EVENIMENT
Amenzi de peste 90.000 de lei aplicate de inspectorii vamali, în urma controalelor la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu

Inspectorii vamali din cadrul echipelor mobile au desfăşurat acţiuni de control la Biroul Vamal de Frontieră Giurgiu în luna decembrie a anului 2022. Astfel că au fost aplicate amenzi în valoare de peste 90.000 de lei, a anunţat joi, 5 ianuarie 2023, Autoritatea Vamală Română (AVR).
Potrivit sursei citate, echipele mobile de control formate din inspectori vamali din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, împreună cu echipele canine, au efectuat acţiunile de supraveghere şi control vamal/fiscal în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu pe căile de comunicaţii care fac accesul pe sensul de intrare în România.
Astfel, au fost controlate un număr de 391 mijloace de transport dintre care 98 autocare cu persoane care circulau pe ruta Turcia – România.
„Cu sprijinul echipelor canine au fost identificate şi predate organelor competente un număr de 2.207 bucăţi mărfuri nedeclarate, 111.050 bucăţi ţigarete diferite mărci, 626 bucăţi articole de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii diverse mărci, susceptibile de a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală, 2.714 bucăţi parfumuri diverse mărci, şi 298 bucăţi materiale pirotehnice pentru care au fost întocmite dosare de cercetare penală”, se arată în comunicatul AVR.
De asemenea, inspectorii vamali din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, având suportul echipelor canine, precum şi alţi inspectori de la alte direcţii regionale, au desfăşurat acţiuni de supraveghere şi control vamal/fiscal şi au acţionat pe raza Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, respectiv la Birourile Vamale de Frontieră Albiţa, Sculeni, Stânca Costeşti, Rădăuţi-Prut şi Siret.
„Echipa mobilă din cadrul acţiunii de la Biroul Vamal de Frontieră Albiţa, împreună cu echipele canine, au controlat un număr de 32 de autovehicule în care au fost descoperite cantitatea de 908 litri de băuturi alcoolice de diferite mărci, 860 ţigarete diferite mărci, fără marcaj fiscal şi mai multe fiole/ comprimate substanţe dopante cu grad mare de risc.
Amenzi de peste 90.000 de lei aplicate de inspectorii vamali, în urma controalelor la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu. Unde au fost efectuate controale
În urma controlului efectuat au fost aplicate sancţiuni în cuantum de 15.000 lei, iar bunurile reţinute în vederea confiscării au fost predate organelor abilitate pentru continuarea cercetărilor, iar valoarea estimată a acestora, în situaţia în care ar fi fost comercializate, se ridică la suma de 20.069 lei”, se menţionează în comunicat.
La Biroul Vamal de Frontieră Sculeni, inspectorii au controlat împreună cu echipele canine un număr de 81 autovehicule, fiind descoperite 200 bucăţi ţigarete fără marcaj fiscal şi 98.75 litri băuturi spirtoase, iar sancţiunile aplicate au fost în valoare de 5.000 lei.
De asemenea, echipa mobilă din cadrul acţiunii de la Biroul Vamal de Frontieră Stânca-Costeşti şi de la Biroul Vamal de Frontieră Rădăuţi-Prut, împreună cu echipele canine au controlat mijloace de transport şi pe durata desfăşurării acţiunii de control au fost întoarse un număr de 11 microbuze şi 9 autocare.
Amenzi de peste 90.000 de lei aplicate de inspectorii vamali, în urma controalelor la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu. Acțiunile vor continua
Nu în ultimul rând, în cadrul acţiunii de la Biroul Vamal de Frontieră Siret/Vicovu de Sus, unde au fost controlate mai multe autovehicule, au fost descoperite 1.014,75 litri băuturi spirtoase, 1.060 bucăţi ţigarete diferite mărci, fără marcaj fiscal, precum şi 4 fiole şi 20 de comprimate substanţe dopante cu grad mare de risc.
În urma controlului efectuat au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei.
Autoritatea Vamală Română precizează că inspectorii vamali vor efectua în continuare acţiuni de control şi supraveghere, coordonate de la nivel central, având ca obiective principale prevenirea şi combaterea contrabandei cu produse din tutun, combaterea traficului ilicit de droguri şi produse cu regim special, supravegherea şi controlul vamal cu privire la derularea operaţiunilor comerciale, inclusiv în ceea ce priveşte plasarea mărfurilor aflate în colete şi bagaje neînsoţite sub regim vamal de tranzit la intrarea pe teritoriul României. Agerpres

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza în ziua de 21 martie 2023, un protest la Camera Deputaţilor, cu ocazia Zilei Internaţionale a Pădurilor.
La protest vor participa membri de sindicat din întreaga ţară, alături de reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi ai unor asociaţii profesionale şi patronale din domeniu.
Potrivit silvicultorilor, principalele revendicări care vor fi susţinute cu ocazia acţiunii de marţi se referă la: exceptarea administrării pădurilor proprietate publică de la aplicarea guvernanţei corporative şi menţinerea activităţilor economice în cadrul structurilor actuale de administrare a pădurilor.
„Guvernul României a iniţiat, la sfârşitul lunii decembrie 2022, fără consultarea partenerilor sociali şi, extrem important, fără o evaluare a impactului socio-economic, a impactului financiar şi impactului juridic un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea O.U.G 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu scopul declarat de a răspunde recomandărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, la care România doreşte să acceadă, dar şi angajamentelor asumate, în acest caz, total neinspirat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Prin acest proiect de act normativ aprobat de Guvern, transmis apoi Senatului României pentru adoptare în procedură de urgenţă, se dă o lovitură decisivă majorităţii regiilor autonome ale statului, forţând desfiinţarea acestora şi reorganizarea prin divizarea activităţilor de serviciu public de activităţile comerciale”, se menţionează într-un comunicat de presă al Federaţiei Silva, transmis luni AGERPRES.
Silvicultorii vor protesta marţi la Camera Deputaţilor. Ce proiect de lege a aprobat Senatul României la începutul lunii martie 2023
Ulterior, Senatul României a aprobat cu amendamente, la începutul lunii martie 2023, proiectul de lege, care prevede faptul că întreprinderile publice care desfăşoară în principal activităţi economice şi funcţionează ca regii autonome se pot reorganiza de către autorităţile tutelare prin separarea serviciilor publice de activităţile comerciale.
Astfel, activităţile comerciale divizate vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată, într-un interval de trei ani de la intrarea în vigoare a legii.
Actul normativ aprobat de Senat va intra în regim de urgenţă, începând din această săptămână, la dezbateri în comisiile de specialitate.
„Dacă forma adoptată de Senat a actului normativ va fi aprobată şi de către Camera Deputaţilor, oricând va dori Guvernul, activităţile comerciale ale regiilor autonome vor putea fi transformate în societăţi pe acţiuni sau cu răspundere limitată, în termenul de 3 ani prevăzut de lege, iar activităţile de serviciu public vor deveni bugetare.
Prin acelaşi act normativ, statul român se angajează, în mod cel puţin surprinzător, că nu va mai înfiinţa regii autonome care să desfăşoare activităţi economice.
Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de multe alte regii ale statului (în total sunt 236), este Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, regie autonomă de interes naţional, care administrează în prezent o suprafaţă de 3,1 milioane ha păduri proprietate publică a statului, la care se adaugă 1,1 milioane hectare păduri aparţinând altor categorii de proprietari, pentru care se asigură administrarea şi serviciile silvice”, notează federaţia sindicală Silva.
Silvicultorii vor protesta marţi la Camera Deputaţilor. Federaţia Sindicatelor Silva a solicitat sprijinul preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru introducerea unui amendament la proiectul de lege
În opinia sindicatelor, prin această modificare legislativă, se pune în pericol administrarea pădurilor proprietate publică, bun de interes naţional, întrucât, după înfiinţarea acestor societăţi pe acţiuni, statul le va lista la bursă, iar marii operatori economici interesaţi de păduri şi de lemnul românesc vor putea achiziţiona pachete importante de acţiuni la societăţile statului.
„Astfel, pădurile proprietate publică de stat şi lemnul românesc, poate unica resursă pe care astăzi România o mai deţine în patrimoniul public, vor încăpea în mod premeditat, pe mâna unor grupuri de interese, care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forţarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această unitate economică de interes naţional funcţionează la parametri optimi, cu rezultate economice deosebite.
Având în vedere faptul că aplicarea acestor prevederi, în cazul regiei care administrează pădurile proprietate a statului, va avea mai multe consecinţe negative asupra gestionării durabile a pădurilor decât beneficii, Federaţia Sindicatelor Silva a solicitat sprijinul preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru introducerea unui amendament la proiectul de lege, prin care administratorii pădurilor proprietate publică să fie exceptaţi de la aplicarea guvernanţei corporative, cu păstrarea obligaţiilor de raportare şi transparenţă prevăzute de lege”, sunt de părere reprezentanţii silvicultorilor.
Aceştia consideră că reorganizarea Romsilva, prin divizarea activităţilor de serviciu public de cele comerciale şi transferarea către societăţi comerciale a activităţilor economice, va conduce la încălcarea prevederilor Constituţiei României, ale Codului Silvic şi ale Codului Civil în ceea ce priveşte dreptul de administrare a bunurilor proprietate publică, va pune în pericol administrarea proprietăţii publice a statului în materie de păduri, prin neasigurarea resurselor necesare gestionării durabile şi unitare a fondului forestier „şi va conduce la afectarea a zeci de mii de locuri de muncă din zona de administrare, exploatare şi prelucrare a lemnului, dând naştere unui impact socio-economic semnificativ”. Agerpres
EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Accident GRAV într-o localitate din Gorj. Patru victime, dintre care doi copii. Carambol cu cinci autovehicule

Un grav accident rutier a avut loc, luni la amiază pe o șosea din Gorj. Trei persoane au fost rănite, dintre care doi copii. Unul dintre copii este în stare gravă.
Potrivit ISU Gorj, s-a intervenit pentru gestionarea unei situații de urgenta generata de un accident rutier produs pe raza localității Țânțăreni, în care au fost implicate patru autoturisme și un autotren.
La fața locului s-au deplasat 3 autospeciale pentru descarcerare și o ambulanta SMURD din cadrul ISU Gorj, 3 ambulante din cadrul SAJ Gorj, precum și o ambulanță SMURD din cadrul ISU Dolj și o ambulanță din cadrul SAJ Dolj.
Echipajele sosite la fața locului au constatat ca în urma accidentului 4 persoane au suferit leziuni.
Este vorba despre un băiețel în vârstă de 10 ani, conștient, care a fost preluat de echipajul SMURD si transportat la Spitalul din Filiași, o fetiță în vârstă de 11 ani, stare de inconștiență, cu funcții vitale, pentru care a fost solicitat elicopterul SMURD din cadrul punctului aeromedical Craiova, o femeie în vârstă de 36 de ani, conștienta, transportata la Spitalul din Craiova, iar bărbatul, în vârstă de 32 de ani a suferit leziuni minore și a refuzat sa fie transportat la spital.
sursa foto-video: Gazeta Olteniei
EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Descinderi în București. Zeci de persoane, acuzate că vindeau droguri în liceele din Capitală

Polițiștii au efectuat luni percheziții pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc.
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, luni, 20 martie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, efectuează 23 de percheziţii domiciliare în municipiul București, într-o cauză ca are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc.
În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2022, membrii grupului ar fi comercializat droguri de risc și de mare risc consumatorilor, inclusiv către elevi din licee din București.
Până la acest moment, pe parcursul perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite diferite cantități de cannabis, cocaină și ketamină, precum și comprimate de medicamente.
Peste 20 de persoane urmează a fi conduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ,,Vlad Țepeș”.
Suportul de specialitate a fost asigurat Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Veşti proaste pentru fumători. Nivelul accizei specifice la ţigarete va creşte în curând, ceea ce va duce la noi scumpiri.
Nivelul accizei specifice la ţigarete în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv este de 493,988 lei/1.000 de ţigarete, relatează ZF.
Conform art. 343 din Codul Fiscal, calculul accizelor se efectuează potrivit prevederilor din normele metodologice ale acestuia.
Pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem.
Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:
a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv
b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;
c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv;
d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025.
(Acciza specifică exprimată în lei/1.000 de ţigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul titlu. Această acciză specifică se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 1 martie. În perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv, acciza specifică pentru ţigarete este de 459,386 lei/1.000 ţigarete.
Ordinul amintit mai sus a intrat în vigoare începând cu data de 10 martie 2023.
Sursa Mediafax.ro