EVENIMENT
Circa 32 de milioane de măști, oprite temporar de la comercializare de către Protecția Consumatorului
ANPC a oprit temporar de la comercializare a circa 32 milioane măști, în valoare de 12 milioane lei, până la remedierea neconformităţilor constatate, iar 725.448 de măști au fost oprite definitiv şi scoase de la comercializare, anunță autoritatea.
Au fost aplicate 668 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2,9 miioane lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor și au fost emise 29 de decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte.
În ceea ce privește Sistemul de schimb rapid de informații privind produsele nealimentare periculoase – RAPEX , România a transmis un număr de 41 notificări de produse periculoase și de 82 reacţii la notificările realizate de alte țări membre UE, cele mai notificate produse find cele din categoria echipamentelor de protecție, autovehiculelor, cosmeticelor, textilelor, aparaturii electrice, jucăriilor.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, pe 15 martie 2021, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a organizat o conferință online, sub titlul ”Protejarea consumatorului român în contextul pandemiei! Un consumator european informat este un consumator protejat!”, la care au participat Ludovic Orban, Președintele Camerei Deputaților, Dan Barna, Vicepremierul României, Niculae Havrileț, Secretar de Stat, Ministerul Energiei, Annamaria Bogya, Secretar de Stat, Cabinetul Vicepremierului Kelemen Hunor.
Vicepreședinții ANPC Valentina Veronica Mitran Piticu și Claudiu Mădălin Giurcău au prezentat participanților principalele rezultate înregistrate de autoritate anul trecut. Astfel, au fost întreprinse 83.644 acțiuni de control, la nivelul întregii țări, iar 40.000 dintre operatorii economici controlați au prezentat nereguli, ocazie cu care au fost aplicate tot atâtea sancţiuni contravenţionale, cuantumul amenzilor ridicându-se la 96,20 milioane lei.
Au fost desfăşurate 43 de tematici de control naționale, în cadrul cărora, au fost verificați aproximativ 23.000 de operatori economici, la 58 % din aceștia înregistrându-se diverse abateri. Valoarea amenzilor aplicate de comisarii ANPC a fost de 39,66 milioane lei, iar valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare a fost de 63,72 milioane lei.
Referitor a tematica de control cu privire la măști, derulată în 2020, au fost controlaţi 599 operatori economici, la 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare. Au fost verificate peste 35 mil. măşti, în valoare aproximativ 20 mil. lei, din care peste 32 mil. măşti nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.
În timpul Comandamentului Litoral, au fost verificați 1.225 operatori economici, pentru deficienţele constatate aplicându-se 1.512 sancțiuni contravenţionale, constând în 688 de amenzi, în valoare de 4,7 milioane de lei, şi 824 de avertismente.
În cadrul Comandamentului de iarnă 2020, ANPC a desfăşurat controale la 205 operatori economici, pentru deficienţele constatate aplicând 61 sancțiuni contravenţionale constând în 23 amenzi, în valoare de 96.500 lei, şi 38 de avertismente.
În ceea ce privește regimul metalelor și pietrelor prețioase, anul trecut s-au analizat şi marcat 4,2 milioane de obiecte din metale preţioase în greutate totală de peste 13 milioane grame, au avut loc 217 de activităţi de înregistrare poansoane pentru marcă de responsabilitate ale operatorilor economici autorizaţi și au fost eliberate 2.500 de buletine de expertiză pentru obiectele prezentate la ghișeu şi s-au întocmit rapoarte de expertiză tehnică. Direcția de Metale Pretioase a avut încasări în valoare de peste 11 mil. lei.
sursa: mediafax.ro
EVENIMENT
VIDEO Consumul de droguri în Alba, la cote alarmante: O parte dintre tinerii consumatori își injectează substanțe. Ce spun medicii
Consumul drogurilor în județul Alba, în rândul tinerilor, atinge cote alarmante. Deși autoritățile cu comepetențe în domeniu ”ascund sub preș” informațiile situația este una foarte gravă.
În Alba se consumă droguri injectabile, iar asta înseamnă că situația a scăpat de sub control. Săptămânal la secția de Psihiatrie a spitalului din Alba Iulia ajung minim doi, trei tineri consumatori de droguri, iar pe…
Citește mai mult pe Alba24.ro
ANM a emis avertizări Cod galben de vânt puternic pentru mare parte din țară și ninsori viscolite la munte, cu rafale ce vor atinge 70-90 km/h și zăpadă de până la 20 centimetri în zone montane, iar la Cluj este cond portocaliu.
O informare meteo valabilă de miercuri până sâmbătă seară anunță precipitații în toate regiunile. În sudul țării vor predomina ploile, iar în restul regiunilor vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Accident la Cricău, provocat de un șofer băut. Două mașini au fost avariate. Ce alcoolemie avea conducătorul auto
Un bărbat de 64 de ani din Alba s-a ales cu dosar penal după ce a provocat accident rutier în timp ce conducea sub influența alcoolului. Aflat la volan, acesta a intrat cu mașina în alt autoturism.
Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut marți, 19 noiembrie, la Cricău. Au intervenit polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos.
Din primele cercetări, a reieșit că, în timp ce conducea un autoturism, pe raza…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ciucă, despre intrarea României în Schengen cu granițele terestre de la 1 ianuarie 2025: ”Nu se poate împlini tehnic”
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, spune că a fost singurul politician român primit de cancelarul Nehamer la Viena și că s-a discutat doar acordul politic pentru intrarea României în Schengen cu granițele terestre.
După ce Marcel Ciolacu a anunțat termenul de 1 ianuarie 2025 pentru intrarea României în Spațiul Schengen cu granițele terestre, Ciucă menționează că este ”o chestiune ce nu se poate împlini tehnic”.
”Am…
Citește mai mult pe Alba24.ro