Connect with us

ACTUALITATE

ANPC: Amenzi de 765.000 lei,aplicate în urma controalelor la agenţii economici care comercializează peşte şi produse din peşte

Publicat

bani

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, în perioada 8-19 aprilie 2019, la nivel naţional, o primă serie de acţiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, şi modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare a peştelui, preparatelor din peşte preambalate şi conservelor din peşte, în urma verificărilor fiind aplicate amenzi în valoare de 765.000 lei, conform unui comunicat remis, sâmbătă, AGERPRES.

Au fost controlaţi 435 operatori economici, fiind constate abateri la 262 (60%) dintre aceştia. În timpul controalelor, a fost verificată o cantitate de circa 58 tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, din care 37% era comercializată în Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Din întreaga cantitate de 58 toane, circa 18 tone (31%) – mai mult de jumătate fiind din Capitală – nu îndeplinea prevederile actelor normative în vigoare.
Din documentele de provenienţă a mărfii a reieşit că peste 90% din peştele controlat era din import.

Ca urmare a deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus oprirea temporară de la comercializare a unei cantităţi de 9 tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, în valoare de peste 100.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate şi oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 7,5 tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, în valoare de circa 180.000 lei, care erau alterate sau depozitate în condiţii improprii sau care prezentau data durabilităţii minimale depăşită. Au fost aplicate 273 sancţiuni contravenţionale, dintre care 130 avertismente şi 143 amenzi contravenţionale, în valoare de 765.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Printre deficienţele constate s-au numărat: peşte cu data limită de consum depăşită; prezenţa unui procent de glazură (apă congelată sub formă de gheaţă) mai mare decât cel declarat; acumulare de gheaţă în ambalaje (suplimentar faţă de procentul de gheaţă declarat); „arsuri de congelare” care scad valoarea nutritive a produselor; conserve deformate; comercializare de peşte cu ambalajul deteriorat; peşte curăţat necorespunzător; peşte cu branhii înnegrite şi porţiunea din zona burţii neeviscerată în totalitate, cu ochii tulburi; trunchi de peşte cu urme de oxidare; peşte (macrou congelat, hering congelat, cod Alaska trunchi) cu deficienţe de calitate: tegument exfoliat, arsuri de congelare, trunchi de peşte cu formă modificată); carne scoici Saint Jacques, produs ambalat, prezentând informaţii incorecte privind calibrul.

În ceea ce priveşte informarea consumatorilor, în cursul acţiunilor de control s-au înregistrat următoarele abateri: peşte congelat vrac – nu era însoţit de etichete cu elementele de identificare şi caracterizare; nu erau menţionate componentele cu efecte alergene la raionul cu vitrină asistată; peşte prezentat spre vânzare fără să fie însoţit de informaţii privind denumirea specie, ţara de provenienţă, modul de recoltare; conserve din peşte la care eticheta nutriţională nu era tradusă în limba română; neafişare preţuri de vânzare; neafişarea preţului/unitate de măsură la produsele din peşte preambalate; neconcordanţe între preţul afişat la raft şi cel marcat pe bonul de casă; lipsa traducerii în limba română a etichetei; lipsă documente de provenienţă; nerespectarea condiţiilor de depozitare (nerespectarea regimului termic impus de producători).

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române

Publicat

3 aprilie – ziua jandarmeriei române

Publicitate

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei ‘Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi’, în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial www.jandarmeriaromana.ro.

Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: „Orașul geniilor” din România și concursul suprem al minților luminate

Publicat

botoșani: „orașul geniilor” din românia și concursul suprem al minților

Publicitate

Botoșaniul, cunoscut drept un adevărat „oraș al geniilor” găzduiește cea de-a 75 ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică, pentru nivelul liceal. Participă sute de elevi din toată țara, inclusiv olimpici de top. Este una dintre cele mai puternice ediții din istoria olimpiadei, scrie ADEVĂRUL

Anul acesta Olimpiada Națională de Matematică, regina concursurilor școlare la științe exacte, a fost organizată în municipiul Botoșani….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios nichita mărturisitorul

Publicitate

Sfântul Nichita mărturisitorul s-a născut în Cezareea Bitiniei în jurul anului 760. La opt zile după naștere mama sa a murit. Tatăl Filaret, alegând să se retragă la mânăstire l-a încredințat bunicii sale spre creștere. Nichita a fost din fragedă tinerețe un copil duhovnicesc.

A avut și un duhovnic ales, pe pustnicul Ștefan. Acesta, la un moment dat, i-a dat binecuvântarea să meargă la mânăstirea Medikion pe care Sfântul Nichifor o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe