Connect with us

EVENIMENT

Anchetă DIICOT pentru exploatare de minori la o fermă din județul Alba. Proprietarul, arestat preventiv

Publicat

Un posibil caz de trafic de minori și exploatare a acestora prin muncă, la o fermă din județul Alba, a fost descoperit de procurorii DIICOT Alba. Proprietarul fermei a fost arestat preventiv, iar o anchetă este în desfășurare.

Cazul este unul extrem de sensibil, deoarece bărbatul susține că nu i-a forțat pe minori să muncească și, mai mult de atât, o parte dintre banii obținuți de minori în urma muncii ar fi fost trimiși lunar părinților.

Pe de altă parte, din probele administrate, procurorii care anchetează cazul au suspiciunea că inculpatul i-a primit și adăpostit pe minori în scopul exploatării, abuzând de autoritatea pe care o avea asupra acestora.

În urma arestării preventive pentru 30 de zile, bărbatul, S. I, a formulat o contestație la Curtea de Apel Alba Iulia, care nu fost admisă de magistrații instanței superioare.

Potrivit unui extras din contestația obținută de Alba24, ”din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul S. I. a săvârşit cinci infracţiuni de trafic de minori, respectiv că în perioada anilor 2016-2017, la ferma deţinută în H (..) jud. Alba, i-a primit şi adăpostit în scopul exploatării prin muncă pe minorii K., Z., M., B., A.

Critica inculpatului, prin care a susţinut că nu i-a forţat să muncească, urmează a fi clarificată în cursul procesului penal, dar din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul i-a primit şi adăpostit pe minori în scopul exploatării, abuzând de autoritatea pe care o avea asupra victimelor, folosindu-i la munca din fermă, iar consimţământul acestora, potrivit art. 211 alin. 3 C. pen., nu constituie o cauză justificativă.

Încadrarea juridică a faptelor urmează a fi definitivată după finalizarea anchetei.

Relevantă, de natură a elucida scopul, respectiv exploatarea, este şi împrejurarea că o parte din banii primiţi pentru munca prestată erau trimişi lunar părinţilor minorilor”, se arată în documentul obținut de Alba24.ro.

Cum au motivat magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia menținerea măsurii de arestare preventivă

”Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cauza Rantsev împotriva Ciprului şi Rusiei, a reţinut că, la fel ca în cazul sclaviei, traficul de persoane, prin însăşi natura sa şi scopul exploatării, se baza pe exercitarea atributelor conferite de dreptul de proprietate; fiinţele umane erau tratate ca mărfuri de cumpărare şi vânzare şi puse să muncească forţat; traficul implica o supraveghere minuţioasă a activităţilor victimelor, ale căror mişcări erau adesea limitate; implica utilizarea violenţei şi ameninţărilor împotriva victimelor.

Starea de pericol pentru ordinea publică este evidenţiată de gravitatea acuzaţiilor, de starea de minoritate şi de vulnerabilitatea persoanelor vătămate, precum şi de presiunea pe care a exercitat-o asupra martorului S. persoană care lucrează la firma inculpatului din 2012, căruia i-a impus ce să declare.

Măsura arestării preventive este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor, este oportună pentru buna desfăşurare a procesului penal, ţinând seama de stadiul incipient al anchetei, existând situaţiile prevăzute de art. 223 alin.1 lit. b şi alin. 2 Cod procedură penală” se mai arată în documentul obținut de Alba24.ro.

Măsura arestării preventive a fost luată de judecătorii de la Tribunalul Alba în 10 august, iar în 14 august magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au respins contestația bărbatului.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. U Cluj – Petrolul, 1-2. Clujenii, învinși pe teren propriu, ratează șansa de a urca pe prima poziție din play-out

Publicat

u cluj petrolul 2.jpg

„U” Cluj și Petrolul Ploiești s-au întâlnit astăzi, 13 aprilie, pe Stadionul Cluj Arena în etapa a patra din play-out-ul Superligii României. Partida s-a încheiat cu victoria „șepcilor roșii” care urcă pe primul loc în play-out.

U Cluj – Petrolul, 1-2. Clujenii, învinși pe teren propriu, ratează șansa de a urca pe prima poziție din play-out

Echipele de start

„U” Cluj: 
Gertmonas – Oancea, Masoero, Thalisson Kelven, Roger – Rus,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Programul de guvernare AUR a fost prezentat de către specialiștii care au lucrat la el!

Publicat

petrisor peiu program de guvernare aur.jpg

Specialiștii care au lucrat la programul de guvernare propus de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au prezentat vineri, 12 aprilie, în cadrul unui eveniment organizat la Grand Hotel București, mai multe măsuri care apar în acesta.

AUR a ales să prezinte măsuri ale programului de guvernare prin specialiștii care au lucrat la implementarea acestuia, pentru că, de prea mult timp, de 34 de ani, politicienii au decis pentru români.

A venit vremea ca acum să…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. DJ Tișe a mixat la inaugurarea Turda Arena

Publicat

dj tise turda arena 2.jpg

DJ Tișe a fost din nou „în acțiune” în acest weekend. Președintele Consiliului Județean Cluj a mixat pe scenă la Turda, la inaugurarea Salii Polivalente.

Mulțime de oameni și distracție la inaugurarea Turda Arena. Noua sală de sport și evenimente a fost deschisă practic, vineri, dar concerte, activități sportive și alte evenimente au loc până duminică, inclusiv.

DJ Tișe a mixat la inaugurarea Turda Arena

La inaugurarea sălii de sport au concertat

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sofronie de la Cioara: Povestea sfântului din județul Alba. Luptător în numele ortodoxiei din Transilvania

Publicat

sofronie de la cioara: povestea sfântului din județul alba. luptător

Sofronie de la Cioara s-a născut în prima jumătate a secolului al XVIII-lea în satul Cioara, care în prezent face parte din localitatea Săliștea, județul Alba.

Numele său de familie a fost Popa sau Popovici. După moartea soției sale, Sofronie s-a călugărit la Mănăstirea Curtea de Argeș din Țara Românească.

Mai târziu, s-a reîntors la Cioara, unde a construit un mic schit din lemn în pădurea din apropierea satului și a adunat câțiva ucenici. El și-a dedicat viața…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe