Connect with us

EVENIMENT

Andreea Moldovan, mesaj către populație: Vă rog mult să respectați cadrele medicale și pacienții

PublicatCu cât restricțiile vor fi mai puțin ferme, cu atât menținerea lor se va justifica pe o perioadă mai lungă de timp, spune Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Vă rog mult să respectați cadrele medicale, pacienții, vă rog să respectați regulile”.

Andreea Moldovan a precizat că vine în fața presei în calitate de medic, pentru că cele două imagini pe care le-a văzut luni seara – una cu un pacient cu mască de oxigen care privea de la geamul spitalului spre curte unde personalul medical era hulit și alta în care personalul medical în combinezoanele „incomode și crunte” era, de asemenea, hulit – arată mai mult decât bine chinul pe de o parte și dorința exagerată de a huli pe de altă parte.

„Să nu uităm că personalul medical se străduiește de mult timp să facă față unei pandemii pe care nu a mai întâlnit-o niciodată, iar pacienții nu au nicio vină că s-au îmbolnăvit sau că au făcut forme grave. Valul 3 este deosebit față de celelalte două valuri pentru că vine cu o transmisibilitate mai mare și cu un număr mai mare al pacienților tineri cu afectări moderate sau severe, ceea ce este mai mult decât un efort pentru sistemul sanitar. Să nu uităm numărul mare de pacienți din terapie intensivă, să nu uităm faptul că aceștia au forme grave pe care de multe ori nu le mai poți întoarce înapoi, cu toate eforturile cadrelor medicale”, a spus Moldovan.

Ea a menționat și că nu poate uita mesajele pe care le primește, mesaje disperate de a găsi un loc pentru pacienții care fac forme severe.

Medicul a afirmat că este o situație mai mult decât serioasă, o perioadă grea pentru toți și trebuie să înțelegem că pandemia încă își arată adevărata față și că pericolul încă nu a trecut: „Ceea ce se contestă atât de mult – purtarea măștii – să nu uităm că este acel lucru care ne-a protejat de atâta timp să nu ne îmbolnăvim”.

„Măsurile de restricție trebuie să le trăim cu toții, să ne gândim și să le percepem în permanență ca fiind măsuri care de fapt ne ajută și vine în sprijinul nostru și nu au un rol punitiv, sunt pur și simplu măsuri care ne ajută. Le aplică și alte țări, le aplicăm și noi și cred că depinde de fiecare dintre noi să le înțelegem, să le acceptăm și să le aplicăm corect. Toate aceste măsuri pe care trebuie acum să le <îndurăm> – între ghilimele pentru că nu consider că este termenul potrivit – sunt măsuri care ne ajută să trecem peste acest val și să ajungem la un moment dat la acel liman pe care ni-l dorim cu toții. Cu cât măsurile acestea vor fi mai puțin ferme, cu atât menținerea lor se va justifica pe o perioadă mai lungă de timp”, a spus Andreea Moldovan.

Perioada grea ne va duce la un moment dat la un orizont de așteptare scurt în care să revenim la o viață normală: „cred că putem să le acceptăm mult mai ușor, să ne gândim cu toții că e un moment greu acum, dar pe care trebuie să-l trăim tocmai ca să putem ajunge la un moment dat la acea normalitate pe care o dorim”.

În ce privește nemuțumirile legate de orarul de închidere a magazinelor, medicul spune că problema este, de fapt, cu mobilitatea persoanelor, foarte important de limitat.

„E o problemă cu orarul de restricționare a circulației pe străzi. Alte țări sunt și mai stricte decât noi. Noi am încercat doar în perioada weekend-urilor tocmai ca să reducem acea mobilitate a persoanelor, acea dorință de a ne întâlni în grupuri mai mari sau mai mici. Este important să evităm acum acestei întâlniri. Cred că trebuie să fim conștienți că este o perioadă grea, că avem nevoie de aceste măsuri ca să trecem cât mai repede și cât mai ușor prin acest nou val și cred că depinde de fiecare dintre noi să ajungem la un moment dat să conștientizăm că acțiunile individuale contează la fel de mult ca cele în grup sau de colectivitate”.

La final, Moldovan a spus: „Vă rog mult să respectați cadrele medicale, pacienții, vă rog să respectați regulile”.

Sursa: Mediafax

Sursa foto: facebook/captura video


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Andrei Baciu: Putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor

Publicat

Secretarul de stat la Ministerul Sănătății Andrei Baciu susține că restricțiile ar putea fi ridicate la 1 iunie în contextul în care numărul infectărilor este în ușoară scădere. Anularea unor restricții se va face doar dacă trendul se menține și românii se vaccinează, așa cum a anunțat premierul.

Andrei Baciu a spus duminică seara că relaxarea restricţiilor este posibilă în condițiile în care trendul infectărilor s-a stabilizat.

„Practic, dau un trend care s-a stabilizat. Aproape că intră pe o fază descendentă, ceea ce este îmbucurător, pentru că uşor-uşor, putem să ne apropiem de orizontul pe care domnul premier l-a dat, 1 iunie, când putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor şi la încă un pas mai aproape de o viaţă normală pe care o aşteptăm cu toţii, de foarte mult timp”, a anunţat Andrei Baciu, la Antena 3.

Ridicarea unor măsuri va fi decisă în funcție de numărul persoanelor vaccinate. Premierul Florin Cîțu a vorbit despre aproximativ cinci milioane de români vaccinați în următoarele luni și de 10,4 milioane de români vaccinați până în septembrie.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Rusia nu îl va lăsa pe Navalnîi ”să moară în închisoare”, susţine ambasadorul rus la Londra

Publicat

Moscova nu îl va lăsa pe Aleksei Navalnîi “să moară în închisoare”, a dat asigurări ambasadorul rus la Londra într-un interviu difuzat duminică de BBC, într-un moment în care susţinătorii principalului opozant al Kremlinului se îngrijorează pentru viaţa lui, relatează AFP.

“Binenţeles că nu îl vom lăsa să moară în închisoare, dar pot să spun că dl Navalnîi se comportă ca un huligan (…) încercând să încalce fiecare regulă care a fost stabilită”, a declarat pe canalul public britanic ambasadorul Andrei Kelin.

El l-a acuzat pe opozant că “vrea să atragă atenţia”, plângându-se “azi că are dureri la mâna stângă (…) mâine la piciorul stâng”.

“Dacă se comportă normal, va avea şansa de a fi eliberat mai devreme”, a adăugat ambasadorul Rusiei la Londra.

Washingtonul a avertizat duminică că vor exista “consecinţe” pentru Rusia dacă Aleksei Navalnîi moare, în timp ce miniştrii de externe din UE urmează să discute luni această chestiune.

Aliaţii opozantului de 44 de ani, bolnav şi în greva foamei, au făcut duminică apel la ruşi să iasă în stradă pe 21 aprilie şi să protesteze pentru “a-i salva viaţa”.

Medici apropiaţi de el au declarat sâmbătă că se tem că ar putea suferi un stop cardiac “în orice minut”.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Șase avalanșe în Munții Carpați. Două persoane au fost acoperite de zăpadă

Publicat

Șase avalanșe s-au produs în acest weekend pe teritoriul României, în diferite zone ale Munților Carpați. Două persoane au fost acoperite parțial de zăpadă, dar au scăpat cu viață.

Șase avalanșe s-au produs în diferite zone montane din România. Este vorba despre avalanșe de dimensiune medie care au fost provocate de vânt, de încălzirea vremii sau de schiori. Două persoane au fost în pericol de moarte, dar au avut noroc și au fost acoperite parțial de zăpadă, scrie Mediafax.

„O scurtă răbufnire de iarnă cu temperaturi negative, câteva reprize de vânt și ninsori moderate au determinat nu mai puțin de 6 avalanșe de dimensiuni medii declanșate accidental de către schiori sau boarderi prin ruperea unor plăci de vânt. Majoritatea au fost fără urmări, doar 2 persoane fiind acoperite parțial. Sâmbătă în prima parte a zilei au fost avalanșe de tip placă, iar după-amiază avalanșe de topire”, au anunțat reprezentanții Salvamont.

Cei de la serviciul Salvamont vor continua să ofere detalii despre avalanșe și despre zonele în care există riscul producerii de avalanșe astfel încât turiștii să fie în siguranță.

Citește mai departe

EVENIMENT

DIICOT, cercetări in rem în cazul accesării datelor privind vaccinarea de consilierul lui Voiculescu

Publicat

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au început cercetările în cazul accesării datelor privind vaccinarea de către Ștefan Voinea, consilierul fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT, a declarat, duminică, pentru Aleph News, că cercetările privind accesarea datelor din Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV), au început și se fac in rem, pentru fapte.

„La acest moment se desfășoară cercetări in rem pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”, a spus procurorul șef Porime.

Corpul de control al Prim-Ministrului a făcut verificări cu privire la procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19, demarat de Ministerul Sănătăţii, fiind verificate în cadrul controlului activităţile specifice mai multor instituţii din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a celor aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuţii legale în privinţa gestionării Platformei naţionale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 şi a Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).

După ce a fost sesizat DIICOT-ul în urma verificărilor Corpului de Control, iar ministrul Voiculescu a fost demis, acesta a declarat că premierul Florin Cîţu are un comportament demn de junta militară, care nu are nicio legătură cu o ţară europeană.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe