Connect with us

ACTUALITATE

ANM: Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, apropiată de optim pe întreg teritoriul agricol al ţării

Publicat

sursa foto: kangbch de la Pixabay

Rezerva de umiditate, pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă se va încadra în valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe întreg teritoriul agricol al ţării, arată prognoza de specialitate publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până la data de 2 aprilie 2021.

„Condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea pe ansamblu normală a proceselor de creştere şi dezvoltare a speciilor de câmp şi pomi-viticole, în aproape toate regiunile agricole ale ţării. De asemenea, la începutul intervalului ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi mai lente, iar în zonele depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei se va menţine starea de repaus biologic”, menţionează analiza ANM.

Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în epoca optimă se vor afla la înfrăţire (10-100%), precum şi local începutul alungirii paiului (10-25%). În semănăturile efectuate după 20 octombrie 2020 vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (30-100%).

Sub aspect fenologic, rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze) şi izolat, începutul alungirii tulpinii (10-15%), îndeosebi în zonele sudice. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie la culturile înfiinţate în perioada optimă, iar la cele tardive, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă.

La pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va semnala în continuare starea de repaus vegetativ, în majoritatea plantaţiilor. Pe terenurile cu expoziţie sudică, la speciile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, vişin) se vor înregistra umflarea mugurilor de rod şi înmugurirea.

Lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa-de-vie, arături, etc) se vor putea desfăşura în general în condiţii bune.

Recomandările spcialiștilor

Specialiştii ANM recomandă efectuarea rigolelor de scurgere pe terenurile cu exces de umiditate în sol, precum şi pe arealele agricole cu un drenaj defectuos; continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatul culturilor din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă), îndeosebi pe terenurile unde umiditatea solului permite realizarea unor lucrări de calitate; efectuarea arăturilor şi pregătirea terenurilor în vederea însămânţării culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb, cartof, etc.).

De asemenea, în această perioadă se pot efectua lucrări de întreţinere la speciile de câmp şi în plantaţiile pomi-viticole (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) şi fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK).

Cum va fi vremea

Din punct de vedere meteorologic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 2 şi 13 grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 9 şi 18 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură, iar cea minimă va fi cuprinsă între -6 şi 8 grade la scara întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei, producându-se brumă şi îngheţ la sol.

Meteorologii prognozează pentru această perioadă precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele de câmpie, izolat vor fi condiţii de producere a ceţii. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Tișe propune o singură echipă de fotbal a Clujului care ar putea CÂȘTIGA Champions League

Publicat

champions league e1594386578812.jpg

Într-un comunicat de presă în care felicită echipa de fotbal CFR Cluj pentru câștigarea celui de-al 8-lea său titlu, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a înaintat o propunere care vizează concentrarea eforturilor comunității locale în vederea susținerii unui club care să facă performanță în Champions League.

„Felicitări echipei, antrenorului, întregului staff, dar și patronilor și finanțatorilor acestui club care în ultimii cinci ani au făcut cinste Clujului și clujenilor.

Este doar meritul vostru, în totalitate.

Regret că legislația din România nu permite finanțarea unei echipe de fotbal, chiar private, dacă acest lucru este dorit de către comunitate. Dincolo de simpatiile fiecărui clujean, dincolo de vorbele spuse de unii sau de
alții, rămân, peste toate, performanța și valoarea voastră demonstrate.

Tișe: Comunitatea clujeană să investească într-o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum se modifică traficul după modernizarea zonei Pieței Mărăști. S-a sincronizat cu stațiile de metrou

Publicat

piata marasti modernizare2 e1633428817173.jpg

Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a analizat, luni, pentru prima dată, planul de modernizare a zonei Piața Mărăști. Proiectanții de la Planwerk au precizat că unul din principalele obiective ale lucrării va fi reducerea poluării de aici, acum una dintre zonele roșii ale municipiului. Numărul de arbori plantați se va dubla.

Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, aceasta va fi cea mai importantă lucrare de infrastructură desfășurată în oraș, într-o zonă atât de intens circulată.

Din profilul Bulevardului 21 Decembrie, o bandă va fi alocată transportului în comun. Se vor genera suplimentar benzi de circulație pentru bicicliști, cu sens unic.

Pistă de biciclete pe strada Fabricii

Stațiile de transport în comun vor fi reorganizate astfel încât modalitățile de transport alternative să fie tot mai atractive pentru clujeni. Vor exista și multe locuri noi de parcare pentru biciclete.


Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bilanț COVID: Niciun deces în 24 de ore. Clujul a raportat doar 14 cazuri noi. La nivel național au fost puțin peste 300

Publicat

centru covid cluj 1.jpg

Luni, 16 mai, în România nu a fost raportat niciun deces asociat Covid-19 pentru un interval de 24 de ore. De asemenea, la nivel național au fost diagnosticate 322 de cazuri noi de Covid-19, 14 dintre acestea fiind în județul Cluj.

Rata incidenței a ajuns în județul Cluj la 1,82 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, fiind diagnosticate 821 de persoane infectate cu noul coronavirus într-o perioadă de două săptămâni.

Citește și: Jurma: Săptămâna viitoare am putea IEȘI din valul OMICRON. Cluj și București, zone de REFERINȚĂ. Câte cazuri de COVID mai avem

Cele mai multe cazuri diagnosticate în perioada de raportare – 29 aprilie -12 mai – au fost la Cluj-Napoca, respectiv 612. În Cluj-Napoca rata de infectare era luni de 1,82 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Bilanț Covid: Niciun deces înregistrat în 24 de ore

În intervalul 15 -16 mai nu a fost raportat niciun deces asociat Covid-19,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Remus Câmpeanu: Am luat cutii de Xanax la meciurile lui „U” cu Chiajna şi Hermannstadt, am şi pentru barajul cu Dinamo

Publicat

remus campeanu senior 2 horz 1.jpg

Din dezamăgire în dezamăgire, fanii echipei de fotbal Universitatea Cluj, mai ales cei apropiaţi clubului, suferă. Unul dintre aceştia este Remus Câmpeanu jr, fiul marii glorii a U Cluj, Remus Câmpeanu.

Vezi şi:

Remus Câmpeanu: Pulsul îmi ajunsese la 120. Te chinuiești un an să aduci spectatorii la meci şi dai cu crampoanele în fasole

Am luat cutii de Xanax după meciurile lui U cu Chiajna şi Hermanstadt

„Legat de „U”. Eu sunt foarte liniștit. Mi-am procurat din Ucraina, pe potecile de munte pe care îmi aduceam țigări Sophianae la preț de nimic, 10 cutii de Xanax. Două cutii le-am îngurgitat la meciul cu Hermanstadt. Am dormit două zile și am mai râs încă două, după ce am ieșit din comă. Acum, după meciul cu Chiajna, am mai luat zece pastile. E foarte frumos. L-am visat pe Lincar ridicând cupa de campion al României.

remus campeanu xanx

Pentru barajul cu Dinamo, mai am câteva cutii. Viața e…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe