Connect with us

EVENIMENT

ANALIZĂ: Cum funcționează Scutul de la Deveselu și cât de periculoase ar putea fi, pentru România, rachetele iraniene în cazul unui război

Publicat

”Încălzirea” situației din Iran ridică semne de întrebare și pentru publicul din România. Care este raza de acțiune a rachetelor iraniene, cât suntem de protejați și, mai ales cum ne protejăm.

Scutul de la Deveselu se află la 2500 de kilometri de Iran și este un punct strategic pentru apărarea Europei.

Vezi și România, prima țară care va produce și folosi SkyCeptor, noul sistem de rachete Patriot. Memorandumul cu americanii a fost semnat

Armata iraniană e dotată cu șase tipuri de rachete balistice, Shahab 3 fiind generația cea mai avansată și cu cea mai mare rază de acțiune (2.000 km), potrivit informațiilor oficiale preluate de BBC News.

Potrivit unui articol publicat de G4Media.ro, rachetele Shahab 3 lansate de trupele iraniene pot ajunge, în teorie, în Europa, intrând în raza lor de acțiune țări precum Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Grecia ori Turcia.

Dezvoltarea rachetelor Shahab 3 e unul dintre motivele pentru care SUA au amplasat în Europa un scut anti-rachetă a cărui menire e protecția aliaților împotriva rachetelor balistice iraniene cu rază lungă de acțiune. După ce a fost construit de SUA, scutul antirachetă a intrat în operarea NATO.

Baza de la Deveselu. Elemente ale acestui scut se găsesc și în România, care găzduiește la Deveselu (Olt) lansatoare de interceptori anti-rachetă. Interceptorii SM-3 tip I B sunt pur defensivi, nu sunt echipați cu nici un fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice.

Baza găzduiește trei baterii, cu câte 24 de rachete interceptoare SM-3 fără încărcătură explozivă.

Baza de la Deveselu a devenit operațională în 2016 și este varianta terestră a sistemului naval Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO.

Este formată în prezent din trei unități militare: Baza 99, românească, care găzduiește celelalte două baze americane – cea a forțelor navale și pe cea a Sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă, adică scutul propriu-zis, scrie romania.europalibera.org.

Întins pe o suprafață de 900 de hectare, dintre care 170 de hectare au fost puse la dispoziția părții americane, sistemul Aegis Ashore este unul defensiv, așa cum au subliniat în mai multe rânduri oficiali americani, români și ai NATO, și este creat să identifice, urmărească și să intercepteze rachete balistice cu rază mică, medie sau intermediară.

Scutul identifică, din faza de zbor, amenințările venite din afara spațiului euroatlantic, cum ar fi Iranul, apărând în acest fel Europa.

Apărarea antirachetă a Europei ar urma să fie consolidată prin instalarea celei de-a doua facilități ale sistemului Aegis Ashore în Polonia, care ar fi trebuit să aibă loc în 2018, însă din cauză că lucrările nu au fost finalizate la timp, cel mai probabil baza va deveni funcțională din acest an. Deocamdată, operaționale sunt doar baza de la Deveselu și cea de testare din Kauai, Hawaii.

În România, scutul de la Deveselu a fost recent modernizat. Sistemul are un radar antibalistic și este înzestrat cu 24 de rachete interceptoare Standard Missile 3 (SM-3).

  • Practic, acest tip de rachetă, care nu este dotată cu focoase nucleare și nici cu încarcătură periculoasă – chimică sau biologică, de exemplu – poate distruge rachetele balistice în aer prin impact (forța cinetică), la viteză foarte mare.

În faza următoare, cea de-a treia a EPAA, ar urma ca rachetele actuale să fie înlocuite de o nouă generație cu „rază de acțiune semnificativ mai mare și capabilități împotriva diverselor tipuri de rachete”, după cum explica, în urmă cu câteva luni, John Fitzpatrick, comandantul sistemului de apărare antirachetă Aegis.

  • „Așa cum sunt instalate harware-ul și software-ul acum, nu ne permit să facem altceva. Orice altă modificare, ar necesita schimbări radicale și nu există planuri în acest sens”, a mai spus atunci comandantul Aegis, subliniind ideea că rachetele de la Deveselu nu sunt doate cu focoase, iar rolul lor este să de apărare antirachetă.

El a mai precizat că deși sistemul vine de pe o navă care are și alte capabilități, sistemul Aegis de la Deveselu este destinat doar apărării împotriva rachetelor venite din state precum Iran. La finalul lunii decembrie, și Franța, Germania și Marea Britanie au exprimat îngrijorări la ONU în legatură cu faptul că Iranul ar fi dezvoltat un sistem balistic capabil să lanseze o rachetă nucleară cu rază medie de acțiune, mai scrie Europa Liberă.

Există și posibilitatea măririi numărului de lansatoare ale bazei de la Deveselu, însă acest lucru „nu este în plan pentru moment”, a mai explicat John Fitzpatrick.

  • La baza de la Deveselu sunt 500 de militari și civili români și alți 250 de militari și civili americani, existând însă posibilitatea ca prezența americană să fie dublată.

Cine asigură securitatea bazei. România este responsabilă pentru asigurarea securității și protecției pentru bază, iar pentru acest lucru există un sistem complex de securitate, inclusiv mașini dotate cu camere cu termoviziune.

Pentru a spori securitatea obiectivului militar, nu se poate construi nimic pe o rază de 35 de kilometri de bază și există restricții legate și se regimul de înălțime permis.

De asemenea, nu se pot instala turbine eoliene în apropierea unității, iar zborurile comerciale nu pot trece pe deasupra bazei decât dacă este o situație de urgență, cum ar fi vremea rea.

Militarii români trebuie să păzească baza și de incendii, cea mai mare provocare fiind incendierea terenurilor agricole din zonă, devenită „o tradiție în România”, mai ales că baza este înconjurată de fermieri.

Criticile Moscovei. Rusia a spus de mai multe ori că în sistemul de la Deveselu se pot monta sisteme de atac, dar oficialii americani au explicat că rachetele de la Deveselu sunt doar defensive și nu pot fi echipate cu încărcătură explozivă.

Mai mult, la începutul anului trecut, ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că solicită SUA să distrugă sistemul de lansare verticală de tip MK-41, amplasate în România, precum și dronele, dacă dorește să revină în cadrul prevederilor Tratatului INF.

Astfel, pe acel tip de lansator s-ar putea pune și rachete de croazieră de tip Tomahawk. Practic, conform explicațiilor militarilor americani lansatoarele de la Deveselu sunt configurate astfel încât să nu poată funcționa decât cu rachetele interceptoare SM-3.

Surse: romania.europalibera.org, G4Media.ro

Foto: Center for Strategic and International Studies – CSIS

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

VIDEO: Șofer din Craiova cu permisul anulat, prins la volan de 3 ori. Tot de atâtea ori a refuzat testarea

Publicat

untitled

Poliţiştii din Craiova au reţinut ieri, pentru 24 de ore, un bărbat de 52 de ani, din Craiova, pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi trei infracţiuni de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice.

Noaptea, patrula formată din polițist din cadrul Secției nr.2 Poliție Craiova şi jandarm din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova au depistat un bărbat de 52 de ani, din municipiul Craiova, în timp ce conducea un autoturism pe bulevardul Nicolae Romanescu, din municipiul Craiova.

Întrucât acesta mirosea a alcool, i-a fost solicitată testarea cu aparatul etilotest, testare pe care a refuzat-o. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de mostre biologice, pe care de asemenea a refuzat-o, informează IPJ Dolj.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliţiei Române s-a stabilit faptul că bărbatul are dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice anulat.

Șofer din Craiova cu permisul anulat, prins la volan de 3 ori. Ce a urmat

 

În aceeaşi noapte, la ora 04:36, patrula de siguranţă publică din cadrul Secției nr.2 Poliție Craiova l-a depistat din nou pe bărbat în timp ce conducea un autoturism pe bulevardul Nicolae Romanescu, din municipiul Craiova.

Şi de această dată a refuzat testarea cu aparatul etilotest precum şi recoltarea de mostre biologice.

În dimineaţa zilei de 15 mai a.c., ora 06:20, o a treia patrulă din cadrul Secției nr.2 Poliție Craiova l-a depistat iarăşi pe bărbat în timp ce conducea un autoturism pe bulevardul Nicolae Romanescu, din municipiul Craiova.

Şi în această situaţie, bărbatul a refuzat testarea cu aparatul etilotest precum şi recoltarea de mostre biologice.

Șofer din Craiova cu permisul anulat, prins la volan de 3 ori. Pentru cât timp a fpst reținut

În urma probatoriului administrat, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi trei infracţiuni de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

În cursul zilei de 16 mai a.c., bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova în vederea luării unei măsuri preventive.

Citește mai departe

EVENIMENT

Doza a patra de vaccin anti-COVID. Anunț OFICIAL

Publicat

Se dă startul la administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID, anunţă într-o postare pe Facebook secretarul de stat Andrei Baciu.

„Începând de astăzi, cei care doresc să își facă doza 4 de vaccin împotriva Covid-19 se pot adresa centrelor de vaccinare și medicilor de familie”, scrie Baciu.

Potrivit acestuia, „nu trebuie să fie neapărat medicul dumneavoastră de familie sau un anumit centru de vaccinare”.

Doza a patra de vaccin anti-COVID. Răspuns pentru cei care se tem că s-au închis centrele de vaccinare

 

Pentru cei care se tem că procesul va fi dificil din cauza închiderii unora dintre centre, Andrei Baciu afirmă că sunt peste 100 de centre deschise la nivelul întregii țări.

„În plus, vă puteți administra doza 4 în oricare dintre cele 3000 de centre din cabinetele medicilor de familie”, arată secretarul de stat. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

ANI: Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, nu poate justifica peste 40.000 de euro

Publicat

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, luni, că a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 196.100 lei (43.519 euro) între averea dobândită şi veniturile realizate de către preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene.

ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bacău, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de Ionel Arsene.

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, nu poate justifica peste 40.000 de euro: ANI a sesizat Parchetul

De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Arsene a infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât nu a menţionat în declaraţiile de avere completate în perioada 2017 – 2018, suma totală de 196.100 lei, reprezentând împrumuturi acordate în nume personal unei societăţi comerciale. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Halucinant în București! O femeie a constatat că a dispărut mormântul rudelor sale

Publicat

cimitir bucuresti sursa accu.ro 1000x600

După 50 de ani, o femeie din București care avea un loc de veci în cimitirul Bellu, unde erau îngropate rudele ei, inclusiv mama sa, s-a trezit la ultima vizită că a dispărut mormântul.

Au dispărut crucea, gardul, două locuri de veci și, iar morții din morminte au fost scoși și depozitați nu se știe unde, spune avocatul Adrian Cuculis, citat de Mediafax.

Caz ciudat în cimitirul Bellu din București. Profanare grosolană de morminte

„Cazul relevă de fapt o profanare grosolană de morminte, ascunsă în spatele afirmației “nu știam al cui este mormântul”, probabil în scopul de a fi tranzacționat”, spune avocatul Cuculis.

Citește mai departe