Connect with us

EVENIMENT

Anchetă DNA în cazul Bădălău – Beretta. Fabrica de arme din Cugir a realizat modele de calibru NATO, dar nu statul nu le vrea

Publicat

Direcția Națională Anticorupție a efectuat primele audieri în speța referitoare la Niculae Bădălău, ministrul Economiei, care este suspectat că fi făcut lobby companiei italiene „Beretta”, inclusiv la ședințe cu șefi de structuri sau alți colegi din Guvern, anunță ziarul Alba24.ro.

Jurnaliștii publicației anunță că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început audierile în cazul în care este implicat ministrul Economiei, Niculae Bădălău. Potrivit DNA, au fost efectuate primele trei audieri în legătură cu dosarul „Afacerea Bădălău- Beretta”.

De asemenea, anchetatorii au solicitat informații de la reprezentanți ai unor structuri subordonate Ministerului Economiei sau Ministerului Apărării Naționale.

Bădălău ar fi făcut loby companiei italiene ”Beretta”, inclusiv la ședințe cu șefi de structuri sau alți colegi de Cabinet.

Mai mult decât atât, în aceeași speță există suspiciunea unui sabotaj militar. Contraspionajul din România are suspiciuni rezonabile în acest sens, notează publicația, pentru că a efectuat o serie de teste amănunțite, după ce în mod cu totul „inexplicabil”, la tragerea de prezentare efectuată de către producătorii de la Cugir, arma s-a blocat la nici a patra sută lovitură, lucru absolut neobișnuit.

Atac dur al deputatului Florin Roman la Niculae Bădălău: ”Aici nu merge cu ciorditorii!”

Deputatul de Alba, Florin Roman, a atras de mai multe ori atenția asupra situației de la UM Cugir. ”Ministrul PSD al economiei, celebrul domn Bădălau da lovitură după lovitură industriei din județul Alba. De curând, ministrul Bădălau a ajuns în ochii procurorilor după suspiciunile de implicare în atribuirea direcționala a contractului pentru Beretta, în detrimentul Fabricii de arme din Cugir. Deși în discuțiile inițiale, și FA Cugir era parte a proiectului, peste noapte, ministrul Bădălau a mutat investiția, pare se, cu dedicatie. Este foarte bine acum ca procurorii DNA se interesează și de ce, și care sunt motivele sau interesele care stau la baza acestei decizii strategice” a declarat Roman, în contextul anchetei DNA.

Acesta a mai acuzat și situația de la Cupru Min SA Abrud, despre care Alba24 a scris pe larg.

”Tot economia județului Alba, dar și cea națională, este acum o altă ținta a unei decizii, care miroase de la o poștă, din partea ministrului Bădălau. Exista o presiune asupra uneia dintre puținele “perle” din industria României, SC Cupru Min, să preia licența de concesiune a perimetrului de exploatare a resurselor cuprifere de la Moldova Noua, la pachet cu “restanțele” istorice pe partea de mediu, cifrate la peste 50 milioane de euro.

Întrebarea este de unde vin cei 150 de milioane de euro necesari pentru retehnologizare și de ce nu se investește la CupruMin ci la o unitate trecută pe linia moart? Care sunt interesele ce stau în spatele acestei decizii ce pot pune pe butuci și Cupru Min ne pot spune probabil doar procurorii DNA! Domnule Bădălau știu că pentru dumneavoastră economia înseamnă “ghiuluri”, dar vă atrag atenția la modul cel mai serios: jos labele de pe Cupru Min! Aici nu e nimic de ciordit! Aici nu merge cu ciorditorii!”

Puștile de la Cugir așteaptă de ani buni contractele

Obligativitatea alinierii la standardele de înarmare ale NATO a deschis o certă oportunitate, sumele mai mult decât importante de la buget alocate achiziționării noilor puști de asalt fiind gândite încă de la bun început ca reprezentând „gura de oxigen” atât de necesară industriei românești de armament.

Astfel că după ce s-a trecut la transpunerea în practică a angajamentului trecerii de la puștile de calibru 7,62 folosite până acum de Armata Română la cele de 5,56 pentru a se respecta standardele NATO, fabricile de armament de la noi din țară, în frunte cu cea de la Cugir au depus toate eforturile pentru a se prezenta cu fruntea sus la competiția pentru încredințarea contractului.

Ce spunea un director al fabricii în urmă cu doi ani:

În urmă cu doi ani, conducerea fabricii de arme din Cugir expuneau noua armă de asalt, proiectată de specialiștii de acolo. Anunțau atunci că ar putea fi produsă în viitorul foarte apropiat.

NAT 1, cum a fost denumită, este o pușcă românească foarte competitivă, calibrul 5,56X45 NATO.

Directorul general al fabricii, Nicolae Mihăilesc, declara atunci pentru Alba24 că așteaptă raportul final cu privire la această armă, care ar trebui să fie disponibil în câteva săptămâni. ”Va fi o reușită. Următorul pas, vom aștepta comenzi interne de la Ministerul Apărării” a spus acesta.

Au trecut doi ani și arma românească încă așteaptă încă contractele de la structurile de apărare ale statului.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

copil disparut1.jpg

O fetiță de 13 ani din Cluj=Napoca a fost dată dispărută după ce nu s-a mai întors acasă de la școală.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora Mirabela Coloji a ieșit de la școala luni, 22 aprilie, dar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Copila are o înălțime aproximativă de 1.30 metri, păr brunet…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a ÎNJUMĂTĂȚIT recompensa primită de „minerii” de bitcoin

Publicat

bitcoin e1617773905426.jpg

Vineri, a avut loc un eveniment așteptat de piața criptomonedelor: operațiunea prin care a fost înjumătățită (halving) recompensa primită de „minerii” care contribuie la crearea de bitcoin.

Cantitate totală de bitcoin a fost definită la 21 de milioane de unități de creatorul (creatorii) cunoscuți sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, iar obiectivul „înjumătățirii” este acela de a controla rata de emitere a bitcoinilor.

Următoarea operațiune de halving va…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

Publicat

mesaje de sfântul gheorghe: urări de sănătate şi „la mulţi

MESAJE, FELICITĂRI, SMS de Sf Gheorghe 2024. Pe data de 23 aprilie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe. Cu această ocazie, fiecare dintre noi transmitem cele mai frumoase gânduri celor care poată acest nume.

În acest an Biserica Ortodoxă a stabilit că pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să se facă pe 23 aprilie înainte de Florii și de Sfintele Paști.

Desigur, cele mai originale urări vin din sufletul fiecăruia și sunt compuse chiar de cei care doresc…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sfântul Gheorghe. Tradiții și superstiții legate de sărbătoarea din 23 aprilie. Ce nu ar fi bine să faci în această zi

Publicat

sfântul gheorghe. tradiții și superstiții legate de sărbătoarea din 23

Sfântul Gheorghe. O sărbătoare importantă pentru credincioși este marcată în calendarul ortodox în 23 aprilie. Este momentul în care este sărbătorit Sfântul Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului.

Pe lângă semnificațiile religioase, ziua Sfântului Gheorghe este legată și de o serie de tradiții și superstiții de primăvară.

Din 23 aprilie și până în ziua Sfântului Dumitru (26 octombrie – n.r.) este vara păstorilor,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe