EVENIMENT
Andreea Moldovan, mesaj către populație: Vă rog mult să respectați cadrele medicale și pacienții
Cu cât restricțiile vor fi mai puțin ferme, cu atât menținerea lor se va justifica pe o perioadă mai lungă de timp, spune Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Vă rog mult să respectați cadrele medicale, pacienții, vă rog să respectați regulile”.
Andreea Moldovan a precizat că vine în fața presei în calitate de medic, pentru că cele două imagini pe care le-a văzut luni seara – una cu un pacient cu mască de oxigen care privea de la geamul spitalului spre curte unde personalul medical era hulit și alta în care personalul medical în combinezoanele „incomode și crunte” era, de asemenea, hulit – arată mai mult decât bine chinul pe de o parte și dorința exagerată de a huli pe de altă parte.
„Să nu uităm că personalul medical se străduiește de mult timp să facă față unei pandemii pe care nu a mai întâlnit-o niciodată, iar pacienții nu au nicio vină că s-au îmbolnăvit sau că au făcut forme grave. Valul 3 este deosebit față de celelalte două valuri pentru că vine cu o transmisibilitate mai mare și cu un număr mai mare al pacienților tineri cu afectări moderate sau severe, ceea ce este mai mult decât un efort pentru sistemul sanitar. Să nu uităm numărul mare de pacienți din terapie intensivă, să nu uităm faptul că aceștia au forme grave pe care de multe ori nu le mai poți întoarce înapoi, cu toate eforturile cadrelor medicale”, a spus Moldovan.
Ea a menționat și că nu poate uita mesajele pe care le primește, mesaje disperate de a găsi un loc pentru pacienții care fac forme severe.
Medicul a afirmat că este o situație mai mult decât serioasă, o perioadă grea pentru toți și trebuie să înțelegem că pandemia încă își arată adevărata față și că pericolul încă nu a trecut: „Ceea ce se contestă atât de mult – purtarea măștii – să nu uităm că este acel lucru care ne-a protejat de atâta timp să nu ne îmbolnăvim”.
„Măsurile de restricție trebuie să le trăim cu toții, să ne gândim și să le percepem în permanență ca fiind măsuri care de fapt ne ajută și vine în sprijinul nostru și nu au un rol punitiv, sunt pur și simplu măsuri care ne ajută. Le aplică și alte țări, le aplicăm și noi și cred că depinde de fiecare dintre noi să le înțelegem, să le acceptăm și să le aplicăm corect. Toate aceste măsuri pe care trebuie acum să le <îndurăm> – între ghilimele pentru că nu consider că este termenul potrivit – sunt măsuri care ne ajută să trecem peste acest val și să ajungem la un moment dat la acel liman pe care ni-l dorim cu toții. Cu cât măsurile acestea vor fi mai puțin ferme, cu atât menținerea lor se va justifica pe o perioadă mai lungă de timp”, a spus Andreea Moldovan.
Perioada grea ne va duce la un moment dat la un orizont de așteptare scurt în care să revenim la o viață normală: „cred că putem să le acceptăm mult mai ușor, să ne gândim cu toții că e un moment greu acum, dar pe care trebuie să-l trăim tocmai ca să putem ajunge la un moment dat la acea normalitate pe care o dorim”.
În ce privește nemuțumirile legate de orarul de închidere a magazinelor, medicul spune că problema este, de fapt, cu mobilitatea persoanelor, foarte important de limitat.
„E o problemă cu orarul de restricționare a circulației pe străzi. Alte țări sunt și mai stricte decât noi. Noi am încercat doar în perioada weekend-urilor tocmai ca să reducem acea mobilitate a persoanelor, acea dorință de a ne întâlni în grupuri mai mari sau mai mici. Este important să evităm acum acestei întâlniri. Cred că trebuie să fim conștienți că este o perioadă grea, că avem nevoie de aceste măsuri ca să trecem cât mai repede și cât mai ușor prin acest nou val și cred că depinde de fiecare dintre noi să ajungem la un moment dat să conștientizăm că acțiunile individuale contează la fel de mult ca cele în grup sau de colectivitate”.
La final, Moldovan a spus: „Vă rog mult să respectați cadrele medicale, pacienții, vă rog să respectați regulile”.
Sursa: Mediafax
Sursa foto: facebook/captura video
EVENIMENT
VIDEO: Dosare penale în Alba pentru fraudă la vot și fals. Un bărbat ar fi încercat să voteze de două ori
Dosare penale în Alba pentru fraudă la vot și fals. Potrivit datelor centralizate la nivelul Centrului Județean de Conducere Integrată Alba, până la ora 16.00, în județul Alba au fost sesizate 6 posibile incidente electorale, transmite IPJ Alba.
În urma verificărilor efectuate de către polițiști au fost înregistrate două dosare penale și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale.
O sesizare este în curs de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 16.00, mai mică decât în 2019
Votarea continuă la Cluj-Napoca. La ora 16, în jud.Cluj votaseră 36,62%.
Prezența la urne este puțin mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 16.oo votaseră 39,99% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 16.00
În Cluj-Napoca, până la ora 16 au votat aproape 41,28% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 16.00 era de 46,36%.
În județul Cluj au votat duminică, 24 noiembrie, și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Prezența la vot prezidențiale 2024 ora 15.00 în Alba: peste 30% dintre alegători au fost la vot. Situația în municipii și orașe
Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024, ora 15.00: Peste 91.000 de locuitori din Alba au mers la vot – 30,12%. Numărul femeilor și bărbaților care au votat deja este aproape egal, însă prezența este mai mare la orașe.
Cei mai mulți au votat din segmentul de vârstp 45-64 de ani.
Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024 – ora 15.00 – județul Alba
Total persoane cu drept de vot: 302.724
Total…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Un incendiu a izbucnit în parcarea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, duminică, 24 noiembrie, în jurul orei 15.00.
Potrivit ISU Alba o mașină a luat foc în parcarea ambulatoriului unității medicale. La fața locului intervin pompierii din Alba Iulia.
Momentan misiunea pompierilor este în dinamică. Știre în curs de actualizare.
…
Citește mai mult pe Alba24.ro