Connect with us

EVENIMENT

ANALIZĂ: Cum funcționează Scutul de la Deveselu și cât de periculoase ar putea fi, pentru România, rachetele iraniene în cazul unui război

Publicat

”Încălzirea” situației din Iran ridică semne de întrebare și pentru publicul din România. Care este raza de acțiune a rachetelor iraniene, cât suntem de protejați și, mai ales cum ne protejăm.

Scutul de la Deveselu se află la 2500 de kilometri de Iran și este un punct strategic pentru apărarea Europei.

Vezi și România, prima țară care va produce și folosi SkyCeptor, noul sistem de rachete Patriot. Memorandumul cu americanii a fost semnat

Armata iraniană e dotată cu șase tipuri de rachete balistice, Shahab 3 fiind generația cea mai avansată și cu cea mai mare rază de acțiune (2.000 km), potrivit informațiilor oficiale preluate de BBC News.

Potrivit unui articol publicat de G4Media.ro, rachetele Shahab 3 lansate de trupele iraniene pot ajunge, în teorie, în Europa, intrând în raza lor de acțiune țări precum Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Grecia ori Turcia.

Dezvoltarea rachetelor Shahab 3 e unul dintre motivele pentru care SUA au amplasat în Europa un scut anti-rachetă a cărui menire e protecția aliaților împotriva rachetelor balistice iraniene cu rază lungă de acțiune. După ce a fost construit de SUA, scutul antirachetă a intrat în operarea NATO.

Baza de la Deveselu. Elemente ale acestui scut se găsesc și în România, care găzduiește la Deveselu (Olt) lansatoare de interceptori anti-rachetă. Interceptorii SM-3 tip I B sunt pur defensivi, nu sunt echipați cu nici un fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice.

Baza găzduiește trei baterii, cu câte 24 de rachete interceptoare SM-3 fără încărcătură explozivă.

Baza de la Deveselu a devenit operațională în 2016 și este varianta terestră a sistemului naval Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO.

Este formată în prezent din trei unități militare: Baza 99, românească, care găzduiește celelalte două baze americane – cea a forțelor navale și pe cea a Sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă, adică scutul propriu-zis, scrie romania.europalibera.org.

Întins pe o suprafață de 900 de hectare, dintre care 170 de hectare au fost puse la dispoziția părții americane, sistemul Aegis Ashore este unul defensiv, așa cum au subliniat în mai multe rânduri oficiali americani, români și ai NATO, și este creat să identifice, urmărească și să intercepteze rachete balistice cu rază mică, medie sau intermediară.

Scutul identifică, din faza de zbor, amenințările venite din afara spațiului euroatlantic, cum ar fi Iranul, apărând în acest fel Europa.

Apărarea antirachetă a Europei ar urma să fie consolidată prin instalarea celei de-a doua facilități ale sistemului Aegis Ashore în Polonia, care ar fi trebuit să aibă loc în 2018, însă din cauză că lucrările nu au fost finalizate la timp, cel mai probabil baza va deveni funcțională din acest an. Deocamdată, operaționale sunt doar baza de la Deveselu și cea de testare din Kauai, Hawaii.

În România, scutul de la Deveselu a fost recent modernizat. Sistemul are un radar antibalistic și este înzestrat cu 24 de rachete interceptoare Standard Missile 3 (SM-3).

  • Practic, acest tip de rachetă, care nu este dotată cu focoase nucleare și nici cu încarcătură periculoasă – chimică sau biologică, de exemplu – poate distruge rachetele balistice în aer prin impact (forța cinetică), la viteză foarte mare.

În faza următoare, cea de-a treia a EPAA, ar urma ca rachetele actuale să fie înlocuite de o nouă generație cu „rază de acțiune semnificativ mai mare și capabilități împotriva diverselor tipuri de rachete”, după cum explica, în urmă cu câteva luni, John Fitzpatrick, comandantul sistemului de apărare antirachetă Aegis.

  • „Așa cum sunt instalate harware-ul și software-ul acum, nu ne permit să facem altceva. Orice altă modificare, ar necesita schimbări radicale și nu există planuri în acest sens”, a mai spus atunci comandantul Aegis, subliniind ideea că rachetele de la Deveselu nu sunt doate cu focoase, iar rolul lor este să de apărare antirachetă.

El a mai precizat că deși sistemul vine de pe o navă care are și alte capabilități, sistemul Aegis de la Deveselu este destinat doar apărării împotriva rachetelor venite din state precum Iran. La finalul lunii decembrie, și Franța, Germania și Marea Britanie au exprimat îngrijorări la ONU în legatură cu faptul că Iranul ar fi dezvoltat un sistem balistic capabil să lanseze o rachetă nucleară cu rază medie de acțiune, mai scrie Europa Liberă.

Există și posibilitatea măririi numărului de lansatoare ale bazei de la Deveselu, însă acest lucru „nu este în plan pentru moment”, a mai explicat John Fitzpatrick.

  • La baza de la Deveselu sunt 500 de militari și civili români și alți 250 de militari și civili americani, existând însă posibilitatea ca prezența americană să fie dublată.

Cine asigură securitatea bazei. România este responsabilă pentru asigurarea securității și protecției pentru bază, iar pentru acest lucru există un sistem complex de securitate, inclusiv mașini dotate cu camere cu termoviziune.

Pentru a spori securitatea obiectivului militar, nu se poate construi nimic pe o rază de 35 de kilometri de bază și există restricții legate și se regimul de înălțime permis.

De asemenea, nu se pot instala turbine eoliene în apropierea unității, iar zborurile comerciale nu pot trece pe deasupra bazei decât dacă este o situație de urgență, cum ar fi vremea rea.

Militarii români trebuie să păzească baza și de incendii, cea mai mare provocare fiind incendierea terenurilor agricole din zonă, devenită „o tradiție în România”, mai ales că baza este înconjurată de fermieri.

Criticile Moscovei. Rusia a spus de mai multe ori că în sistemul de la Deveselu se pot monta sisteme de atac, dar oficialii americani au explicat că rachetele de la Deveselu sunt doar defensive și nu pot fi echipate cu încărcătură explozivă.

Mai mult, la începutul anului trecut, ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că solicită SUA să distrugă sistemul de lansare verticală de tip MK-41, amplasate în România, precum și dronele, dacă dorește să revină în cadrul prevederilor Tratatului INF.

Astfel, pe acel tip de lansator s-ar putea pune și rachete de croazieră de tip Tomahawk. Practic, conform explicațiilor militarilor americani lansatoarele de la Deveselu sunt configurate astfel încât să nu poată funcționa decât cu rachetele interceptoare SM-3.

Surse: romania.europalibera.org, G4Media.ro

Foto: Center for Strategic and International Studies – CSIS

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

George Simion revendică victoria ”în numele poporului”: Suntem câștigătorii clari ai acestor alegeri

Publicat

foto george simion 3 e1729184152119.jpg

George Simion a declarat după închiderea urnelor că a câștigat alegerile prezidențiale.

„Suntem câștigătorii clari ai acestor alegeri. Revendicăm victoria în numele poporului român”, a declarat, duminică, George Simion, după publicarea rezultatelor exit poll-urilor.

George Simion revendică victoria ”în numele poporului”

„Vă rog să lăsați toți românii care în acest moment sunt la cozi să-și exercite democratic dreptul la vot. Suntem…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

George Simion și-a revendicat victoria în alegeri, în ciuda rezultatelor de la exit-polluri

Publicat

george simion și a revendicat victoria în alegeri, în ciuda rezultatelor

George Simion și-a revendicat victoria în alegeri, deși este contrazis de rezultatele de la exit-pollurile publicate de televiziuni, care îl plasează la aproape 10% procente în urma lui Nicușor Dan. 

Rezultatele exit-pollurilor anunțate de reprezintă datele sondajelor realizate până la ora 19:00 la ieșirea de la urne și fără diaspora.

De cealaltă parte, și Nicușor Dan și-a proclamat și el victoria, mizând că eventuale rezultate din diaspora nu vor putea întoarce votul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA în Alba, în săptămâna 19-25 mai: variații mari de temperatură, câteva ploi. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Publicat

săptămâna luminată: marȚea albĂ. semnificații, tradiții și superstiții. ce nu

Vremea în Alba, în săptămâna 19-25 mai: va continua să fie mai frig de obicei, la începutul săptămânii viitoare. Apoi temperaturile cresc pentru câteva zile. În weekend însă, se răcește din nou.

Maximele vor urca de la 14-15 grade luni la 22-23 de grade în perioada 21-23 mai. Apoi vremea se răcește brusc, până la 17 grade, sâmbătă. Duminică va fi ușor mai cald (19-20 de grade Celsius).

Mai sunt anunțate ploi luni, joi și în weekend. La munte însă este posibil să…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Elevul clujean Bogdan Bora, de la Colegiul ”Emil Racoviță”, finalist la competiția internațională ISEF din SUA

Publicat

whatsapp image 2025 05 18 at 18.33.25.jpeg

Elevul Bora Bogdan, de la Colegiul National ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca, îndrumat de profesorul Gabriel Teodorescu, a fost finalist la competiția internațională ISEF 2025, alături de alți patru elevi proveniți de la licee de prestigiu din țară, precum Liceul Internațional de Informatică din București și Liceul „Grigore Moisil” din Iași.

International Science and Engineering Fair (ISEF) este cea mai amplă competiție de știință adresată elevilor de liceu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe