, Prefectul de Galați, Gabriel Avrămescu, le cere oamenilor să aibă o conduită socială responsabilă.

”Solicităm gălățenilor să aibă același comportament responsabil pe care l-au avut până acum, pentru că așa cum știți, noi am fost primul județ care instituit purtarea măștilor în spații publice închise.

Am constatat în urma cartografierii cazurilor – cartografiere pe care au realizat-o specialiștii epidemiologi de la nivelul DSP-ului și spitalului de boli infecțioase – că au fost câteva zone în oraș în care au fost pasageri din autocarele care s-au întors din Turcia. În acele zone am constatat în ultimele două săptămâni că au apărut cazuri răzlețe fără link epidemiologic.

Am luat decizia, împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție și DSP să facem o campanie mai mult de prevenire și de conștientizare a locuitorilor din municipiu, să înțeleagă importanța măsurilor de protecție și importanța acestei distanță sociale despre care vorbim, pentru că am constatat în ultimele zile că avem un aflux mai mare de cetățeni pe străzile din municipiu, mai ales că s-a încălzit, vremea este frumoasă.

Chiar și astăzi, când am avut acțiunea la ora 11.00, au fost destul de mulți în zona respectivă, mai ales că în cele două cartiere avem și două piețe. Și atunci, decizia a fost de a merge în zona piețelor, de a explica tuturor celor pe care i-am întâlnit pe stradă cât de importantă este această măsură a distanțării sociale și a purtării echipamentelor de protecție, pentru a preveni aparițai unor alte cazuri ca să nu aibă un link epidemiologic.

Cele două autocare din Turcia au venit pe 13 martie și pe 20 martie, dar am constatat ulterior că în acele zone au mai apărut cazuri răzlețe. Și atunci, tocmai acesta a fost argumentul. Pentru fiecare cartier în parte am făcut o cartografiere, pentru că la noi, practic, au fost două surse de infecție – autocarele care au venit cu turiști din Turcia și o altă zonă a fost cea din spitalul militar. Și atunci am încercat să identificăm toți posibilii contacți, toate zonele în care aceștia domiciliau, am făcut o hartă și am constatat că în ultimele două săptămâni au apărut aceste cazuri”, a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul de Galați.

Sursa: digi24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

FOTO: Două case și anexele gospodărești, afectate de un incendiu de proporții în Neamț

Publicat

incendiu roznov neamt1

Un incendiu violent a izbucnit, în noaptea de marți spre miercuri la două case aflate în orașul Roznov, județul Neamț.

Potrivit ISU Neamț, la ora 00:15 pompierii au fost înștiințați prin apel la 112 despre producerea unui incendiu la o casă situată pe strada Libertății în orașul Roznov.

La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta cu flacără deschisă în interiorul și la acoperișul a două case și la anexe gospodărești cu posibilitatea propagării la o altă casă din imediata vecinătate.

Persoanele ce se aflau în cele două case cuprinse de flăcări s-au autoevacuat până la sosirea pompierilor.

Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, evitându-se propagarea flăcărilor la cea de-a treia casă dintr-o gospodărie învecinată.

FOTO: Două case și anexele gospodărești, afectate de un incendiu de proporții în Neamț: Ce a fost distrus în urma incendiului

Au ars: acoperișul pe o suprafață de 100 mp și bunuri materiale din interiorul locuinței, o magazie din lemn cu o suprafață de aproximativ 20 mp cu bunurile materiale din interior (3 mc de lemn, scule și unelte) și o bucătărie de vară.

incendiu roznov neamt

Proprietarul locuinței în vârstă de 84 de ani a fost intoxicat cu monoxid de carbon și a suferit arsuri, fiind preluat de echipajul SMURD și transportat la UPU Piatra Neamț.

La cea de-a două casă au ars 70 mp din acoperiș, tavanul din trei camere pe o suprafață de 40 mp, două magazii din lemn cu suprafața de aproximativ 30 mp, 15 ml din gardul de lemn și 400 kg de porumb depozitat într-una dintre magazii.

În a treia gospodărie afectată, au ars 2 mp din acoperișul unui adăpost pentru animale și 10 ml din gard.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost jarul căzut din sistemele de încălzire.

Citește mai departe

EVENIMENT

De când se vor putea plăti cu cardul bancar călătoriile cu STB în toate mijloacele de transport în comun

Publicat

stb punct vanzare bilete calatorii sursa stb

Validatoarele inteligente vor fi disponibile în toate mijloacele de transport în comun în maximum o lună şi, astfel, vom putea valida direct cu cardul bancar titlurile de călătorie. Anunțul a fostr făcut marţi, în cadrul evenimentului Caravana Smart City, de către directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ.

„Pe partea de digitalizare s-au luat nişte măsuri. Începând de anul trecut s-a implementat şi în Bucureşti aplicaţia 24play pentru plata titlurilor de călătorie şi a abonamentelor. De luna trecută abonamentele pentru elevi şi studenţi pot fi eliberate şi pentru o perioadă mai mare de o lună, astfel încât aducem beneficii majore acestei categorii. Ne dorim ca pe viitor să avem o aplicaţie online printr-o legătură cu Ministerul Educaţiei, în aşa fel încât tineretul să fie primul beneficiar al achiziţiei online de abonamente.

De când se vor putea plăti cu cardul bancar călătoriile cu STB în toate mijloacele de transport în comu. S-a început montajul validatoarelor inteligente

Anul trecut am declanşat procedura de achiziţie pentru validatoare inteligente, iar începând de săptămâna trecută s-a început montajul şi în maxim o lună vom putea valida direct cu cardul bancar în toate mijloacele de transport în comun. Am digitalizat în totalitate centrele de vânzare şi peste tot se plăteşte cu POS. Ne implicăm în continuare pentru integrarea acelor vending machine care există în centrele comerciale. Vor exista 2.000 de puncte de vânzare de acest fel cu beneficii imense”, a menţionat Criţ.

De când se vor putea plăti cu cardul bancar călătoriile cu STB în toate mijloacele de transport în comun. Două proiecte aflate în derulare, pentru modernizarea liniilor de tramvai 40 şi 55

„Aş pleca de la un moment zero, al semnării contractului de delegare pentru o perioadă de zece ani cu Asociaţia Metropolitană de Transport Bucureşti-Ilfov, cu o valoare de circa 14 miliarde de lei. E adevărat, sunt provocări multe dat fiind faptul că, în ultima perioadă, nu s-a investit în zona de infrastructură şi în achiziţia de material rulant. Avem proiecte.

Am început cu studiile de fezabilitate la nivel DALI (Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie, n.r.) pe care le-am furnizat municipalităţii, astfel încât să putem accesa fondurile necesare investiţiilor, iar primele două proiecte au trecut prin Consiliul General al Municipiului Bucureşti: e vorba despre liniile 40 şi 55.

Lucrăm în continuare şi furnizăm toate DALI-urile cu un termen de 7 iunie 2022. Acest lucru înseamnă modernizarea a 50,2 km de cale de rulare pentru tramvai, necesară atât de mult măririi vitezei de circulaţie a tramvaielor, pe de o parte, şi utilizării tramvaielor noi care o să sosească începând de luna viitoare în Bucureşti. E vorba despre cele o sută de tramvaie de 36 de metri, finanţate prin POR (Programul Operaţional Regional, n.r.).

În conformitate cu contractul semnat cu furnizorul, acesta e obligat să livreze câte patru tramvaie în fiecare lună. Primele tramvaie vor intra pe linia 41, iar următoarele pe linia 32”, a spus directorul general al STB.

De când se vor putea plăti cu cardul bancar călătoriile cu STB în toate mijloacele de transport în comun. Se dorește achiziția a peste 100 de tramvaie noi

De asemenea, Criţ a punctat că STB a finalizat documentaţia de atribuire pentru achiziţia a 100 de tramvaie de 12 metri şi documentaţia pentru achiziţia a 22 de tramvaie, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„E clar că trebuie să identificăm şi alte surse de finanţare şi în zona de infrastructură trebuie să facem tot ceea ce e posibil pentru a atrage fonduri din toate părţile. Poate chiar municipalitate ar trebui să se împrumute, pentru că orice modernizare aduce beneficii majore după aceea în exploatare”, a apreciat şeful STB.

În viziunea acestuia, deşi s-a reluat licitaţia pentru achiziţia a o sută de autobuze electrice, „avem o întârziere foarte mare”.

„În ultimii ani s-a luat măsura separării infrastructurii liniei de tramvai de zona carosabilului cu avantaje majore, cu o creştere a vitezei de circulaţie de la circa 13 km/h la circa 16 km/h.

Ca noutate, ţin să anunţ că o să finalizăm terminalul de pe strada Graţioasă, aflat în situaţie de blocaj de câţiva ani. E vorba de linia 5, care va face legătură între zona Băneasa şi centrul Capitalei. De asemenea, e în discuţie modernizarea celor 4 kilometri care au rămas nemodernizaţi pe linia 5. Mai sunt multe de făcut pe parte de modernizare peroane pe linia 41, dar credeţi-ne că ne implicăm şi până la sfârşitul anului totul va fi funcţional, astfel încât să nu mai avem peroane mai scurte decât lungimea tramvaielor. Mai mult decât atât, în cadrul municipalităţii s-a reluat licitaţia pentru circa o sută de autobuze electrice după discuţii purtate de către operatorul de transport cu responsabilii din primărie. Avem o întârziere foarte mare, din păcate.

Acest proiect trebuie finalizat până la sfârşitul anului 2023 şi ne dorim o atribuire cât mai rapidă. Am solicitat ca această licitaţie să ia în considerare vehicule cu caracteristici omologate deja în Uniunea Europeană, fără caracteristici suplimentare, adică la livrare doar acel pantograf de alimentare să fie pus suplimentar”, a susţinut Adrian Criţ.

Asociaţia Română pentru Smart City, în parteneriat cu ADR Bucureşti-Ilfov, Consiliul Judeţean Ilfov şi Universitatea Politehnica Bucureşti, a organizat Caravana Smart City. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost unul dintre partenerii media ai evenimentului.

Agerpres

sursa foto: STB

Citește mai departe

EDUCATIE

Salariaţii din învăţământ reiau protestele. Nemulțumirile sindicaliștilor

Publicat

protest salariati invatamant sursa foto agerpres
sursa foto Agerpres

Sindicatele din învăţământ organizează miercuri un pichet în Piaţa Victoriei pentru a atrage atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic şi nedidactic din învăţământul preuniversitar şi superior.

La acţiunea de protest sunt aşteptaţi aproximativ 500 de membri de sindicat.

„Multe unităţi de învăţământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic. În plus, această categorie de personal nu beneficiază nici acum de sporurile pentru condiţiile de muncă. Mai mult, deşi lucrează peste program, din cauza lipsei de personal, salariaţii în cauză nu sunt remuneraţi suplimentar pentru munca prestată, iar acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă.

Salariaţii din învăţământ reiau protestele. Sunt aşteptaţi aproximativ 500 de membri de sindicat

Având în vedere specificul sistemului de învăţământ, se impune reglementarea salariilor de bază ale personalului nedidactic din învăţământ în anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017, nu în anexa nr. VIII”, menţionează sindicaliştii într-un comunicat remis AGERPRES.

De asemenea, la protest vor participa şi angajaţi din palatele şi cluburile sportive şcolare.

Aceştia vor protesta faţă de intenţia Ministerului Educaţiei de a transfera aceste instituţii, inclusiv resursa umană, în administrarea autorităţilor locale.

„Reamintim reprezentanţilor Guvernului României şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. În plus, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 şi H.G. nr. 569/2017”, atrag atenţia sindicaliştii.

Protestul este organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 300.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă.

Agerpres

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Informare meteo de VREME REA: Ploi torențiale, grindină și vijelii. HARTA zonelor vizate

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri, o informare de vreme rea. Va fi cod galben de furtuni, în intervalul 25 mai ora 12.00 – 26 mai, ora 08.00.

Informare meteo de VREME REA: Ploi torențiale, grindină și vijelii. HARTA zonelor vizate. Ploi torențiale, grindină și vijelii.

În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, local la munte iar îndeosebi spre seară și noaptea în Banar, Crișana și nordul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, averse torențiale și izolat grindină.

harta

Cantitățile de apă vor depîți 15-20și izolat 30 litri/ mp.

Vântul va bate cu viteze de 55-70 kilometri/ oră și pe arii restrînse 80-90 kilometri/ oră.

Astfel de fenomene vor fi, pe arii restrânse, în noaptea de miercuri spre joi – 24 spre 25 maiâ, și în restul teritoriului.

Pe parcursul zilei de joi, 26 mai,  acestea vor fi mai frecvente în regiunile sud-estice.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate