Connect with us

EVENIMENT

Amendă de 50.000 lei pentru Administrația Domeniului Public Sector 1 pentru tăierile de arbori din parcul Herăstrău

Publicat

copaci herastrau

Garda Naţională de Mediu a desfăşurat acţiuni de control începând cu data de 14 februarie 2020, ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media referitoare la tăierile de arbori din zona Parcului Herăstrău, şi a aplicat Administraţiei Domeniului Public Sector 1 o amendă contravenţională în cuantum de 50.000 lei, conform unui comunicat al instituţiei postat pe Facebook.

„Pe terenul în suprafaţă de circa 4 ha., amplasat în zona ‘Herăstrăul Nou’, din Parcul Herăstrău, a fost constatată existenţa unui număr de 66 de cioate, rezultate în urma lucrărilor de defrişare arbori. În urma analizării atât a avizelor emise de Primăria Municipiului Bucureşti pentru executarea lucrărilor de defrişare, cât şi a documentaţiei ce a stat la baza emiterii acestora, echipa de comisari a constatat că doar 3 arbori erau incluşi în aceste avize. Astfel a fost consemnat în actul de control că au fost efectuate lucrări de defrişare fără avize de specialitate pentru un număr de 63 arbori de către Administraţia Domeniului Public Sector 1. Cioatele identificate la faţa locului aveau diametre cuprinse între 12-44 cm. Lucrările de defrişare au fost efectuate inclusiv asupra unor arbori sănătoşi, aspect pus în evidenţa de starea cioatelor, starea materialului lemnos tăiat, respectiv grosimea acestora (arbori tineri)”, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, reprezentantul ADP Sector 1 susţine faptul că decizia defrişării a avut în vedere starea arborilor, parte din ei fiind uscaţi sau rupţi din cauza fenomenelor meteo din februarie 2019 şi au fost avute în vedere prevederile menţionate în ‘Aviz cu caracter general’ emis de către PMB – Direcţia de Mediu. Lucrările de defrişare au fost efectuate în perioada 3 – 5 februarie 2020.

Instituţia menţionează faptul că în conformitate cu acest aviz cu caracter general, ‘ (…) nu se execută lucrări de defrişare asupra arborilor/arbuştilor de pe raza Municipiului Bucureşti’.

Având în vedere aspectele de mai sus, s-a constatat faptul că măsura defrişării a fost excesivă în raport cu condiţiile stabilite prin ‘Aviz cu caracter general’ emis de către PMB – Direcţia de Mediu. În lipsa avizării lucrărilor de defrişare pentru cei 63 arbori, nu există stabilite obligaţii privind plantări în compensaţie, ca atare ADP Sector 1 nu a îndeplinit cerinţele legale în domeniul protecţiei mediului stabilite conform OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, art 62, conform căruia: ‘Deţinătorii, cu orice titlu, de terenuri, pe care se găsesc perdelele şi aliniamentele de protecţie, spaţiile verzi, parcurile, gardurile vii, sunt obligaţi să le întreţină pentru îmbunătăţirea capacităţii de regenerare a atmosferei, protecţia fonică şi eoliană’. Ca urmare a celor constatate, ADP sector 1, a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 50.000 lei”, se arată în document.

Totodată, Garda Naţională de Mediu precizează că au fost impuse măsuri prin care s-a interzis efectuarea oricăror lucrări de tăieri neautorizate a arborilor şi arbuştilor, s-a impus obligaţia întreţinerii spaţiilor verzi, a parcurilor, gardurilor vii, perdelelor şi aliniamentelor de protecţie, în scopul îmbunătăţirii capacităţii de regenerare a atmosferei. ADP Sector 1 îi revine obligaţia de a informa PMB – Direcţia de Mediu cu privire la lucrările de defrişare efectuate în cadrul amplasamentului ce a făcut obiectul controlului, pentru a i se stabili plantările în compensare conform actelor normative în vigoare. AGERPRES

Sursa foto: Fundația Eco-Civica / Facebook

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

Incident periculos în Pitești! Bărbat găsit în stare de inconștiență în piscină

Publicat

pompieri generic 112 smurd

Un bărbat a fost găsit, miercuri după-amiază, în stare de inconștiență în piscina unui ștrand din Pitești.

Polițiștii Secției 3 Poliție Pitești au fost sesizați prin 112 că un bărbat a fost găsit în stare de inconștiență în piscina unui ștrand din Pitești.

Din verificări s-a stabilit că bărbatul, de 73 de ani, din Pitești, a mers la ștrand în scop de agrement.

După ce bărbatul a fost scos din apă, i-au fost făcute manevre de resuscitare de către angajații unității, iar ulterior de către pompierii SMURD, fiind apoi dus la spital.

A fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Român condamnat la ani grei de închisoare, prins în Spania

Publicat

arestat catuse.jpg

Un român în vârstă de 35 de ani, urmărit național și internațional, condamnat pentru trafic de droguri, a fost prins în Spania.

„La data de 12 august 2022, în urma activităților investigative și de cooperare polițienească internațională, efectuate de polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale – Biroul Urmăriri – Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească – Biroul SIRENE, în urma colaborării cu autoritățile din Spania, au depistat în orașul Tarragona, un bărbat, în vârstă de 35 de ani, urmărit național și internațional”, a transmis Poliţia Capitalei.

 

Român condamnat la ani grei de închisoare, prins în Spania: se sustrăgea de la executarea unei pedepse cu închisoarea de 10 ani

 

Bărbatul se sustrăgea de la executarea unei pedepse cu închisoarea de 10 ani, pentru infracțiunea de trafic de droguri de mare risc, condamnarea fiind dispusă de Tribunalul Ialomița, în anul 2021.

Astfel, în data de 21 decembrie 2021, la solicitarea Serviciului de Investigații Criminale, a fost emis un mandat european de arestare, de Tribunalul Ialomița, iar în prezent, bărbatul urmărit național și internațional se află în arestul Poliției Spaniole, urmând a fi adusă la îndeplinire procedura extrădării. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare de călătorie pentru Grecia! Caniculă și risc crescut de incendii

Publicat

incendii grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că Serviciul grec de meteorologie a emis, pentru perioada 18-21 august 2022, o avertizare meteo de caniculă, cu temperaturi care pot atinge 42 de grade Celsius pe tot teritoriul țării.

De asemenea, autoritățile elene au emis și o avertizare privind creșterea riscului apariției incendiilor forestiere.

Producerea acestora este favorizată de temperaturile mai ridicate cu 4-7 grade Celsius față de media normală în această perioadă a anului, de gradul foarte scăzut de umiditate (sub 10%) al combustibililor naturali și de existența condițiilor de propagare rapidă a unor potențiale focare din cauza vântului care va înregistra în această perioadă viteze de peste 60 kilometri/oră.

 

Atenționare de călătorie pentru Grecia! Caniculă și risc crescut de incendii: de unde puteți cere informații

 

Potrivit MAE, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic +306946049076. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Şase migranţi, descoperiţi în cuşeta unui camion, iar alţi şase într-un TIR la Vama Nădlac II

Publicat

migranti arad1

Şase migranţi au fost prinşi când voiau să iasă ilegal din ţară ascunşi în cuşeta unui camion, în timp ce alţi şase erau ascunşi în remorca unui TIR, ambele vehicule fiind verificate în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II.

Şoferul camionului este român şi urma să iasă din ţară când poliţiştii de frontieră i-au verificat amănunţit vehiculul.

migranti arad

„În urma controlului efectuat asupra mijlocului de transport au descoperit, în cuşeta pentru dormit a şoferului, şase cetăţeni străini. În cadrul verificărilor preliminare, colegii noştri au stabilit faptul că sunt cetăţeni din Siria, cu vârste cuprinse între 26 şi 55 de ani. Cei în cauză intenţionau să ajungă, ilegal, în Spaţiul Schengen”, a informat, miercuri, Poliţia de Frontieră Arad.

migranti arad2

Ceilalţi şase migranţi au fost descoperiţi într-un TIR condus de un bulgar, care transporta lămpi LED pe ruta Grecia-Germania. Călătorii clandestini sunt din Bangladesh, Egipt şi Pakistan, cu vârste cuprinse între 23 şi 44 de ani.

migranti arad3

În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră fac cercetări pentru a stabili dacă şoferii sunt implicaţi în traficul de migranţi. Agerpres

Citește mai departe