Connect with us

ACTUALITATE

Analiștii financiari prognozează un euro la 4,99 lei peste 12 luni și scăderea PIB în 2020 cu 4,4%

Publicat

bani

Conform Asociației CFA România, a analiștilor financiari, cursul va ajunge la 4,9906 lei/euro în următoarele 12 luni, o scăderea a PIB cu 4,4% în 2020 și o creștere a indicatorului de 3,3% anul viitor.

În luna noiembrie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut față de luna anterioară cu 12,5 puncte până la valoarea de 44,5 puncte, (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 12,4 puncte). Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a crescut, față de luna anterioatra cu 14,2 puncte, până la valoarea de 34,1 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 34,7 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 11,6 puncte față de luna anterioară, până la valoarea de 49,8 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 1,2 puncte).

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 91% dintre participanții la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9253, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9906 lei pentru un euro.

Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2021/decembrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,41%.

Este de remarcat că 64% dintre participanții la sondaj consideră prețul proprietăților imobiliare din marile orașe că fiind supraevaluat.

Cea mai mare parte a respondenților (aproximativ 58%) anticipează că durata impactului economic al cornavirusului se va resimți puternic până în trimestrul III al anului 2021. În cazul deficitului bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 valoarea medie a anticipațiilor este 9.0%.

Valoarea medie a anticipațiilor privind evoluția PIB în acest an este -4.4%, rata șomajului la finalul anului 2020 este estimată la 6,5%, iar pentru anul 2021, anticipațiile de evoluție în termeni reali a PIB sunt de +3.3%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de Asociația CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii; Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (339)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din județul Botoșani

Publicat

botoșani: bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă suma de 16.487.522,20 lei pentru lucrările de consolidare în vederea reducerii riscului seismic la clădirea Sanatoriului de Neuropsihiatrie din satul Podriga, comuna Drăgușeni (jud. Botoșani) – a anunțat ministrul Cseke Attila.

‘Avem toate premisele administrative, organizatorice și financiare ca să implementăm programe de investiții pe consolidare de risc seismic, avem sute de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: claudiu ilaș, primarul comunei dângeni

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni.

Claudiu Ilaș a vorbit despre investițiile care se fac în comuna Dângeni cu bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dar și prin Programul Național „Anghel Saligny” , Compania Națională de Investii, AFM sau chiar cele din PNDL2. A vorbit despre drumuri, despre frețelele de apă și chiar despre reluarea proiectelor pentru a aduce gaz metan în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe