Connect with us

ACTUALITATE

ANM: Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, apropiată de optim pe întreg teritoriul agricol al ţării

Publicat

sursa foto: kangbch de la Pixabay

Rezerva de umiditate, pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă se va încadra în valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe întreg teritoriul agricol al ţării, arată prognoza de specialitate publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până la data de 2 aprilie 2021.

„Condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea pe ansamblu normală a proceselor de creştere şi dezvoltare a speciilor de câmp şi pomi-viticole, în aproape toate regiunile agricole ale ţării. De asemenea, la începutul intervalului ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi mai lente, iar în zonele depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei se va menţine starea de repaus biologic”, menţionează analiza ANM.

Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în epoca optimă se vor afla la înfrăţire (10-100%), precum şi local începutul alungirii paiului (10-25%). În semănăturile efectuate după 20 octombrie 2020 vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (30-100%).

Sub aspect fenologic, rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze) şi izolat, începutul alungirii tulpinii (10-15%), îndeosebi în zonele sudice. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie la culturile înfiinţate în perioada optimă, iar la cele tardive, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă.

La pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va semnala în continuare starea de repaus vegetativ, în majoritatea plantaţiilor. Pe terenurile cu expoziţie sudică, la speciile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, vişin) se vor înregistra umflarea mugurilor de rod şi înmugurirea.

Lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa-de-vie, arături, etc) se vor putea desfăşura în general în condiţii bune.

Recomandările spcialiștilor

Specialiştii ANM recomandă efectuarea rigolelor de scurgere pe terenurile cu exces de umiditate în sol, precum şi pe arealele agricole cu un drenaj defectuos; continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatul culturilor din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă), îndeosebi pe terenurile unde umiditatea solului permite realizarea unor lucrări de calitate; efectuarea arăturilor şi pregătirea terenurilor în vederea însămânţării culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb, cartof, etc.).

De asemenea, în această perioadă se pot efectua lucrări de întreţinere la speciile de câmp şi în plantaţiile pomi-viticole (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) şi fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK).

Cum va fi vremea

Din punct de vedere meteorologic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 2 şi 13 grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 9 şi 18 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură, iar cea minimă va fi cuprinsă între -6 şi 8 grade la scara întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei, producându-se brumă şi îngheţ la sol.

Meteorologii prognozează pentru această perioadă precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele de câmpie, izolat vor fi condiţii de producere a ceţii. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Alocațiile și ajutoarele sociale vor fi plătite în AVANS înainte de Paște. ANPIS a anunțat data virării banilor

Publicat

alocațiile și ajutoarele sociale vor fi plătite în avans înainte

Publicitate

Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), împreună cu agențiile județene, va efectua plata în avans a alocațiilor, indemnizațiilor și ajutoarelor sociale, pentru ca beneficiarii să își poată primi drepturile înainte de Paște, relatează alba24.ro.

Astfel, în 11 aprilie, ANPIS va vira sumele aferente beneficiilor de asistență socială către CN Poșta Română, urmând ca până în 17…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lângă noi: Un jandarm de 34 de ani, aflat la serviciu, s-a sinucis cu pistolul din dotare la Suceava

Publicat

3 aprilie – ziua jandarmeriei române

Publicitate

Un jandarm aflat în timpul serviciului s-a sinucis, joi dimineață, cu arma din dotare, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Suceava, relatează agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, subofițerul lucra în cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Vatra Dornei și a fost găsit decedat, prezentând o plagă prin împușcare la nivelul capului.

‘Jandarmeria Suceava regretă profund tragicul incident petrecut în timpul serviciului, în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Consilierul județean Luciana Elena Buliga, numită vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor

Publicat

consilierul județean luciana elena buliga, numită vicepreședinte al agenției naționale

Publicitate

Prin Decizia nr. 167 din 2 aprilie 2025, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 291, consilierul județean de la Botoșani, Luciana Elena Buliga, a fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor. Funcția are rang de subsecretar de stat.

Am plăcerea de a anunța că, începând de ieri, am fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noua taxă auto pentru mașinile poluante va fi stabilită de PRIMĂRII. Anunțul ministrului Finanțelor

Publicat

noua taxă auto pentru mașinile poluante va fi stabilită de

Publicitate

Taxa auto pentru vehiculele poluante ar putea fi decisă la nivel local, nu national, deci de către primarii aleși de populație și de către consilierii locali. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat joi, după ședința de Guvern, că propunerile privind această taxă trebuie să vină din partea primăriilor, întrucât tot ele vor fi responsabile de aplicarea noilor măsuri, relatează alba24.ro.

Potrivit acestuia, taxa auto trebuie să vină la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe