Connect with us

EVENIMENT

Bugetarii vor primi vouchere de vacanţă încă patru ani. Legea a intrat în dezbatere publică

Publicat

zile libere relaxare vacanta 590x354

Angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 – 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei fiecare, iar impactul bugetar va fi de 8,65 miliarde de lei în total, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

„Instituţiile publice (…), indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, se arată în textul propunerii de act normativ, care modifică o ordonanţă mai veche privind acordarea tichetelor.

Voucherele de vacanţă aferente anilor 2022 – 2026 se emit doar pe suport electronic.

„Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanţă în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2026 este de circa 8,65 miliarde lei. Voucherele se vor acorda cu încadrare în sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul aprobat pe fiecare an în parte”, se arată în nota de fundamentare.

Totodată, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise între ianuarie 2020 şi decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 31 decembrie 2022.

„Acordarea în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020 a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar să-şi petreacă concediile în ţară.

Avantaj pentru sectorul turistic

Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată”, se precizează în nota de fundamentare.

De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi.

Pentru că este o măsură care şi-a dovedit eficacitatea, Guvernul a luat decizia ca aceasta să fie prelungită şi pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021, iar perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada martie – decembrie 2019 a fost prelungită până la 31 mai 2021, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19.

Din cauza pandemiei, valabilitatea voucherelor a fost prelungiită

Având în vedere menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022, spun iniţiatorii.

„Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, arată nota explicativă.

În contextul pandemiei şi al restricţiilor impuse, o parte dintre serviciile/pachetele de servicii turistice achiziţionate de către turişti prin vouchere de vacanţă nu au putut fi derulate corespunzător de către agenţiile de turism, conform clauzelor contractuale şi, de asemenea, nu au putut fi prestate de către furnizorii de servicii, impunându-se despăgubirea turiştilor şi implicit restituirea sumelor achitate de către aceştia.

De asemenea, documentul citat menţionează că este necesar a se reglementa modalitatea de decontare, în anii 2022-2026, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a serviciilor turistice.

Reprezentanţii ministerului menţionează că a avut loc consultarea asupra prezentei ordonanţe de urgenţă cu partenerii de dialog social în cadrul şedinţei comisiei de dialog social, organizată la sediul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.

Totodată, au fost consultate autorităţile administraţiei publice locale, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative, cu modificările şi completările ulterioare. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Grav accident pe Valea Oltului, cu trei victime. Implicate două mașini și un camion

Publicat

accident general nou 1
Arhivă foto

Un grav accident rutier soldat cu rănirea a trei persoane a avut loc, luni dimineață pe Valea Oltului. În eveniment au fost implicate două mașini și un camion.

Potrivit ISU Vâlcea, accidentul rutier s-a produs pe DN 7, în satu Robești, comuna Câineni.

S-a produs o coliziune între două autoturisme și un camion.

În urma coliziunii au rezultat trei victime, neîncarcerate.

Se circulă alternativ.

Pentru salvarea acestora a intervenit un SMURD de la GI Brezoi și un echipaj SAJ.

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie lovită de mașină pe un drum județean din Neamț. Autoturismul, condus de o tânără de 26 de ani

Publicat

accident general noaptea nou.jpeg

O femeie a fost rănită, după ce a fost lovită de un autoturism, luni dimineață pe DJ 207 A, în județul Neamț.

Potrivit IPJ Neamț, la data de 24 ianuarie, în jurul orei 06.10, polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Județean 207 A, în localitatea Sagna.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce o tânără, în vârstă de 26 de ani, din Vulpășești, conducea un autoturism în localitatea Sagna, a surprins și accidentat o femeie, în vârstă de 37 de ani, din Sagna, care se deplasa în calitate de pieton, pe marginea părții carosabile.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea pietonului.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier.

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Impact între două mașini, într-o intersecție din Alexandria. O persoană a fost rănită

Publicat

Arhivă foto

Un accident rutier a avut loc, luni dimineață pe o stradă din municipiul Alexandria, județul Teleorman. O persoană a fost rănită după impactul dintre două autoturisme.

Potrivit ISU Teleorman, accidentul rutier  s-a produs la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu cu Dunării în municipiul Alexandria.

În eveniment au fost implicate două autoturisme.

Din primele date, a rezultat o victimă neîncarcerată.

Conform sursei citate, la fața locului au intervenit pompierii militari alexăndrineni cu o mașină de stingere și un echipaj medical din cadrul SAJ Teleorman.

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

A fost prins autorul ameninţării cu bombă din Ploieşti

Publicat

Arhivă foto

Autorul ameninţării cu bombă de duminică seară, care a vizat un local situat în centrul municipiului Ploieşti, în imediata apropiere a unui centru comercial, a fost prins de poliţişti, fiind vorba despre un client recalcitrant care a fost dat afară de personalul unităţii respective.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, persoana în cauză este un bărbat în vârstă de 32 de ani domiciliat în Ploieşti.

CITEȘTE ȘI: Ameninţare falsă cu bombă într-un local din centrul Ploieştiului. Poliția îl caută pe cel care a sunat la 112

Acesta a fost transportat la o unitate medicală de psihiatrie în vederea acordării unor îngrijiri medicale de specialitate.

De asemenea, bărbatul a fost amendat cu 3.000 de lei, conform prevederilor OUG 34/2008, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, iar reprezentantul legal al localului a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, conform Legii 55/2020, întrucât nu a respectat prevederile legale referitoare la funcţionarea cu până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Surse apropiate anchetei au precizat că bărbatul care a lansat ameninţarea cu bombă fusese în acel local, dar din cauza comportamentului său recalcitrant, a fost dat afară de personalul unităţii, fapt care l-ar fi determinat să recurgă la acest gest. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe