Connect with us

EVENIMENT

Amenzi uriașe pentru șoferii care circulă cu permisul de conducere expirat. Alte noutăți din Codul Rutier 2022

Publicat

Șoferii care circulă cu permisul de conducere expirat riscă amenzi usturătoare și puncte de penalizare. Conform modificărilor aduse în Codul Rutier 2022, șoferii vor trebui să scoată din buzunar sume considerabile de bani pentru încălcarea regulilor de circulație. Începând cu 27 februarie 2022, șoferii agresivi vor fi aspru sancționați.

Codul Rutier 2022. Principalele noutăți

Permisul de conducere va putea fi reținut pentru 120 de zile pentru depășirea vitezei regulamentare cu 70 km/h peste limita maximă admisă. Ca o noutate, nu se va putea reduce perioada de suspendare la o lună.

Codul Rutier 2022, noutăți. Sancțiuni noi pentru nerespectarea regulilor de circulație pe autostradă

Potrivit Codului Rutier 2022, întoarcerea și mersul pe contrasens atrage suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 4 luni, fără posibilitatea de reducere a perioadei de suspendare.

Aceeași măsură se impune și pentru circularea sau traversarea de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile și circularea în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională.

Mersul nejustificat pe banda de urgență duce la suspendarea permisului pentru 90 de zile. Șoferii vor trebui să scoată din buzunar pentru această contravenție sume cuprinse între 1.300 lei până la 2.900 lei.

Codul Rutier 2022 noutăți. Sancțiuni impuse pentru șoferii agresivi la volan

Comportamentul agresiv în trafic: amenzi clasa II sancțiuni, între 580 lei și 725 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Dacă s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale – amendă din clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

De asemenea, crește perioada de suspendare a permisului de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată.

Depășirea neregulamentară: permis suspendat 60 de zile (în prezent 30 de zile) și amenzile cresc de la 580 lei – 725 lei la 870 lei – 1.160 lei; dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale – suspendare permis 90 de zile (în prezenta 60 de zile) și amenzi majorate de la de la 870 lei -1.160 lei la 1.305 lei – 2.900 lei

Dacă prin încălcarea regulilor de circulaţie privind circulaţia pe sens opus, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice ori conducerea pe autostradă s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează cu 30 de zile

Șoferii care au fost condamnați penal pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină, primesc interdicţia de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România.

Codul Rutier 2022., noutăți: Clasele de sancţiuni

clasa I: 2/3 puncte-amendă (290 – 435 lei)
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă (580 lei – 725 lei)
clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă (870 lei – 1.160 lei)
clasa a IV-a: 9-20 de puncte-amendă (1.305 lei – 2.900 lei)
clasa a V-a (pentru PJ): 21-100 de puncte-amendă (3.045 lei – 14.500 lei)
Codul rutier 2022: Modificările în vigoare din 27 februarie. Precizările Poliției
Trec în clasa superioară de sancțiuni, atât cu privire la sancțiunea contravențională principală, cât și cu privire la sancțiunea contravențională complementară ce constă în suspendarea exercitării dreptului de a conduce, următoarele:

neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;
nerespectarea regulilor privind depășirea
Potrivit noii reglementări, sancțiunea cu amendă va fi cuprinsă între 6-8 puncte-amendă, iar suspendarea exercitării dreptului de a conduce va fi de 60 de zile.

Codul Rutier 2022, noutăți. La art. 101, alin. (3), după litera d) se introduc patru noi litere, literele e)-h), cu următorul cuprins:

„e) neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
f) neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;
g) nerespectarea regulilor privind depășirea;
h) adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale”.
Codul Rutier 2022 modificat: accidentele de circulație
Accidentele de circulație din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale produse pe fondul nerespectării unor reguli de circulație care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce:

Conform noii reglementări,  art. 101, alin. (3), lit. a se modifică. În clasa a III-a de sancțiuni, cu aplicarea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile rămân doar următoarele:

– nerespectarea regulilor privind trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (6-8 puncte-amendă adică 870 lei – 1.160 lei și suspendare permis 60 de zile)
Accidentele de circulație din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale produse pe fondul nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea trec în clasa superioară de sancțiuni (amenzi și suspendare permis). Pentru aceste fapte, începând din 27 februarie:

– sancțiunea cu amendă va fi cuprinsă între 9-20 puncte-amendă
sancțiunea contravențională complementară – suspendarea exercitării dreptului de a conduce 90 de zile.

Codul Rutier 2022, noutăți. Potrivit noii reglementări, la articolul 102 alineatul (3), după litera f) se introduc două noi litere, literele g) și h), cu următorul cuprins:

„g) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

h) circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor.”

Codul rutier 2022 modificat: permis suspendat 120 de zile

Este introdusă o nouă categorie de sancțiune referitoare la suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, respectiv suspendarea permisului pentru 120 de zile:

„La articolul 102, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

(4) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (9-20 de puncte-amendă  / 1.305 lei – 2.900 lei) și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul ori de tractor agricol sau forestier a următoarelor fapte:

– depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
– neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;
– efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.”

Codul rutier 2022 modificat: situații noi în care șoferii pot rămâne fără permis

Au fost introduse noi fapte care presupun suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule:

pentru o perioadă de 30 de zile: adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice – art. 100, alin. (3), lit. i
pentru o perioadă de 60 de zile: adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale – art. 101, alin. (3), lit. h
pentru o perioadă de 90 de zile: circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor – art. 102, alin. (3), lit. h
„Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pe un drum public aplicată pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 101 alin. (3) lit. d), art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4) lit. c) se majorează de drept cu 30 de zile, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.”

Adică, în situația în care polițistul rutier soluționează un accident de circulație din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, accident produs pe fondul:

– circulației pe sensul opus;
– conducerii unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai sub influența băuturilor alcoolice;
– efectuării pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de – circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile
perioada de suspendare se va majora de drept cu 30 de zile. Această majorare este aplicată direct, de drept, de către polițistul rutier.

Codul rutier 2022: ce este comportamentul agresiv în trafic

Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Codul rutier 2022 modificat: eliberarea dovezilor înlocuitoare ale permiselor de conducere
Art. 111 din Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost modificat astfel:

Codul rutier 2022: Se eliberează dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, fără drept de circulație pentru săvărșirea următoarelor contravenții:

– depăşirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise  – art. 102, alin. (4), lit. a
– efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulaţiei în sens contrar sensului de circulaţie, a circulaţiei sau traversării de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile – art. 102, alin. (4),lit. c)

Pe lângă situațiile existente anterior, se eliberează dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, fără drept de circulație pentru implicarea într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane – art. 102, alin. 4 lit c):

efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulaţiei în sens contrar sensului de circulaţie, a circulaţiei sau traversării de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile.

Codul rutier 2022, noutăți. Alte contravenții noi

Pe lângă contravențiile nou introduse referitoare la comportamentul agresiv, potrivit art. 101, alin. (1), pct. 21, reprezintă contravenție sancționată cu amendă din clasa a III-a de sancțiuni (6-8 puncte amendă):

– „nerespectarea obligaţiei de a menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului.”
– nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei privind circulaţia sub influenţa alcoolului

Codul rutier 2022, noutăți. Reguli pentru bicicliști și cei care conduc trotinete electrice

Amendă din clasa a III-a de sancțiuni (6-8 puncte amendă) – art. 101, alin. (1), pct. 8:

– conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcţionare pe timp de noapte ori fără îndeplinirea condiţiilor tehnice minime stabilite prin regulament
– conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe autostradă
– nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei de trecere la culoarea roşie a semaforului, a semnalelor agentului de cale ferată, la – – trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător ori a semnalelor, indicaţiilor ori dispoziţiilor poliţistului rutier
– nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei privind circulaţia sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora
– nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei privind interacţiunea motrică directă cu un alt vehicul aflat în mers ori cu persoane aflate în acesta
– nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei privind circulaţia în interiorul sau în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante
– nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a obligaţiei de a circula cu viteză redusă, a obligaţiei de a se asigura că nu se apropie un vehicul feroviar sau a obligaţiei de a opri la trecerea la nivel cu calea ferată

Codul rutier 2022, noutăți. Necomunicarea datelor de identificare ale persoanei căreia i-a fost încredințat un vehicul pentru a-l conduce

Potrivit art. 109.1 din Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, introdus prin Ordonanța Guvernului nr. 1/2022, în cazul contravențiilor prevăzute la:

art. 102, alin. (1), pct. 14 – necomunicarea de către proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea poliţiei rutiere, a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul spre a fi condus – persoane fizice
la art. 105, pct. 10- necomunicarea, în termen, la cererea poliţiei rutiere, a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice – persoane juridice
nu sunt aplicabile prevederile referitoare la achitarea a jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege în 15 zile de la comunicarea procesului-verbal.

Pentru contravențiile menționate, contravenientul va achita amenda așa cum a fost stabilită de agentul constatator:

de la 9 la 20 puncte-amendă pentru persoanele fizice
de la 21 la 100 puncte-amendă pentru persoanele juridice.

Sursa: Alba24.ro, OUG1/2022

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

copil disparut1.jpg

O fetiță de 13 ani din Cluj=Napoca a fost dată dispărută după ce nu s-a mai întors acasă de la școală.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora Mirabela Coloji a ieșit de la școala luni, 22 aprilie, dar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Copila are o înălțime aproximativă de 1.30 metri, păr brunet…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a ÎNJUMĂTĂȚIT recompensa primită de „minerii” de bitcoin

Publicat

bitcoin e1617773905426.jpg

Vineri, a avut loc un eveniment așteptat de piața criptomonedelor: operațiunea prin care a fost înjumătățită (halving) recompensa primită de „minerii” care contribuie la crearea de bitcoin.

Cantitate totală de bitcoin a fost definită la 21 de milioane de unități de creatorul (creatorii) cunoscuți sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, iar obiectivul „înjumătățirii” este acela de a controla rata de emitere a bitcoinilor.

Următoarea operațiune de halving va…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

Publicat

mesaje de sfântul gheorghe: urări de sănătate şi „la mulţi

MESAJE, FELICITĂRI, SMS de Sf Gheorghe 2024. Pe data de 23 aprilie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe. Cu această ocazie, fiecare dintre noi transmitem cele mai frumoase gânduri celor care poată acest nume.

În acest an Biserica Ortodoxă a stabilit că pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să se facă pe 23 aprilie înainte de Florii și de Sfintele Paști.

Desigur, cele mai originale urări vin din sufletul fiecăruia și sunt compuse chiar de cei care doresc…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sfântul Gheorghe. Tradiții și superstiții legate de sărbătoarea din 23 aprilie. Ce nu ar fi bine să faci în această zi

Publicat

sfântul gheorghe. tradiții și superstiții legate de sărbătoarea din 23

Sfântul Gheorghe. O sărbătoare importantă pentru credincioși este marcată în calendarul ortodox în 23 aprilie. Este momentul în care este sărbătorit Sfântul Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului.

Pe lângă semnificațiile religioase, ziua Sfântului Gheorghe este legată și de o serie de tradiții și superstiții de primăvară.

Din 23 aprilie și până în ziua Sfântului Dumitru (26 octombrie – n.r.) este vara păstorilor,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe