Connect with us

EVENIMENT

Amenzi de peste 100 de milioane de lei aplicate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, de la începutul anului

Publicat

cumparaturi
fotografie cu caracter ilustrativ

Inspectorii de la protecţia consumatorilor au aplicat în acest an amenzi în valoare de 109 milioane de lei, iar cuantumul încasat a fost de 12,5 milioane de lei, conform datelor prezentate, joi, într-o conferinţă de presă, de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu.

„De la începutul anului şi până acum s-au aplicat amenzi de 109 milioane de lei, faţă de 59 de milioane, în 2019, alte 32 de milioane în 2020 şi 45 de milioane în 2021. S-au înregistrat amenzi încasate de 12,5 milioane de lei în acest an, faţă de 10 milioane de lei, în anul 2019, de 4 milioane în 2020 şi 6 milioane în 2021, undeva aproape dublu.

De asemenea, au fost retrase mărfuri în valoare de 8 milioane de lei, faţă de anii precedenţi când au fost retrase undeva până la două milioane de lei. Vorbim de un număr de procese verbale de prelevare în sensul analizării mărfurilor ce au fost considerate cu abateri. S-a înregistrat de asemenea o creştere de aproape opt ori, în anul 2022 faţă de anii precedenţi. O să amintesc şi de acţiunea ce a vizat activitatea marilor retaileri”, a spus Constantinescu.

Oficialul ANPC a menţionat, totodată, că au fost derulate pe parcursul acestui an în privinţa comercializării băuturilor în perioada de caniculă.

Amenzi de peste 100 de milioane de lei aplicate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, de la începutul anului: Ce a spus directorul ANPC

„De asemenea, au fost desfăşurate acţiuni ample legate de comercializarea băuturilor în perioadele de caniculă şi s-au constatat abateri majore, aşa cum şi în mandatul meu din 2019 am vizat, pentru că multe dintre aceste produse sunt depozitate în vederea încărcării în camioane, direct sub razele soarelui.

Şi atunci, şi acum, au fost vizaţi inclusiv producători mari, cum ar fi Pepsi, cum ar fi Coca-Cola şi depozitele de distribuţie ale acestora din mai multe oraşe.

S-au oprit temporar produse la momentul acţiunii de control la marii retaileri de peste 150.000 de lei. Au fost trei propuneri de închidere temporară a unităţii pe o durată de cel mult şase luni. Unele dintre acestea au avut activitatea suspendată o perioadă de până la două sau trei săptămâni, din câte îmi aduc aminte”, a susţinut Horia Constantinescu.

Amenzi de peste 100 de milioane de lei aplicate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, de la începutul anului: Ce a negat directorul ANPC

Acesta a negat faptul că instituţia pe care o conduce derulează controale în teren doar la operatorii economici mici.

„Permanent, autoritatea noastră a fost acuzată că vânează operatorii economici mici. Nu este adevărat. Normal că ponderea acestora este mult mai mare decât cea a operatorilor economici de anvergură, dar la începutul anului, în perioada 23 februarie – 4 martie, a fost vizată activitatea tuturor marilor lanţuri de magazine.

S-au desfăşurat, atunci, peste 330 de astfel de acţiuni, vizând magazine ca Mega Image, Carrefour, Lild, Penny, Profi, Kaufland, Auchan, Selgros şi Cora.

S-au aplicat amenzi în valoare de 3,9 milioane RON, acţiuni ce continuă şi astăzi punctual. Unul dintre aceste lanţuri este verificat dacă respectă sau nu măsurile din cadrul acţiunii, de la începutul anului luându-se măsurile complementare ce se impun acolo unde se constată abateri repetate”, a subliniat şeful ANPC.

Amenzi de peste 100 de milioane de lei aplicate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, de la începutul anului: În ce caz ANPC estimează încasări de 11 milioane de lei din amenzile aplicate, în 2020

În ceea ce priveşte comerţul cu metale preţioase din România, ANPC estimează încasări de 11 milioane de lei din amenzile aplicate, în 2020, în creştere cu 35% faţă de cele din anul anterior.

„O altă activitate desfăşurată de către autoritatea noastră este cea care vizează comerţul cu metale preţioase. Suntem autoritatea ce autorizează această activitate şi suntem una dintre autorităţile ce verifica anumite valenţe acestei comercializări.

Am modificat un Ordin, în sensul că am actualizat preţurile din tot ceea ce înseamnă tarifările aplicate de autoritatea noastră, pentru că ajustarea acestora nu s-a făcut de foarte mult timp la presiunea mediului de afaceri din domeniu.

Ar fi vrut probabil ca la sfârşitul activităţii de marcare, noi să nu încasăm bani, eventual să le şi dăm pentru a le sprijini activitatea.

Creşterea este de 35% şi dacă vorbim de încasări, de undeva la 8 milioane, anul trecut, în 2022 vor fi undeva la 11 milioane”, a subliniat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Camere de supraveghere audio-video în școli. Ce spun elevii despre măsura propusă de Ministerul Educației

Publicat

camere de supraveghere audio video în școli. ce spun elevii despre

Camere de supraveghere audio-video în școli. Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor precizează că este necesară stocarea sigură a imaginilor video.

Modificările legislative au fost anunțate la începutul acestei săptămâni, de ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Școlile vor putea decide instalarea sistemelor de supraveghere video-audio pentru asigurarea pazei şi protecţiei persoanelor şi a bunurilor, precum şi ca măsură de prevenţie a actelor de violenţă.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ioan Popa, managerul companiei Transavia, din Alba: Produsele din carne de pasăre s-au scumpit cu 35% în ultimii 10 ani

Publicat

ioan popa, managerul companiei transavia, din alba: produsele din carne

Fondatorul companiei din Alba, Transavia, Ioan Popa, a spus că produsele din carne de pasăre s-au scumpit în ultimii 10 ani. Acesta a spus că produsele s-au scumpit cu 35%, în condițiile în care costurile de producție au înregistrat un avans mult mai mare, dar și salariile angajaților din domeniu au crescut. 

Ioan Popa a spus că în acceași perioadă, salariile au crescut cu 200%. Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului de lansare al ziarului G4food.ro.

„Eu pot…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident pe strada Septimiu Albini. Un motociclist a fost rănit

Publicat

motocicleta accident general.jpg

Un accident de circulație, în care au fost implicate o mașină și o motocicletă a avut loc în urmă cu puțin timp de strada Septimiul Albini din Cluj-Napoca. Motociclistul a fost rănit.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin la accident.

Accident pe strada Septimiu Albini. Un motociclist a fost rănit

Din primele date, în accident au fost implicate o motocicletă și un autoturism.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: 13 elevi din Alba vor reprezenta județul la etapa națională a olimpiadelor de Română și Lingvistică, în aprilie

Publicat

foto: 13 elevi din alba vor reprezenta județul la etapa

Județul Alba va fi reprezentat în acest an de către 13 elevi la etapele naționale ale olimpiadelor de Română și Lingvistică. Aceștia s-au calificat în urma rezultatelor obținute la nivel județean.

Joi, 28 martie, a avut loc ședința de instruire a acestora, a transmis inspectorul școlar Gabriela Anamaria Gâlea, purtătorul de cuvânt IȘJ Alba.

Elevii calificați la națională – Olimpiada de lingvistică

  • Thea Miruna Moraru – secțiunea exercițiu A, clasa a VI-a, Liceul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe