EVENIMENT
Amendă usturătoare pentru o pensiune din Suceava. Mai mulți copii au ajuns la spital cu probleme digestive
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a amendat cu 6.000 de lei o pensiune din localitatea Suceviţa, unde 13 copii cazaţi la începutul acestei luni au avut probleme digestive, fiind transportaţi la spital.
Potrivit unui comunicat transmis marţi de DSP Suceava, inspectorii nu au putut stabili o legătură directă între mâncarea consumată la pensiune şi problemele digestive ale copiilor, unitatea de cazare fiind amendată pentru lipsa examenelor medicale şi lipsa efectuării cursurilor de igienă a personalului angajat.
Suspiciunea de toxiinfecţie alimentară apărută în cazul celor 13 copii cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani, care au ajuns pe 5 iulie la Spitalul Municipal Rădăuţi cu simptome de greaţă, dureri de cap şi abdominale, a fost infirmată în urma anchetei epidemiologice.
Amendă usturătoare pentru o pensiune din Suceava. Ce au descoperit inspectorii de la DSP
Inspectorii DSP au prelevat nouă probe din alimentele consumate de copii, cinci teste de sanitaţie şi o probă de apă şi toate probele recoltate s-au încadrat din punct de vedere chimic şi bacteriologic în parametri normali, cu excepţia probei de „mămăligă cu carne de porc”, în care au fost prezente bacterii coliforme, E.Coli şi stafilococ coagulazo-pozitiv.
„Deoarece nu există normative privind limitele admise în alimentele preparate, nu putem aprecia dacă valorile depistate depăşesc sau nu pragul de normalitate. Tulpina E.coli izolată nu a aglutinat cu serul polivalent, astfel încât nu putem preciza dacă avea caracter enteropatogen sau nu. Valoarea mică a numărului de ufc/cmp de stafilococ coagulazo-pozitiv (netipat) nu constituie, în sine, un argument suficient, din punct de vedere epidemiologic, pentru a afirma că a fost cauza apariţiei episodului de îmbolnăvire”, a explicat DSP Suceava.
Amendă usturătoare pentru o pensiune din Suceava. Ce înseamnă un focat de toxiinfecție alimentară
Sursa citată a mai precizat că focarul de toxiinfecţie alimentară înseamnă „grup de trei sau mai multe persoane care prezintă simptome clinice asemănătoare în urma consumului aceluiaşi aliment contaminat”, însă definiţiile de caz utilizate conţin criterii clinice, de laborator şi epidemiologice care nu sunt respectate în apariţia cazurilor din episod de îmbolnăvire de la Suceviţa, iar în lipsa probelor biologice recoltate de la bolnavi nu au putut fi efectuate investigaţii de laborator.
Investigarea prin examen coprobacteriologic a celor doi angajaţi implicaţi în manevrarea/ prepararea alimentelor nu a depistat prezenţa unor purtători de germeni patogeni, iar cele cinci probe recoltate de pe suprafeţele de lucru nu au confirmat o contaminare a acestora, proba de apă fiind corespunzătoare.
Amendă usturătoare pentru o pensiune din Suceava. 13 copii din 40, cu probleme digestive
Inspectorii DSP au subliniat că deşi întregul grup, format din 40 de copii, a consumat acelaşi meniu preparat la pensiune, simptomologia a apărut la numai 13 copii, fiind posibil ca aceştia să fi consumat şi produse din surse externe.
„Din punct de vedere epidemiologic, considerăm că a fost vorba, probabil, de un episod de gastroenterită acută de etiologie neprecizată, exprimat clinic prin forme uşoare de îmbolnăvire, ameliorate rapid cu tratament simptomatic”, a concluzionat DSP Suceava.
Agerpres
EVENIMENT
Alertă Cod Roșu de viscol puternic la munte în Alba și alte județe din țară. Avertizări de ninsori și polei. Zonele vizate
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări de vreme valabile pentru Alba și alte județe din țară. Joi vor fi intensificări ale vântului, iar de joi seara vor fi ninsori, precipitații mixte și polei.
Din noaptea de joi spre vineri intră în vigoare alertă Cod Roșu de viscol pentru zona de munte din sudul județului Alba (munții Șureanu), dar și în Hunedoara, Sibiu, Brașov, Caraș-Severin,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Afaceristul din Alba Iulia, Dorel Tamaș, scapă de închisoare, după 13 ani în care a stat ascuns. Faptele s-au prescris
Afaceristul din Alba Iulia, Dorel Tamaș (55 de ani), căutat internațional de aproximativ 13 ani, a scăpat de închisoare. În cazul său a intervenit prescrierea faptelor, iar acesta a depus la Curtea de Apel Târgu Mureș o „contestație la executare”.
El solicită instanței de judecată să constate ca prescrisă executarea pedepsei de 4 ani de închisoare în regim de detenție, la care a fost condamnat în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
27 noiembrie: 139 de ani de la nașterea scriitorului Liviu Rebreanu. Evenimente organizate la Alba Iulia, de Biblioteca județeană
27 noiembrie: Se împlinesc 139 de ani de la nașterea scriitorului Liviu Rebreanu. Prozatorul este aniversat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, prin mai multe evenimente.
Miercuri, 27 noiembrie 2024, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, se va organiza moment de aniversare a 139 de ani de la nașterea prozatorului Liviu Rebreanu.
Celebrarea prozatorului Liviu Rebreanu va fi marcată atât în mediul online, pe…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
IMPORTANT. Clădirea UPU Cluj-Napoca intră o lună în reparații. Cum vor fi afectați pacienții. Ce alternative au
Clădirea Unității de Primiri Urgențe (UPU) de pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca va intra, de joi, 21 noiembrie, timp de o lună, până în 22 decembrie, într-un proiect de de lucrări de reparații, întreținere și igienizare, anunță Spitalul Clinic Județean de Urgență.
Lucrările se desfășoară în sectorul de evaluare și tratament imediat pentru urgențe de cod galben, în compartimentul tampon de observație/ventilație, în camera de resuscitare, în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro