Connect with us

ECONOMIE

Alte 8 bănci din România, sancționate de ANPC cu 400.000 de lei

Publicat

1677592230 bani 1 1000x600.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

Prin intermediul unui comunicat, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat finalizarea verificărilor efectuate la opt alte companii financiare şi bancare ce îşi desfăşoară activitatea în România. În urma acestor verificări, ANPC a impus amenzi în valoare totală de 400.000 de lei.

„În cadrul activităţii sale de supraveghere a pieţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a continuat seria de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum şi dacă elementele prevăzute în condiţiile contractuale respectă drepturile consumatorilor”, se menţionează în comunicat.

La cei opt operatorii economici financiari bancari controlaţi ANPC a identificat fapte contravenţionale, respectiv practici comerciale înşelătoare săvârşite de aceştia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat şi 75% dobândă.

Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă, subliniază sursa citată.

„Aşa cum am mai spus, acţiunea va continua.

Încă opt bănci au fost sancţionate pentru ceea ce Autoritatea noastră consideră un raport nedrept între acestea şi consumatori.

Alte 8 bănci din România, sancționate de ANPC cu 400.000 de lei. Precizările președintelui Horia Constantinescu

Aşa cum am mai arătat, astăzi sunt situaţii dramatice în viaţa celor care la un moment dat şi-au luat un credit.

Indiferent dacă pentru unii acestea sunt doar cifre statistice, pentru Autoritatea noastră aceştia sunt oameni.

Povara financiară nu se poate ascunde după aparente justificări matematice.

Dacă 1 + 1 este o operaţiune foarte corectă, aceeaşi adunare poate să reprezinte un minus enorm în viaţa unor familii.

Procentele aparent infime au în spate inclusiv vânzări ale creditelor neperformante către recuperatorii de creanţe.

Dar şi aşa, cei „doar” 2% reprezintă un număr însemnat de consumatori aflaţi în imposibilitatea de a-si plăti ratele şi de a duce un trai decent.

Dacă pentru unii s-a calculat un grad de suportabilitate, fără a fi măcar chemaţi la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situaţie să fie reevaluată. Mă cutremură să văd insensibilitatea celor care neagă astăzi realitatea”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Cele opt bănci sancţionate sunt Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank.

Alte 8 bănci din România, sancționate de ANPC cu 400.000 de lei. Comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv opt amenzi în valoare de 400.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

„Aplicând această măsură, consumatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părţile contractului, dar se şi asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacţionare în cunoştinţă de cauză şi de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înşelător”, precizează sursa citată. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ECONOMIE

Comisia Europeană cere platformelor online să identifice clar conţinutul generat de inteligenţa artificială

Publicat

comisia europeana
Arhivă foto

Potrivit declarațiilor vicepreședintei executivului UE pentru Valori și Transparență, Vera Jourova, Comisia Europeană intenționează să impună cerința ca platformele online să identifice clar conținutul generat de inteligența artificială (AI) – imagini, sunete, texte – în scopul combaterii riscurilor dezinformării.

Această măsură are drept scop asigurarea transparenței și responsabilității în mediul online.

Reprezentanta CE a adresat această solicitare semnatarilor codului de bune practici al UE contra dezinformării, cu care s-a întâlnit luni la Bruxelles. Acest cod, ce nu are caracter constrângător juridic, reuneşte pe bază voluntară aproximativ 40 de organizaţii, printre care platforme majore precum Facebook, Google, YouTube şi TikTok, în timp ce Twitter a părăsit recent acest grup.

”Semnatarii care integrează AI generatoare în serviciile lor precum Bing Chat pentru Microsoft şi Bard pentru Google, ar trebui să integreze garanţiile necesare pentru ca aceste servicii să nu poată fi utilizate de către actori răufăcători care generează dezinformare”, a declarat Vera Jourova.

Comisia Europeană cere platformelor online să identifice clar conţinutul generat de inteligenţa artificială. Uniunea Europeană negociează o legislaţie specifică privind inteligenţa artificială

Pe de altă parte, a adăugat reprezentanta CE, semnatarii care au servicii susceptibile de a difuza dezinformare generată de inteligenţa artificială ar trebui să pună în practică o tehnologie pentru a recunoaşte acest conţinut şi a-l indica în mod clar utilizatorilor.

Începând cu 25 august, cele mai mari platforme, reunind peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE, vor fi supuse unor obligaţii în cadrul legislaţiei privind serviciile digitale (DSA). Această reglementare prevede ”recurgerea la un marcaj vizibil” pentru a garanta că ”un conţinut audio sau video generat sau manipulat este recognoscibil”.

Însă Comisia Europeană vrea punerea în aplicare a acestei etichete ”imediat” în cadrul codului de bune practici contra dezinformării.

Printre altele, Uniunea Europeană negociează o legislaţie specifică privind inteligenţa artificială, ce prevede obligaţii de transparenţă pentru generatorii de conţinuturi editoriale de tip ChatGPT, însă aceste discuţii între statele membre şi eurodeputaţi încă trenează. Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Rezervele valutare ale României în scădere cu 0,49% în luna mai 2023, anunță BNR

Publicat

Arhivă foto

Banca Națională a României a anunțat vineri că rezervele valutare s-au înregistrat la nivelul de 53,082 miliarde de euro la data de 31 mai 2023. Aceasta înseamnă o scădere de 0,49% față de nivelul de 53,341 miliarde de euro înregistrat la 30 aprilie 2023.

În cursul lunii au avut loc intrări de 1,801 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 2,060 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6,110 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2023 au fost de 59,192 miliarde euro, faţă de 59, 355 miliarde euro la 30 aprilie 2023.

Plăţile scadente în luna iunie 2023 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 121 milioane euro. Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Creștere a numărului de salariați în construcții și comerț pentru următoarele trei luni

Publicat

constructie
Arhivă foto

Potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS), se estimează că managerii vor înregistra o creștere a numărului de salariați în sectoarele construcțiilor și comerțului în următoarele trei luni.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% .

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold
conjunctural +16%).

În construcţii, potrivit estimărilor din luna mai 2023, se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%).

Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +34 %).

Creștere a numărului de salariați în construcții și comerț pentru următoarele trei luni. Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +20%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +11%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariaţi (sold
conjunctural +12%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +24%).

Conform estimărilor din luna mai 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +10%).

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ECONOMIE

Așteptările consumatorilor privind prețurile în zona euro ating nivelul minim din 2020

Publicat

un clujean a a furat dintr o locuinţă 25.000 de euro
fotografie cu caracter ilustrativ

Potrivit datelor publicate marți de Comisia Europeană, așteptările consumatorilor din zona euro în ceea ce privește prețurile au înregistrat cel mai redus nivel din 2020. Această tendință reprezintă o veste bună pentru oficialii Băncii Centrale Europene (BCE), care își propun să controleze inflația. Informația a fost raportată de DPA și Bloomberg.

Indicele privind aşteptările consumatorilor din zona euro referitoare la preţuri a ajuns la minus 12,2 puncte în mai, de la minus 15 puncte luna precedentă, reflectând răspunsul consumatorilor la evoluţia preţurilor în următorul an.

În plus, indicele privind încrederea consumatorilor în economia zonei euro a ajuns la minus 96,5 puncte în mai, de la minus 99 puncte luna precedentă, cel mai scăzut nivel din noiembrie şi sub previziunile analiştilor, de 98,9 puncte.

De asemenea, indicatorii de preţ din industrie, servicii, construcţii şi retail au continuat să scadă în mai, în timp ce indicele privind încrederea consumatorilor în economia zonei euro este la cel mai redus nivel din ultimele şase luni.

Așteptările consumatorilor privind prețurile în zona euro ating nivelul minim din 2020. Aceste date oferă reasigurări că inflaţia nu s-a înrădăcinat în economie

Pentru oficialii de la Banca Centrală Europeană (BCE), aceste date oferă reasigurări că inflaţia nu s-a înrădăcinat în economie.

Pentru a readuce inflaţia la ţinta BCE de 2%, oficialii au indicat că ar putea majora de încă trei ori dobânzile.

Datele din Spania sunt încurajatoare, inflaţia a încetinit în mai la 2,9%. Miercuri urmează datele din Franţa, Italia şi Germania.

În 2023, inflaţia de bază din zona euro ar urma să atingă o valoare medie de 6,1%, după care ar urma să scadă la 3,2% în 2024, a estimat recent Comisia Europeană. Agerpres

Citește mai departe