Connect with us

EVENIMENT

ANCOM: Viteza medie de upload pentru internetul fix a crescut anul trecut cu peste 50%

Publicat

Viteza medie de upload pentru internetul fix a crescut anul trecut cu peste 50%, comparativ cu 2021, iar cea de download a înregistrat un avans de 17%, conform statisticilor elaborate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pe baza testelor efectuate în cadrul platformei Netograf.

„În 2022, utilizatorii din România au experimentat o viteză medie de download de 533 Mbps pentru internetul fix prin cablu, în creştere cu aproximativ 17% comparativ cu anul anterior, şi o viteză medie de upload de 455 Mbps, în creştere cu 52% faţă de anul 2021, la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcţie de numărul de conexiuni. Creşteri similare au fost înregistrate şi în ceea ce priveşte internetul mobil la nivel naţional, utilizatorii experimentând o viteză medie de download de 38 Mbps, cu 26% mai mare decât în anul anterior şi o viteză medie de upload de 15 Mbps, cu 46% mai mare faţă de anul 2021”, informează ANCOM.

Din analiza statisticilor aferente anului 2022 pentru internetul fix, se remarcă o tendinţă de echilibrare între vitezele de upload şi download pe cablu şi wifi pentru furnizorii mari de pe piaţa din România, fapt care sugerează o adaptare a serviciilor de comunicaţii electronice pe baza nevoilor extinse ale utilizatorilor.

De asemenea, această tendinţă semnalizează debutul unei digitalizări de masă, în sensul pregătirii serviciilor suport de acces la internet pentru a sprijini o utilizare intensivă a serviciilor de conţinut peste internet pentru tot mai multe activităţi ce necesită şi o viteză uplink semnificativă, cum ar fi, spre exemplu, telemunca sau teleşcoala, precizează reprezentanţii ANCOM.

În ceea ce priveşte vitezele medii de transfer al datelor pentru serviciul mobil de acces la internet, se remarcă o creştere de bun augur chiar şi în lipsa unor implementări naţionale semnificative ale tehnologiilor mobile 5G.

Totodată, ţinând cont şi de experienţa altor state şi regiuni privind implementarea 5G, foarte probabil, efectele licenţelor de utilizare a spectrului mobil acordate la finalul anului 2022 asupra vitezelor medii de transfer al datelor se vor vedea începând de anul acesta.

În privinţa vitezelor înregistrate pentru serviciul de acces la internet fix prin conexiuni wifi, utilizatorii au experimentat în 2022 o viteză medie de download la nivel naţional de 135 Mbps, în creştere cu 20% faţă de anul 2021, şi o viteză medie de upload de 111 Mbps, cu 25% mai mare decât cea înregistrată anul anterior.

De asemenea, referitor la serviciul de acces la internet mobil, rezultatele testelor efectuate de utilizatori în cadrul platformei Netograf în anul 2022 indică o viteză medie de download la nivel naţional de 38 Mbps, în creştere cu 26% faţă de anul 2021, respectiv o viteză medie de upload de 15 Mbps, cu 46% mai mare decât cea înregistrată pe parcursul anului 2021.

Netograf este o platformă electronică dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv şi gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de acces la internet pe care îl plătesc.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Tânără de 34 de ani din Turda, găsită MOARTĂ pe plajă la Mamaia. Fata a fost DJ

Publicat

laura rosca e1695905689517.jpg

Câțiva turiști au găsit o tânără moartă, joi, pe o plajă din staţiunea Mamaia, aproape de apa mării. Se presupune că aceasta s-a înecat, scrie Agerpres. Este vorba de o tânără de 34 de ani din Turda, Laura Roșca. Aceasta era cunoscută în lumea muzicală sub numele de scenă DJ Lalla.

Persoanele care au găsit cadavrul au alertat salvamarii din zonă. Laura Roșca a fost identificată după tatuaje.

„Nu ştim dacă e singura persoană sau mai sunt şi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tănără prinsă de polițiștii rutieri clujeni cu un kilogram de „CRISTAL” în mașină. Unde erau ascunse drogurile

Publicat

droguri.jpg

La data de 28.09.2023, Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea unei femei, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Aceasta a fost prinsă la un control în trafic cu nu mai puțin de un kilogram de droguri în mașină.

Tănără prinsă de polițiștii rutieri clujeni cu un kilogram de „CRISTAL” în mașină. Unde erau ascunse…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru oferte la licitația primului pachet de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj. Ce sumă este pusă în joc

Publicat

spital.jpg

Procedura de atribuire a primelor lucrări de construcții la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Cluj a avut data de joi, 28 septembrie, ca limită pentru depunerea ofertelor.

”Patru operatori economici importanți din România și-au declarat, prin depunerea ofertelor, participarea la această procedură și intenția de a realiza primele lucrări de construcții la cel mai important obiectiv de infrastructură sanitară din Regiunea Nord-Vest, SRU Cluj”, arată…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Conducte de gaze naturale, alimentare cu energie electrică, extinderea reţelelor de fibră optică în Cluj şi-n alte 4 judeţe

Publicat

conducte gaze transgaz.jpg

Guvernul a aprobat, joi, hotărârile pentru realizarea unor conducte de transport gaze naturale în mai multe judeţe, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, transmite Agerpres.
„Un set de hotărâri de Guvern au avut în vedere pregătirea unor proiecte de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale. Este vorba despre realizarea unor conducte de transport gaze naturale în judeţele Mehedinţi şi Timiş, respectiv pentru realizarea unor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe