EVENIMENT
Anchetă DIICOT pentru exploatare de minori la o fermă din județul Alba. Proprietarul, arestat preventiv

Un posibil caz de trafic de minori și exploatare a acestora prin muncă, la o fermă din județul Alba, a fost descoperit de procurorii DIICOT Alba. Proprietarul fermei a fost arestat preventiv, iar o anchetă este în desfășurare.
Cazul este unul extrem de sensibil, deoarece bărbatul susține că nu i-a forțat pe minori să muncească și, mai mult de atât, o parte dintre banii obținuți de minori în urma muncii ar fi fost trimiși lunar părinților.
Pe de altă parte, din probele administrate, procurorii care anchetează cazul au suspiciunea că inculpatul i-a primit și adăpostit pe minori în scopul exploatării, abuzând de autoritatea pe care o avea asupra acestora.
În urma arestării preventive pentru 30 de zile, bărbatul, S. I, a formulat o contestație la Curtea de Apel Alba Iulia, care nu fost admisă de magistrații instanței superioare.
Potrivit unui extras din contestația obținută de Alba24, ”din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul S. I. a săvârşit cinci infracţiuni de trafic de minori, respectiv că în perioada anilor 2016-2017, la ferma deţinută în H (..) jud. Alba, i-a primit şi adăpostit în scopul exploatării prin muncă pe minorii K., Z., M., B., A.
Critica inculpatului, prin care a susţinut că nu i-a forţat să muncească, urmează a fi clarificată în cursul procesului penal, dar din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul i-a primit şi adăpostit pe minori în scopul exploatării, abuzând de autoritatea pe care o avea asupra victimelor, folosindu-i la munca din fermă, iar consimţământul acestora, potrivit art. 211 alin. 3 C. pen., nu constituie o cauză justificativă.
Încadrarea juridică a faptelor urmează a fi definitivată după finalizarea anchetei.
Relevantă, de natură a elucida scopul, respectiv exploatarea, este şi împrejurarea că o parte din banii primiţi pentru munca prestată erau trimişi lunar părinţilor minorilor”, se arată în documentul obținut de Alba24.ro.
Cum au motivat magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia menținerea măsurii de arestare preventivă
”Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cauza Rantsev împotriva Ciprului şi Rusiei, a reţinut că, la fel ca în cazul sclaviei, traficul de persoane, prin însăşi natura sa şi scopul exploatării, se baza pe exercitarea atributelor conferite de dreptul de proprietate; fiinţele umane erau tratate ca mărfuri de cumpărare şi vânzare şi puse să muncească forţat; traficul implica o supraveghere minuţioasă a activităţilor victimelor, ale căror mişcări erau adesea limitate; implica utilizarea violenţei şi ameninţărilor împotriva victimelor.
Starea de pericol pentru ordinea publică este evidenţiată de gravitatea acuzaţiilor, de starea de minoritate şi de vulnerabilitatea persoanelor vătămate, precum şi de presiunea pe care a exercitat-o asupra martorului S. persoană care lucrează la firma inculpatului din 2012, căruia i-a impus ce să declare.
Măsura arestării preventive este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor, este oportună pentru buna desfăşurare a procesului penal, ţinând seama de stadiul incipient al anchetei, existând situaţiile prevăzute de art. 223 alin.1 lit. b şi alin. 2 Cod procedură penală” se mai arată în documentul obținut de Alba24.ro.
Măsura arestării preventive a fost luată de judecătorii de la Tribunalul Alba în 10 august, iar în 14 august magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au respins contestația bărbatului.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
EVENIMENT
Piața Mihai Viteazu s-a redeschis vineri. A fost închisă de Protecția Consumatorilor Cluj în urma unui control

Piața Agroalimentară Leul din Piața Mihai Viteazu și-a reluat, vineri, activitatea cu programul obișnuit, ca urmare a acordului reprezentanților Comisariarului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj. Piața fusese închisă joi în urma unui control care a descoperit o serie de nereguli.
”În cursul zilei de ieri, toate magazinele din cadrul pieței au remediat neconformitățile sesizate, iar administratorul pieței a efectuat o intervenție generală de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Taxa pe stâlp, redusă: 0,5% pentru companiile private și 0,25% pentru cele de stat. Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență care modifică reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, cunoscut și sub denumirea de „taxa pe stâlp”.
Potrivit noilor prevederi, taxa se reduce la 0,5% pentru companiile private și la 0,25% pentru companiile de stat, față de nivelul de 1,5% propus anterior.
Măsura a fost luată în urma solicitărilor venite din partea mediului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VREMEA până în 5 mai: temperaturi neobișnuite, perioade cu ploi. Prognoza meteo pe 4 săptămâni, de Florii, Paște și 1 Mai

Vremea până în 5 mai. Temperaturile vor fi mai coborâte decât de obicei săptămâna viitoare, apoi vor crește la valori mai mari față de normalul perioadei. Acestea vor continua să varieze semnificativ de la o săptămână la alta.
Până în 9 aprilie, temperaturile vor fi de 7-11 grade Celsius, cu minime preponderent negative, mai ales la munte. Sunt anunțate ninsori în jurul datei de 9 aprilie, în centrul țării și la munte, apoi vor fi perioade cu ploi și valori de 11-15…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care sunt cei mai “disciplinați” votanți ai partidelor, în perspectiva alegerilor prezidențiale care au loc peste exact o lună, în 4 mai.
În analiza pe care a făcut-o, Mircea Comșa și-a propus să identifice care este ponderea votanților unui partid care intenționează să (nu) voteze cu candidatul susținut de acel partid în competiția electorală…
Citește mai mult pe Cluj24.ro