EVENIMENT
Bugetarii vor primi vouchere de vacanţă încă patru ani. Legea a intrat în dezbatere publică

Angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 – 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei fiecare, iar impactul bugetar va fi de 8,65 miliarde de lei în total, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.
„Instituţiile publice (…), indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, se arată în textul propunerii de act normativ, care modifică o ordonanţă mai veche privind acordarea tichetelor.
Voucherele de vacanţă aferente anilor 2022 – 2026 se emit doar pe suport electronic.
„Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanţă în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2026 este de circa 8,65 miliarde lei. Voucherele se vor acorda cu încadrare în sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul aprobat pe fiecare an în parte”, se arată în nota de fundamentare.
Totodată, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise între ianuarie 2020 şi decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 31 decembrie 2022.
„Acordarea în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020 a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar să-şi petreacă concediile în ţară.
Avantaj pentru sectorul turistic
Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată”, se precizează în nota de fundamentare.
De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi.
Pentru că este o măsură care şi-a dovedit eficacitatea, Guvernul a luat decizia ca aceasta să fie prelungită şi pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021, iar perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada martie – decembrie 2019 a fost prelungită până la 31 mai 2021, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19.
Din cauza pandemiei, valabilitatea voucherelor a fost prelungiită
Având în vedere menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022, spun iniţiatorii.
„Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, arată nota explicativă.
În contextul pandemiei şi al restricţiilor impuse, o parte dintre serviciile/pachetele de servicii turistice achiziţionate de către turişti prin vouchere de vacanţă nu au putut fi derulate corespunzător de către agenţiile de turism, conform clauzelor contractuale şi, de asemenea, nu au putut fi prestate de către furnizorii de servicii, impunându-se despăgubirea turiştilor şi implicit restituirea sumelor achitate de către aceştia.
De asemenea, documentul citat menţionează că este necesar a se reglementa modalitatea de decontare, în anii 2022-2026, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a serviciilor turistice.
Reprezentanţii ministerului menţionează că a avut loc consultarea asupra prezentei ordonanţe de urgenţă cu partenerii de dialog social în cadrul şedinţei comisiei de dialog social, organizată la sediul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.
Totodată, au fost consultate autorităţile administraţiei publice locale, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative, cu modificările şi completările ulterioare. AGERPRES
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Copilaș grav rănit, lovit de mașină într-o localitate din Caraș-Severin. Șoferul, un tânăr de 18 ani, fără permis, a fugit de la locul accidentului

Un copilaș de 5 ani a fost grav rănit după ce a fost lovit de un autoturism, într-o localitate din Caraș-Severin. Șoferul, un tânăr de 18 ani, nu deținea permis și a fugit de la locul accidentului. Acesta a fost reținut de polițiști.
Potrivit IPJ Caraș-Severin, accidentul a avut loc duminică, 26 martie, în jurul orei 18.00, pe strada Izvor din localitatea Dognecea. Șoferul autoturismului a fugit de la locul accidfentului, fiind identificat de polițiști și reținut.
După producerea accidentului, tânărul ar fi parcat autoturismul în curtea imobilului de domiciliu, părăsind locul accidentului fără încuviințarea polițiștilor.
Imediat după eveniment, minorul a fost transportat de familie, cu mașina personală, la cel mai apropiat centru de permanență, de unde a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanță și transportat la spital.
Polițiștii au stabilit că tânărul de 18 ani nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autoturismul nu figura înmatriculat în circulație.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere, punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției.
Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, urmând a fi prezentat procurorului de caz, pentru dispunerea de măsuri legale.

Turla bisericii din localitatea Udaţi-Lucieni, judeţul Buzău, a fost lovită de un fulger, luni seară. Nu s-au înregistrat victime în urma evenimentului, iar pagubele sunt în curs de estimare, a declarat primarul comunei Smeeni, Andrei Ion.
„Este vorba despre turla bisericii din localitatea Udaţi-Lucieni. M-a sunat aseară un consilier din zona aceea şi mi-a spus că a auzit un zgomot foarte puternic şi când a ieşit afară a văzut cum s-a desprins o bucată de tablă de pe turlă.
A fost afectată turla şi trebuie să rezolvăm cât mai repede, să reparăm pentru că altfel picturile din interior riscă să se deterioreze şi nu este bine.
Încă nu am ajuns acolo, voi merge să văd despre ce este vorba, să estimez paguba şi să găsesc o persoană care să urce acolo să efectueze reparaţii. Nu a plouat puternic, a trăsnit o singură dată. Nu se aflau persoane în interior, deci nu au fost victime”, a precizat Andrei Ion.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, Dragoş Olteanu, a afirmat că o bucată de tablă s-a desprins de pe acoperiş, dar situaţia va fi remediată în cursul zilei.
„Nu a fost nimic grav, pe turla bisericii s-a desprins o bucată de tablă, iar situaţia va fi remediată în cursul zilei de astăzi, nu s-a produs un incendiu din fericire”, a transmis Dragoş Olteanu.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, nu a fost necesară intervenţia pompierilor la faţa locului.
Agerpres
EVENIMENT
Vremea pe patru săptămâni: Ploi multe și temperaturi plăcute. Prognoza meteo până în 24 aprilie

Administația Națională de Meteorologie a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoarele patru săptămâni.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 27 martie – 24 aprilie, temperaturile se vor menţine în general în jurul celor obişnuite pentru această perioadă, cu excepţia ultimei săptămâni, când se aşteaptă să fie uşor mai ridicate.
În ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea vor fi mai abundente decât în mod obişnuit, cu cantităţi excedentare mai ales în regiunile vestice şi nord-vestice, dar şi în unele zone din sud-vest şi nord-est. Cu toate acestea, unele regiuni sud-vestice ar putea avea un deficit de precipitaţii în ultima săptămână a perioadei analizate.
vom avea temperaturi specifice perioadei în care ne aflăm. În ceea ce privește cantitățile de precipitații, sunt prognozate multe ploi, mai ales în următoarele trei săptămâni.
Prognoza meteo pe patru săptămâni, în perioada 27 martie – 24 aprilie
Săptămâna 27.03.2023 – 03.04.2023
Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cu excepţia regiunilor sud-vestice, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare, mai ales în vest şi nord-vest.
Săptămâna 03.04.2023 – 10.04.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sud-vestice şi nord-estice.
Săptămâna 10.04.2023 – 17.04.2023
Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, posibil uşor mai ridicate în sud-est.
Regimul pluviometric va fi uşor excedentar, local în sud-vest, centru şi nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 17.04.2023 – 24.04.2023
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantităţile de precipitaţii vor fi local deficitare în regiunile sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
EVENIMENT
Țeapă cu mobilă la comandă: Percheziții în 13 județe și București, într-un dosar de înșelăciune. Prejudiciu de 4 miliarde lei

Un dosar penal privind infracțiuni de înșelăciune în domeniul contractării de mobilă la comandă este investigat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Iași. Polițiștii au efectuat marți 42 de percheziții domiciliare în 13 județe și în București.
Potrivit unui comunicat emis de Inspectoratul General al Poliției Române, perchezițiile au loc în județele: Iași, Brașov, Ilfov, Galați, Bihor, Vaslui, Argeș, Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Prahova, Sibiu, Timiș, Mureș și în municipiul București.
Până în prezent, au fost identificate peste 130 de persoane care au fost victime ale acestei infracțiuni, iar prejudiciul cauzat este estimat la aproximativ 4 milioane de lei.
„Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor de la serviciile de investigare a criminalităţii economice Braşov, Galaţi, Vaslui, Argeş, Bacău, Cluj, Constanţa, Dolj, Prahova, Sibiu, Timiş, Mureş, Ilfov şi Bucureşti, al poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi – Secţiile 1-6 şi Poliţiei Oraşului Hîrlău”, arată sursa citată.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.
Agerpres