EVENIMENT
Amendă de 15.000 de lei, aplicată de Protecţia Consumatorilor după aglomeraţia de la Gondola Sinaia

O amendă de 15.000 de lei a fost aplicată, luni, de comisarii de la Protecţia Consumatorilor Prahova după aglomeraţia înregistrată la gondola care face legătura între Cota 1400 şi Cota 2000 din Sinaia.
Conform datelor publicate pe pagina de Facebook a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Prahova, respectiva instalaţie de transport pe cablu nu a funcţionat în intervalul orar 8,00 – 11,55, din cauza problemelor provocate de depunerile de gheaţă şi chiciură în zona rolelor, a cablului şi pilonilor, însă, în ciuda acestei situaţii, la baza din Sinaia a continuat vânzarea de tichete, astfel că s-a ajuns la supraaglomerare.
„La încercarea de degivrare, două role s-au spart şi au fost înlocuite.
În toată această perioadă, la baza din Sinaia au fost comercializate tichete, fapt ce a dus la supraaglomerarea platformei intermediare de la Cota 1400.
Menţionez faptul că pe tronsonul 1400 – 2000 a funcţionat telecabina, aceasta având o capacitate mult redusă”, arată sursa citată.
În aceste condiţii, o echipă de comisari de la Protecţia Consumatorilor Prahova a desfăşurat o acţiune de control, operatorul economic fiind sancţionat cu o amendă de 15.000 de lei, arată sursa citată.
Amendă de 15.000 de lei, aplicată de Protecţia Consumatorilor după aglomeraţia de la Gondola Sinaia. Circa 3.500 de turişti au urcat, luni, pe munte, la Sinaia
De asemenea, s-a dispus măsura de returnare a contravalorii serviciilor care nu au fost prestate consumatorilor, fiind asigurată coborârea în siguranţă a turiştilor prin prelungirea programului de funcţionare, precizează CJPC.
Circa 3.500 de turişti au urcat, luni, pe munte, la Sinaia, directorul Transport Urban Sinaia, societatea care administrează instalaţiile de transport pe cablu din staţiune, Maria Floricică, apreciind că aceasta a fost cea mai aglomerată zi de luni din istoria TUS.
Maria Floricică a precizat, pentru AGERPRES, că aceasta a fost o zi problematică din cauza gheţii şi a chiciurei care s-au depus pe role şi piloni, Gondola Carp, care merge de la Cota 1400 la Cota 2000 pornind cu întârziere din cauza unor probleme tehnice cauzate de aceste fenomene.
În prima parte a zilei, cozi importante au fost la Cota 1400, din cauza problemelor tehnice la Gondola Carp. Instalaţia a fost pornită în jurul prânzului, iar programul de funcţionare a fost prelungit cu o oră, a precizat Maria Floricică. Agerpres

O femeie a fost rănită, marți la amiază, într-un accident rutier produs pe o șosea din Timiș. În evenimentul rutier au fost implicate două mașini.
Potrivit IPJ Timiș, o femeie, în vârstă de 48 de ani a condus un autoturism pe o stradă secundară din localitatea Giarmata-Vii, iar la intersecția cu Centura Timișoarei a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 40 de ani, care circula regulamentar, cele două autoturisme fiind proiectate în afara părții carosabile.
În urma impactului a rezultat rănirea conducătoarei auto.
Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
EVENIMENT
FOTO: Tânăr de 19 ani, reținut după ce a furat mai multe bunuri de la șase persoane din Băilești – Dolj

Un tânăr de 19 ani a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind acuzat că a furat mai multe bunuri de la șase persoane din Băilești, Dolj.
Potrivit IPJ Dolj, la data de 20 martie 2023, polițiști din cadrul Poliţiei Municipiului Băileşti au reținut, pentru 24 de ore, un tânăr, de 19 ani, din municipiul Băileşti, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat( şase acte materiale).
În fapt, acesta este bănuit că în perioada octombrie 2022 – martie 2023, ar fi sustras scule, unelte şi telefoane mobile, în dauna a şase persoane vătămate, din municipiul Băileşti.
În urma cercetărilor efectuate, în cursul zilei de 20 martie 2023, tânărul a fost depistat de poliţişti, acesta sustrăgânduse cercetărilor, fiind recuperate aproximativ 80% din bunurile sustrase, care au fost restituite persoanelor vătămate.
În baza probatoriului administrat, acesta a fost reținut, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat (şase acte materiale), fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj.
În cursul acestei zile, persoana reţinută va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Băileşti în vederea luării unei măsuri preventive.

România a primit acord din partea Ucrainei să măsoare adâncimea canalului Bâstroe, spune pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu. El precizează că, pe viitor, vor fi folosite navele și echipamentele ucrainene.
”Vom începe măsurătorile pe zona dintre kilometrii 11 și 22 plus alte zone, gen Solomonov, un fel de alternativă la Chilia, dar și în alte zone. În total, vorbim de aproximativ încă 65 de kilometri, inclusiv Bâstroe”, spune pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu.
El afirmă că vor fi modificări față de precedentele măsurători.
„Pe viitor vom folosi navele și echipamentele ucrainene, după o discuție cu Apărarea”, încheie Scrioșteanu.
Partea ucrainenă a dat săptămâna trrecută un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia – partea ucraineană, anunța Sorin Grindeanu: „este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”.
„Partea ucrainenă a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine.
Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei.
România primeşte acord să măsoare adâncimea canalului Bâstroe din partea Ucrainei. Biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată în prezent de lucrările de la canalul Bâstroe
În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11”, transmitea Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor insista, însă, ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe.
Biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată în prezent de lucrările de la canalul Bâstroe, iar din primele măsuri reiese că debitul Dunării nu s-a modificat față de debitele statistice din ultimii ani în acea zonă, spunea pe 9 martie ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Lucrările operaționale de dragare pe șenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulți ani, a transmis pe 18 februarie Ambasada Ucrainei la București, cu referire la lucrările de pe canalul Bâstroe.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
Avertisment ANAF: Zeci de firme interpuse în achiziţii de autoturisme rulate au prejudiciat bugetul de stat cu 16 milioane euro

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat marți, 21 martie 2023, că a confiscat zeci de mașini de lux după ce au descoperit firme „fantomă” în Uniunea Europeană care le vindeau. Acestea au prejudiciat bugetul de stat cu 16 milioane euro.
„În contextul intensificării verificărilor comerţului cu autoturisme de lux rulate, pentru prevenirea şi împiedicarea fraudării bugetului de stat, în perioada 2022- 2023, în România, au fost identificate 78 de firme din alte state membre UE interpuse în achiziţii intracomunitare de autoturisme rulate (în valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro.
ANAF recomandă analizarea cu atenţie a acestor achiziţii, având în vedere că tranzacţiile utilizează firme interpuse din Bulgaria şi Slovacia pentru refacturarea autoturismelor, 95% dintre ele fiind de tip „fantomă”.
Astfel, se previne pierderea sumelor plătite la achiziţionarea de autoturisme de lux rulate provenite din Germania şi Franţa, prin intermediul platformelor de vânzare online”, avertizează ANAF.
În context, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF monitorizează intensiv achiziţiile intracomunitare de autoturisme de lux rulate.
În data de 16 martie, aceştia au verificat 37 de autovehicule cu numere temporare din alte state şi 67 de platforme şi trailere de transport autoturisme rulate, în punctele de trecere a frontierei din Nădlac, Vărşand, Turnu şi Cenad.
Astfel, au fost identificate şi indisponibilizate 78 autoturisme de lux rulate, care aparent tranzitau România către Bulgaria, sau erau refacturate de firme interpuse de tip „fantomă” din Slovacia, Italia sau Ungaria.
„Pentru prevenirea riscului fiscal al descărcării şi valorificării acestora s-au verificat atât furnizorii şi beneficiarii reali, cât şi traseul transportului, iar transportatorii au fost înştiinţaţi că trebuie să descarce în România doar în prezenţa inspectorilor antifraudă fiscală.
Datele din analiza de risc fiscal referitoare la firmele implicate în fraudarea TVA provin din schimbul de date ANAF-RAR şi Eurofisc, din platformele de anunţuri online şi din petiţii sau sesizări”, precizează ANAF. Agerpres
sursa foto: Facebook / Agenția Națională de Administrare Fiscală