Connect with us

ACTUALITATE

ANOSR solicită acordarea subvenţiei pentru cămine-cantine în funcţie de numărul de studenţi cazaţi

Publicat

studenti

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită acordarea subvenţiei pentru cămine-cantine în funcţie de numărul de studenţi cazaţi, şi nu de numărul de studenţi subvenţionaţi de la bugetul de stat, argumentând că nu este echitabil ca un student la forma de învăţământ în regim cu taxă să plătească tarife de cazare şi masă diferenţiate de studentul bugetat.

Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, ANOSR menţionează că distincţia dintre forma de şcolarizare finanţată de la bugetul de stat şi cea în regim de taxă ar trebui să se realizeze pentru cheltuielile privind şcolarizarea, nu pentru cele privind serviciile conexe.

„ANOSR trage un semnal de alarmă ferm, referitor la raţionamentul de alocare a subvenţiei pentru cămine-cantine. (…) Aşadar, considerăm că nu este echitabil sau în concordanţă cu legislaţia în vigoare ca un student la forma de învăţământ în regim cu taxă să plătească tarife de cazare şi masă diferenţiate de studentul bugetat. De aceea, luând în calcul contextul inexistenţei unui text de lege specific, precum în cazul burselor (unde este prevăzut explicit că bursele se acordă pentru studenţii bugetaţi), accentuat de riscul producerii unor diferenţieri între studenţi, federaţia susţine că este relevant ca subvenţia pentru cămine-cantine să se acorde pe număr de studenţi cazaţi, nu pe număr de studenţi căminizaţi subvenţionaţi de la bugetul de stat”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, ANOSR a propus ca alocarea fondurilor destinate subvenţiei pentru transportul public de suprafaţă să se facă pentru toţi studenţii, indiferent de forma de finanţare a studiilor.

„În baza aceluiaşi raţionament, ANOSR a propus ca alocarea fondurilor bugetare destinate subvenţiei pentru transportul public local de suprafaţă să se facă pentru toţi studenţii, indiferent de forma de finanţare a studiilor, şi nu doar pentru cei finanţaţi de la bugetul de stat. Având în vedere că singurele criterii care se menţionează în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 sunt cele referitoare la vârstă (până la 26 de ani) şi, respectiv, la forma de învăţământ cu frecvenţă, nefăcându-se distincţia între formele de şcolarizare, considerăm a fi nedreaptă alocarea subvenţiei după alte criterii decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în urma propunerilor şi demersurilor ANOSR, pentru prima dată în istorie, Ministerul Educaţiei Naţionale va distribui transparent fondurile bugetare destinate subvenţiilor pentru cămine-cantine.

ANOSR punctează că în continuare sunt subvenţionaţi doar studenţii de la forma de învăţământ finanţată de la bugetul de stat, şi nu toţi studenţii căminizaţi.

„ANOSR a militat în permanenţă pentru transparentizarea sistemului de învăţământ superior şi finanţarea corespunzătoare a acestuia. Cu toate că, prin propunerea federaţiei, am susţinut eliminarea oricărei forme de discriminare în ceea ce priveşte alocarea acestor fonduri, din păcate, ele încă sunt menţionate în forma finală a documentelor emise de minister”, afirmă preşedintele ANOSR, Petrişor-Laurenţiu Ţucă, citat în comunicat.

ANOSR reuneşte studenţi din 19 centre universitare din întreaga ţară, din 30 de universităţi, atingând un număr de 105 organizaţii membre. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Numărul firmelor intrate în insolvență scade în 2025: 2.214 cazuri în primele patru luni, potrivit ONRC

Publicat

firmele mici creează mai multe locuri de muncă. iată sectoarele

Publicitate

Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primele patru luni din 2025 a fost de 2.214, în scădere cu 12,35% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 2.526 insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cele mai multe firme și PFA intrate în insolvență au fost înregistrate în București, respectiv 478, număr…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Leul românesc a crescut luni față de euro, după victoria lui Nicușor Dan. Ce urmează din punct de vedere economic

Publicat

„beneficiarii” veniturilor de lux sau milionarii de la stat ai

Publicitate

Leul românesc a crescut luni față de euro. Este cea mai mare creștere din ultimii 3 ani și este pusă pe seama faptului că Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale, scrie alba24.ro

EUR/RON scade cu până la 1,2%, cel mai mult din octombrie 2022, la 5,0437.
USD/RON scade cu până la 1,2%, la 4,4966.
”Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu un rezultat simbolic, care păstrează România pe parcursul pro-european.

Totuși, nu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Biroul Electoral Central a centralizat, până la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare

Publicat

biroul electoral central a centralizat, până la ora 9:00, datele

Publicitate

Biroul Electoral Central a centralizat, până luni dimineața, la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare.

Conform acestora, primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent, a obținut, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, un număr de 6.165.741 voturi (53,61%), iar contracandidatul său, liderul AUR George Simion – 5.335.752 de voturi (46,39%).

Din totalul de 19.945 de secții de votare au fost…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru

Publicat

anm: procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor

Publicitate

Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 23…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe