Connect with us

EVENIMENT

Bugetarii vor primi vouchere de vacanţă încă patru ani. Legea a intrat în dezbatere publică

Publicat

zile libere relaxare vacanta 590x354

Angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 – 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei fiecare, iar impactul bugetar va fi de 8,65 miliarde de lei în total, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

„Instituţiile publice (…), indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, se arată în textul propunerii de act normativ, care modifică o ordonanţă mai veche privind acordarea tichetelor.

Voucherele de vacanţă aferente anilor 2022 – 2026 se emit doar pe suport electronic.

„Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanţă în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2026 este de circa 8,65 miliarde lei. Voucherele se vor acorda cu încadrare în sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul aprobat pe fiecare an în parte”, se arată în nota de fundamentare.

Totodată, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise între ianuarie 2020 şi decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 31 decembrie 2022.

„Acordarea în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020 a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar să-şi petreacă concediile în ţară.

Avantaj pentru sectorul turistic

Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată”, se precizează în nota de fundamentare.

De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi.

Pentru că este o măsură care şi-a dovedit eficacitatea, Guvernul a luat decizia ca aceasta să fie prelungită şi pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021, iar perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada martie – decembrie 2019 a fost prelungită până la 31 mai 2021, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19.

Din cauza pandemiei, valabilitatea voucherelor a fost prelungiită

Având în vedere menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022, spun iniţiatorii.

„Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, arată nota explicativă.

În contextul pandemiei şi al restricţiilor impuse, o parte dintre serviciile/pachetele de servicii turistice achiziţionate de către turişti prin vouchere de vacanţă nu au putut fi derulate corespunzător de către agenţiile de turism, conform clauzelor contractuale şi, de asemenea, nu au putut fi prestate de către furnizorii de servicii, impunându-se despăgubirea turiştilor şi implicit restituirea sumelor achitate de către aceştia.

De asemenea, documentul citat menţionează că este necesar a se reglementa modalitatea de decontare, în anii 2022-2026, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a serviciilor turistice.

Reprezentanţii ministerului menţionează că a avut loc consultarea asupra prezentei ordonanţe de urgenţă cu partenerii de dialog social în cadrul şedinţei comisiei de dialog social, organizată la sediul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.

Totodată, au fost consultate autorităţile administraţiei publice locale, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative, cu modificările şi completările ulterioare. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Terapie prin artă a studenților UAD Cluj pentru pacienții unui spital. Creația, transformată în vindecare

Publicat

whatsapp image 2025 07 04 at 14.08.04 2.jpeg

Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj – Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior artistic din România, cu o tradiție de aproape un secol în formarea viitorilor artiști plastici și designeri. Însă, pe lângă activitatea academică, universitatea se implică constant în diverse proiecte și concursuri, explorând, astfel, rolul artei sociale în comunitate, inclusiv în terapie prin artă pentru pacienții unui spital.

În…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Românii vor putea face plângeri online privind mâncarea din spitale. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Publicat

românii vor putea face plângeri online privind mâncarea din spitale.

Românii vor putea face plângeri online privind mâncarea din spitale, începând cu data de 14 iulie. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rogobete, pe site-ul ministerului va fi disponibil un formular online dedicat sesizărilor

„Cred cu tărie în calitatea actului medical și în respectul față de pacient!

Începând cu 14 iulie, va fi disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale.

Invit toți…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„Numai în România se poate întâmpla asta!” Greşit. Accident bizar pentru Tempestini în Italia. „Îmi pare rău de animal” – FOTO

Publicat

accident tempestini itu raliul romei italia patrat.jpg

Echipajul Simone Tempestini şi Sergiu Itu a fost nevoit să abandoneze Raliul Romei după un accident mai puţin obişnuit. Proaspătul câştigător al Raliului Clujului a intrat cu viteză într-un viraj, unde i-a apărut „de nicăieri” o vacă. Pilotul român de origine italiană nu a mai reuşit să evite animalul şi l-a lovit din plin.  

„Îmi pare foarte rău pentru animal, dar a fost imposibil să îl evit. A apărut imediat după un viraj și nu am mai avut timp să…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un nou pas pentru modernizarea și extinderea clădirii Palatului Copiilor din Cetatea Alba Carolina. Lucrările propuse

Publicat

un nou pas pentru modernizarea și extinderea clădirii palatului copiilor

Un nou pas a fost făcut recent pentru modernizarea și extinderea clădirii Palatului Copiilor din Cetatea Alba Carolina.

Palatul Copiilor Alba Iulia a achiziționat în luna iunie 2025, prin intermediul platformei SEAP, servicii de proiectare tehnică, faza Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC), Proiect Tehnic (PTh) și Detalii de Execuție (DE) pentru proiectul „Modernizare, mansardare, extindere, recompartimentare constructie social culturală –…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe