Connect with us

ACTUALITATE

ALERTĂ pentru turiști: Risc însemnat de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş şi în Masivul Bucegi

Publicat

Meteorologii avertizează că, sâmbătă, se pot produce avalanşe în Munţii Făgăraş şi în Masivul Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri, potrivit ANM.

În Masivul Bucegi, principalele riscuri sunt reprezentate de prezenţa unui strat de cristale în profunzime, peste care straturile din partea superioară pot aluneca sub acţiunea unor supraîncărcări, a plăcilor de vânt, care se regăsesc cu precădere pe versanţii sudici, sud-estici şi sud-vestici.

”În locurile adăpostite regăsim depozite de zăpadă. Chiar şi la supraîncărcări mici, dar şi spontan, pot fi declanşate avalanşe pe versanţii suficient de înclinaţi. Stratul de zăpadă e alcătuit în partea superioară din particule fine, consitituite de obicei în plăci de vânt, iar în interior regăsim faţete plane şi cristale cupă, cu rezistenţă scăzută. În zonele adăpostite, depozitele de zăpadă pot depăşi 1-1.5 m”, informează meteorologii.

În Munţii Făgăraş, principalele riscuri sunt reprezentate de stratul instabil de zăpadă din partea superioară a stratului.

”Atât spontan cât şi la supraîncărcări mici se pot declanşa avalanşe medii pe versanţii înclinaţi, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, se poate disloca un volum însemnat de zăpadă. În partea superioară a stratului, stratul instabil măsoară pe alocuri 40-60 cm. Este în proces de tasare şi compactare şi este depus peste straturile mai vechi, relativ stabile. În locurile adăpostite, depozitele de zăpadă măsoară pe alocuri peste 2-3 metri”, au precizat meteorologii.

În ambele masive este risc de gradul 3 – risc însemnat de producere a avalanşelor, la altitudini de peste 1.800 de metri.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, au decedat în urma unor incendii, luna trecută, în județul Botoșani

Publicat

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de

Publicitate

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, au decedat în urma unor incendii, luna trecută, în județul Botoșani.

Tragediile s-au produs în localitățile Băbiceni, Rădeni, Stânca, Mitoc și Albești. Cauzele probabile care au generat aceste evenimente au fost: fumatul, jarul căzut din sobă pe materiale combustibile, amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzire și scurtcircuitul.

Alte zeci…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Un ofițer și nouă subofițeri au fost înaintați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, de Ziua Jandarmeriei

Publicat

botoșani: un ofițer și nouă subofițeri au fost înaintați în

Publicitate

În urmă cu 175 de ani, prin Legiuirea pentru reforma Corpului Slujitorilor în Jandarmi, semnată de domnitorul Grigore Alexandru Ghica al Moldovei, a luat ființă Jandarmeria Română ca instituție modernă, capabilă să facă față cu succes tuturor provocărilor.

Manifestarea festivă dedicată acestui moment istoric s-a desfășurat în această dimineață la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Cu această ocazie, pe lângă ofițerii…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Bucecea

Publicat

Încep înscrierile pentru festivalul – concurs al cântecului popular românesc

Publicitate

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Centrul Cultural Bucecea, în perioada 20-21 mai 2025.

Consiliului Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al Orașului Bucecea și cu Centrul Cultural Bucecea, organizează cea de-a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunere la comisia de sănătate din Senat

Publicat

birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul

Publicitate

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunerea a fost făcută joi de către dr. Adrian Streinu-Cercel, la Comisia de sănătate din Senat, scrie alba24.ro.

”În zona rurală, acoperirea cu medici de familie este deficitară și, mai mult decât atât, accesul la servicii de sănătate este dificil. În Comisia pentru sănătate din Senatul României, am propus membrilor comisiei un design de nou sistem sanitar, în care punem…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate