Connect with us

EVENIMENT

Anchetă DNA: Fraudă de milioane de euro cu fonduri europene. Investigația, derulată împreună cu autorități dintr-o țară occidentală

Publicat

dna

Procurorul-şef interimar al DNA, Călin Nistor, a declarat miercuri că procurorii anticorupţie desfăşoară, împreună cu autorităţile dintr-o ţară din sud-vestul Europei, o anchetă într-un dosar de fraude cu fonduri europene în agricultură, în care prejudiciul se ridică la mai multe milioane de euro.

„Desfăşurăm urmărirea penală în dosare în care colaborăm atât cu OLAF, cât şi cu colegi din alte state membre în echipe comune de anchetă, cu sprijinul EUROJUST. O astfel de echipă comună de anchetă este în prezent în derulare într-un caz în care colegii noştri colaborează cu procurori dintr-o ţară din sud-vestul Europei şi desfăşoară activităţi de cercetare a unor persoane suspectate de săvârşirea a zeci de fraude în sectorul agricol prin folosirea de declaraţii false de închiriere sau concesiune de terenuri şi angajarea unor drepturi la plată ilegale. În urma săvârşirii acestor infracţiuni, suspecţii au obţinut fraudulos milioane de euro din fonduri europene, parte din sumă fiind reinvestită, prin spălare de bani, în România”, a declarat Călin Nistor în cadrul unei dezbateri a procurorilor DNA despre efectuarea anchetelor în cazul fraudelor cu bani UE.

Pe de altă parte, Călin Nistor a explicat că un rol important în detectarea şi investigarea fraudelor cu fonduri UE îl are colaborarea DNA cu Direcţia de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) şi cu Oficiul European Anti-Fraudă (OLAF).

„În ultimii 4 ani, DNA a primit 241 sesizări de la DLAF şi OLAF privind suspiciuni de comitere a unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE, iar, pe de altă parte, procurorii DNA au solicitat frecvent sprijinul DLAF în desfăşurarea anchetelor deschise în această materie. În cauze complexe, cu elemente transnaţionale, a fost necesară în 2018 trimiterea de cereri de comisie rogatorie sau ordine europene de anchetă, după caz, autorităţilor judiciare din ţările membre UE precum Italia (cele mai multe), Ungaria, Franţa, Germania, Polonia, Irlanda, sau unor state terţe precum SUA, Turcia, Serbia sau Liban”, a precizat Nistor.

Şeful DNA a prezentat şi date statistice ale anchetelor privind fondurile europene.

„În ultimii 4 ani, (anul 2019, nefiind încheiat, nu intră în calcul), DNA a trimis în judecată 938 inculpaţi, în 363 cauze, pentru comiterea unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE. Prejudiciul reţinut în aceste cauze a fost de 494 milioane lei, din care aproximativ 90% reprezintă prejudiciu la bugetele Uniunii Europene. În aceeaşi perioadă de referinţă, instanţele de judecată au condamnat deja 452 de inculpaţi şi au obligat persoanele condamnate la despăgubiri către părţile civile în valoare de aproximativ 140 milioane lei”, a declarat Călin Nistor.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale

Publicat

guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce

Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.

Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici

Publicat

bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice. florin

Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.

Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Aron Bogdan: Partidul S.O.S. România, o platformă în care poți să te exprimi liber, să-ți asumi adevărata identitate (PE)

Publicat

whatsapp image 2024 11 21 at 13.51.09.jpeg

Candidatul Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, pe locul 2 la Camera Deputaților, Aron Bogdan, a fost prezent la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24, realizat de Vasile Măgrădean, unde a vorbit despre campania electorală, propunerile partidului din programul de guvernare, dar și despre reacțiile alegătorilor după ce CCR a decis interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale.

Aron Bogdan a spus că de 10 ani de zile lucrează în domeniul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Acțiune de igienizare în Peștera Ghețarul Scărișoara. Au fost extrase 10 tone de deșeuri, unele abandonate de câteva decenii

Publicat

video acțiune de igienizare în peștera ghețarul scărișoara. au fost

În Peștera Ghețarul Scărișoara din comuna Gârda de Sus a avut loc, pe 16 noiembrie, o importantă acțiune de igienizare la care au participat 27 persoane. Particularitatea acestei intervenții a constat în specificul peșterii, intrarea se face printr-un aven adânc de 50 m, ceea ce a impus utilizarea unui sistem de cablu pentru evacuarea deșeurilor pe o vericală de câteva zeci de metri.

În cadrul acțiunii, au fost extrase…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe