EVENIMENT
Amenda de 10.000 de lei pentru un ONG care a salvat doi pui de urs, anulată

Amenda de 10.000 de lei pentru un ONG implicat în salvarea a doi pui de urs, abandonaţi, a fost înlocuită cu avertisment, însă sentința nu este definitivă.
Pe 2 aprilie 2021, Asociaţia „Prietenii Berzelor” era sancţionată de către Garda de Mediu Sibiu cu amenda maximă, în valoare de 10.000 de lei, pentru implicarea în salvarea celor doi pui de urs găsiţi în localitatea Biertan.
„A urmat o perioadă extrem de provocatoare. Am hotărât să contestăm în instanţă sancţiunea primită. La audierea la care am fost chemaţi de către reprezentanţii GNM Sibiu am declarat exact cum s-au desfăşurat lucrurile, câte telefoane au fost date în ziua aceea şi câte instituţii au fost contactate. Tot ceea ce am făcut a fost pentru salvarea lor, aceştia fiind duşi la Sanctuarul de urşi AMP Libearty, din Zărneşti, tocmai pentru că era cel mai apropiat loc unde puteau primi ajutor de specialitate. Şi, la acel moment, aveau probleme cu digestia, scaune apoase şi riscau să intre într-o stare de deshidratare extremă. Însă, din păcate, nimic din toate acestea nu au contat pentru reprezentanţii Gărzii de Mediu Sibiu, care a hotărât că merităm cea mai aspră sancţiune”, transmit reprezentanții organizației.
Potrivit acestora, pe 22 decembrie a.c., Judecătoria Sibiu a înlocuit amenda cu avertisment.
Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 30 de zile.
„Ştim că nu s-a terminat aici. În paralel se desfăşoară şi cercetarea penală şi, cu toate că până în momentul de faţă există două ordonanţe de clasare, se solicită în continuare urmărirea penală a preşedintei Asociaţiei Prietenii Berzelor, Miruna Gritu, pentru că a transportat puii de urs la Zărneşti. Nu vom înţelege niciodată risipa de resurse şi energie din acest caz. Ne face să credem că la Sibiu nu există alte probleme legate de mediu şi ne dorim să trăim cândva într-o ţară în care fiecare instituţie publică să se implice cu aceeaşi îndârjire şi atunci când vine vorba de problemele reale pe care trebuie să le gestioneze. Dorim să le mulţumim din suflet avocaţilor noştri pentru sprijinul acordat şi tuturor celor ce ne înţeleg munca şi au rămas alături de noi şi în această perioadă”, adaugă cei de la Asociaţia „Prietenii Berzelor”.
Cei de la ONG erau acuzați că nu au respectat procedura de relocare a animalelor. Ei s-au apărat spunând că în România, tot ceea ce contează sunt hârtiile „sub care unii își ascund incompetența”, nu viața animalelor.
„Dacă am fi stat ore bune să așteptăm hârtiile pentru relocare, astăzi poate vorbeam de doi pui de urs morți. Dar pentru că am acționat pentru salvarea lor și am hotărât să ne deplasăm rapid la cel mai apropiat sanctuar de urși suntem nevoiți să plătim. Tot ceea ce contează însă pentru noi este faptul că cele două ghemotoace sunt acum bine și că se recuperează. Că vor fi bine și vor crește mari într-un loc în care vor fi protejate toată viața lor”, spuneau ei la vremea respectivă. MEDIAFAX
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Sprijin financiar pentru cultivatorii de legume. Ce sume pot fi accesate prin schema de ajutor de la stat. Condiții

Guvernul va aproba joi, prin hotărâre, schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate” în perioada 2025-2027.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2025-2027, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate.
Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de 1,5 euro/mp echivalentul a 1.500 euro/1.000 mp, pentru o suprafață cumulată…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
OPINIE. Marius Moldovan: Până la ce demisie sau destituire va continua sălbăticia de la meciurile ”U”- CFR Cluj?

Nici într-un câine turbat, căzut la pământ și plin de sânge nu îi dai cu piciorul în cap. Totuși asemenea scene s-au întamplat la Cluj când patru tineri oameni (?) i-au dat cu o cărămidă în cap unui jandarm, tatăl a doi copii care a leșinat și a căzut la pământ. Căzut fiind, i-au mai dat cu sete cu piciorul în cap.
S-a întâmplat în anul 2008, iar Poliția și Jandarmeria (de atunci) au reușit identificarea autorilor, urmată de condamnarea la niște ani…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).
Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric…
Citește mai mult pe Cluj24.ro