ACTUALITATE
Angajați ai Spitalului de Urgență Ilfov reținuți pentru fraudă. Un medic renumit, acuzat că ar fi făcut avorturi și decontări ilegale
Angajați ai Spitalului de Urgență Ilfov, între care și un renumit medic, sunt suspectați că au fraudat sistemul prin efectuarea de avorturi și decontări ilegale. Două persoane au fost reținute de polițiști după ce, miercuri, s-a făcut o percheziție la unitatea medicală.
„Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au reţinut pentru 24 de ore un bărbat şi o femeie cu vârste de 47 de ani şi, respectiv, 56 de ani. Cele două persoane vor fi prezentate astăzi magistraţilor cu propuneri legale. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, delapidare şi fraudă informatică şi în vederea stabilirii întregului prejudiciu cauzat”, informează Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti.
Potrivit Poliţiei Capitalei, cercetările s-au declanşat în urmă cu două luni, atunci când poliţiştii s-au sesizat cu privire la faptul că angajaţi ai spitalului ar fi întocmit documente medicale fictive pentru pacienţi, iar serviciile le-ar fi decontat ulterior la o casă de asigurări de sănătate, sumele de bani fiind însuşite de persoanele bănuite.
Potrivit unor surse judiciare, ancheta este legată de fraude privind avorturi ilegale, respectiv dincolo de termenul de 14 săptămâni în care se poate face întreruperea de sarcină la cerere.
Un cadru medical a povestit pentru Libertatea.ro că a fost interogat despre un caz în care o adolescentă de 16 ani a suferit o întrerupere de sarcină la 20 de săptămâni, în regim de urgență medicală.
Ca să-și acopere faptele, persoanele implicate ar fi inventat diagnostice false, pentru a trece intervenția în regim de urgență medicală.
Mai mult, actele erau folosite ulterior pentru decontarea procedurilor la Casa de Asigurări, instituția fiind astfel prejudiciată.
Cercetările sunt continuate de Serviciul de Investigaţii Criminale sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă informatică, delapidare şi fals intelectual.
În acest caz, Ministerul Sănătăţii a solicitat conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) demararea, în regim de urgenţă, a unei verificări a tuturor decontărilor făcute către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov.
„Este regretabil că astfel de practici încă se mai întâlnesc în sistemul medical din România. Ca ministru sunt indignat și anunț toleranță zero fata de acest fenomen. Asteptam ca procurorii sa-si spuna cuvantul, iar dupa aceea, noi, împreună cu noua echipă de la Casa, vom acționa în consecință. Până atunci vom gândi un plan de acțiune pentru a preveni astfel de situații”, a declarat, miercuri, ministrul Sănătății, Victor Costache.