EVENIMENT
Amenzi între 1.500 şi 2.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor de protecţie a angajaţilor pe perioada caniculei

Conform Inspecției Muncii, angajatorii care nu respectă prevederile Ordonanței privind măsurile de protecție a angajaților în perioadele cu temperaturi extreme pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1500 și 2500 de lei.
„Inspectorii de muncă verifică respectarea tuturor reglementărilor prevăzute pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor expuşi la temperaturi extreme, şi anume: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoana/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eşalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
De asemenea, există şi posibilitatea întreruperii colective a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive. De reţinut ar fi faptul că, pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.
Amenzi între 1500 şi 2500 de lei pentru nerespectarea măsurilor de protecţie a angajaţilor pe perioada caniculei. Inspecţia Muncii a început verificarea modului de respectare
În această situaţie, se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată.
Atragem atenţia că nerespectarea prevederilor Ordonanţei privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă se sancţionează contravenţional, cu amendă de la 1500 la 2500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000″, a precizat Bratu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
Inspecţia Muncii a început verificarea modului de respectare a prevederilor OUG nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.
În conformitate cu prevederile ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, precum: reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Agerpres

Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.
Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.
Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA
Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.
Nicolae Maniu a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
„Trepte spre lumină”: Expoziție de icoane a „Tezaurului uman viu” Florin Nicolae Poenariu, în Săptămâna Mare, la Sebeș

Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină” a iconarului Florin Nicolae Poenariu va avea loc marți, 15 aprilie, începând cu ora 16:00, în spațiul expozițional al Primăriei municipiului Sebeș.
Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj), după ce Guvernul a aprobat centura: Poarta noastră spre dezvoltare și civilizație

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, salută aprobarea de cărtre Guvern a tronsonului 2 al centurii metropolitane, centura Florești–Apahida, despre care a spus că este un vis devenit realitate.
”Ieri, Guvernul a aprobat proiectul de investiții de 9,3 miliarde lei pentru construirea acestei rute ocolitoare.
Mulțumesc miniștrilor PSD pentru susținere și implicare!
Cei 42 de km de centură sunt poarta noastră spre dezvoltare, spre civilizație, spre un județ mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
11 aprilie: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. A fost o personalitate importantă a Bisericii Ortodoxe Române

11 aprilie: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este sărbătorit de Biserica Ortodoxă la această dată.
Calinic de la Cernica s-a născut pe 7 octombrie 1787 în București, primind la botez numele de Constantin.
La vârsta de 20 de ani, a intrat ca frate în Mănăstirea Cernica, iar pe 12 noiembrie 1808 a fost tuns în monahism sub numele de Calinic.
După doar o lună, a fost hirotonit ierodiacon, potrivit Creștin Ortodox.
În 1813, în timpul unei epidemii de ciumă care a…
Citește mai mult pe Alba24.ro