Connect with us

EVENIMENT

Alina Gorghiu, de Ziua Justiţiei: Există probleme ce frământă sistemul. Sunt deschisă colaborării şi dialogului

Publicat

alina gorghiu
Arhivă foto

În mesajul său de Ziua Justiției, Alina Gorghiu, Ministrul Justiției, a subliniat importanța colaborării și dialogului în găsirea unor soluții optime și echilibrate pentru asigurarea eficienței și bunei funcționări a sistemului judiciar, precum și pentru îmbunătățirea calității actului de justiție.

„Mă simt onorată să transmit (…) un mesaj de ‘La mulţi ani!’ cu ocazia acestei zile (…) celor implicaţi în realizarea actului de justiţie.

Rolul Justiţiei într-un stat de drept este unul vital întrucât asigură realizarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor săi.

Ultimii ani au adus pentru România progrese extraordinare în multe domenii dar, în acelaşi timp, au fost complicaţi de crize succesive.

De fiecare dată, soluţiile de echilibru au fost cele care ne-au permis să mergem în direcţia sănătoasă, să asigurăm stabilitatea şi predictibilitatea ţării.

Experienţa din toată această perioadă ne arată importanţa colaborării celor trei puteri ale statului: Legislativă, Executivă şi Judecătorească. (…)

Acţionând împreună, cu loialitate, profesionalism şi eficienţă, ele asigură statului capacitatea permanentă de adaptare la noi provocări, rezilienţa şi capacitatea de reacţie”, se arată mesajul transmis, duminică, de Gorghiu.

Potrivit acesteia, „oamenii nu trebuie să se raporteze la sistemul de justiţie cu reticenţă, ci să îl perceapă ca pe un serviciu public performant, eficient, adaptat societăţii, la care pot apela cu uşurinţă, fără costuri exagerate de timp sau bani”.

Alina Gorghiu, de Ziua Justiţiei. Ce susține ministrul Justiției

Ea menţionează că profesioniştii din sistemul de justiţie i-au semnalat că lipsa de educaţie juridică şi civică reprezintă „rădăcina problemelor”, motiv pentru care se va implica pentru a corecta acest lucru, solicitând sprijin nu doar juriştilor, ci şi specialiştilor în ştiinţele educaţiei.

„Este adevărat că traversăm o perioadă în care există probleme ce frământă sistemul de justiţie.

Sunt deschisă colaborării şi dialogului pentru găsirea celor mai bune şi echilibrate soluţii pentru toate problemele şi cred că este necesar să ne concentrăm acum asupra soluţiilor care să asigure atât funcţionalitatea şi eficienţa sistemului judiciar, cât şi calitatea actului de justiţie văzut ca serviciu public.

Am explicat public că rezultatul unor măsuri de reformă nu poate fi depopularea unui sistem de oamenii săi calificaţi şi cu mare experienţă.

În Justiţie, există resursă umană bine pregătită, rezultatul acumulărilor obţinute prin reformele făcute în timp de statul român”, a subliniat Gorghiu.

Ministrul Justiţiei consideră că există toate premisele ca 2023 şi 2024 să fie ani buni pentru modernizarea infrastructurii sistemului judiciar.

Alina Gorghiu, de Ziua Justiţiei. „Mai multe instanţe din România se vor muta în casă nouă”

„Guvernele care s-au succedat în ultima perioadă au lansat programe mari de investiţii după decenii de stagnare din acest punct de vedere. (…) Vor fi realizaţi paşi foarte importanţi în ceea ce priveşte digitalizarea sistemului de justiţie.

Proiectele aflate în derulare la Ministerul Justiţiei sunt avansate.

Mai multe instanţe din România se vor muta în casă nouă chiar de anul acesta, iar pe viitor vom deschide noi şantiere pentru că există mari nevoi în sistem.

Cartierul Justiţiei rămâne un proiect prioritar pentru noi, iar evoluţiile din ultimul timp sunt pozitive.

Investiţiile în resursa umană, precum şi în infrastructura sistemului de Justiţie vor continua.

Disponibilitatea Ministerului Justiţiei pentru dialog şi cooperare instituţională este totală pentru că scopul nostru, al tuturor, este unul înalt: asigurarea independenţei Justiţiei, îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi creşterea încrederii cetăţenilor.

La mulţi ani Justiţiei române şi tuturor profesioniştilor din sistem!”, a transmis Gorghiu.

Ministrul Justiţiei menţionează, într-o postare pe Facebook, un succes înregistrat în această săptămână de sistemul judiciar, şi anume, trimiterea în instanţă a dosarului „Medusa”, privind traficul de droguri.

Alina Gorghiu, de Ziua Justiţiei. Dosarul „Medusa”

Gorghiu atrage atenţia că dependenţa de droguri găseşte adepţi din ce în ce mai tineri şi afirmă că instituţia pe care o conduce şi Ministerul de Interne vor face eforturi comune pentru diminuarea acestui fenomen, atât prin prevenirea, cât şi prin combaterea lui, în şcoli şi în afara lor.

„În această perioadă complicată, când prea multe voci critică justiţia din România, eu vreau să arăt eforturile din sistemul judiciar. Parchetul îşi face treaba pe o temă cutremurătoare pentru societatea românească: traficul şi consumul de droguri.

Săptămâna aceasta, dosarul „Medusa”, care priveşte inclusiv aprovizionarea şi comercializarea drogurilor către consumatori de vârste tinere şi foarte tinere, a fost trimis în instanţă.

Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 8 inculpaţi.

Acuzaţiile: constituirea unui grup infracţional organizat, la care a aderat şi un minor de 15 ani, trafic de droguri de risc şi mare risc şi deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu.

Dependenţa de droguri e reală şi găseşte adepţi din ce în ce mai tineri”, a scris Gorghiu în postare. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Clujul imobiliar, la început de mai 2024. VEZI în ce zone prețul trece de 3.000 €/mp

Publicat

cluj imobiliar.jpg

Piața imobliară clujeană se apropie de 2.600 euro/mp, la începutul lunii mai 2024. Prețul mediu la apartamente a crescut cu 300 €/mp în ultimul an, la Cluj-Napoca.

Prețul mediu al apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca a fost de 2.594 euro/mp, în aprilie 2024. Prețul arată o creștere cu 28 euro/mp față de februrarie 2024 (2.566 euro/mp) și cu 300 de euro față de aceeași perioadă a anului trecut (2.294 euro/mp), se arată într-o analiză

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„Rădăcinile Credinței: Călătorie prin Timp și Cunoaștere”, expoziție de carte religioasă veche, la Muzeul Palatul Principilor

Publicat

„rădăcinile credinței: călătorie prin timp și cunoaștere”, expoziție de carte

În perioada 7-19 mai, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia este disponibilă expoziția „Rădăcinile Credinței: Călătorie prin Timp și Cunoaștere”, ce reunește o impresionantă colecție de carte religioasă veche, dar nu numai, volume rare, tipărite între anii 1588 și 1856.

Fie că au văzut lumina tiparului în tipografiile mănăstirești ori mitropolitane de la noi, fie în cele de la curțile domnești, majoritatea cărților selectate au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un fragment de geam din anticul Apulum, descoperit în cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia. Cum se producea sticla

Publicat

foto: un fragment de geam din anticul apulum, descoperit în

Probabil cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia, săpăturile realizate sub tipografia ”Altip”, au scos la suprafață vestigii arheologice suprinzătoare. 

Situl arheologic a scos la suprafață o casă romană impunătoare care a aparținut unei persoane importante din Apulum. Printre cele mai importante descoperiri se află și o diplomă militară, un artefact rar, care va fi inclus în categoria Tezaur. 

Arheologii muzeului continuă să prezinte ce vestigii au scos…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Primarul Emil Boc a dăruit cadouri vârstnicilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență Cluj

Publicat

boc cadouri.jpg

Primarul Emil Boc a dus cadouri vârstnicilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență Cluj, în Vinerea Mare.

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a împărțit cadouri vârstnicilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență Clujș

Totodată, edilul i-a îndemnat pe clujeni ca, la rândul lor, dacă pot să facă un bine, să îl facă.

„Nimeni nu e uitat, nimeni nu e abandonat. Cadouri de Paști pentru seniorii găzduiți…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe