Connect with us

ACTUALITATE

ANPC introduce, de la 1 septembrie, cazierul contravenţional pentru agenţii economici

Publicat

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va introduce, începând cu data de 1 septembrie 2019, cazierul contravenţional, document ce va permite identificarea operatorilor economici şi a faptelor pentru care s-au aplicat avertismente, astfel încât la o nouă încălcare, aceasta să nu mai fie repetată.

‘Măsurile anunţate se înscriu în abordarea de control unitară la nivel naţional şi în politica de toleranţă zero a ANPC faţă de încălcările legislaţiei de către comercianţi, în special în privinţa celor repetate. Nu mai vrem să ignorăm ‘perseverenţa’ unor comercianţi în a produce iar şi iar aceleaşi neplăceri consumatorilor şi suntem gata să le arătăm acestora că şi Autoritatea este gata să persevereze şi să performeze în a le opri orice încercare de încălcare a legii’, a declarat Horia-Miron Constantinescu, preşedintele ANPC.

Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii, transmis AGERPRES, la stabilirea sancţiunii, în cazul în care se constată că pentru aceeaşi abatere operatorul economic a mai fost sancţionat cu avertisment, agentul constatator va avea în vedere cazierul contravenţional.

„În acord cu hotărârile pronunţate de către instanţele de judecată, în cauzele din domeniul protecţiei consumatorilor, ce au în vedere principiul proporţionalităţii aplicării sancţiunii, conform căruia „dacă operatorul economic a mai fost sancţionat anterior cu avertisment se au în vedere şi circumstanţele personale ale contravenientului”, sens în care, se poate aplica sancţiunea cu amendă contravenţională. La stabilirea sancţiunii, în cazul în care se constată că pentru aceeaşi abatere operatorul economic a mai fost sancţionat cu avertisment, agentul constatator va avea în vedere cazierul contravenţional, precum şi aplicarea eventualelor sancţiuni contravenţionale complementare”, precizează instituţia.

Cazierul contravenţional se va implementa începând cu data de 1 septembrie 2019 şi va permite identificarea operatorilor economici şi a faptelor pentru care s-au aplicat sancţiuni sub formă de avertismente. În acest fel, o nouă încălcare a legii nu mai poate fi repetată.

„Experienţa dobândită în cadrul controalelor realizate de către comisarii ANPC în decursul timpului a arătat că probele (foto şi video) obţinute în aceste situaţii au fost esenţiale în câştigarea unor procese în instanţă, în baza proceselor verbale de constatare a contravenţiei încheiate cu această ocazie. ANPC respectă prevederile legale în ceea ce priveşte legislaţia în vigoare modificând procedura de control prin luarea unor măsuri legale necesare pentru a asigura că filmarea şi fotografierea în cadrul actului de control devin obligatorii, doar cu informarea comerciantului, şi fără a i se solicita acestuia un acord prealabil în vedere preconstituirii de probe”, notează Autoritatea de control.

ANPC precizează că va lua toate măsurile necesare în vederea asigurării că toate echipele de control sunt dotate din punct de vedere tehnic cu echipamente necesare pentru filmare şi fotografiere. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Două ONG-uri dau ALERTA în Europa: Toate conservele cu ton din comerț sunt contaminate cu mercur

Publicat

cos cumparaturi.jpg

Publicitate

Toate conservele cu ton din comerț sunt puternic contaminate cu mercur. Asta susține un raport al ONG-urilor Bloom și Foodwatch, făcut public marți, 29 octombrie, și care a pus întreaga Europă pe jar. 

Reprezentanții ONG-urilor Aceștia au testat conserve din mai multe țări din Europa și toate au avut același rezultat: 100% dintre cutii erau contaminate cu mercur”, relevă investigația. Concluziile sunt detaliate de reporterii de la hotnews.ro.

Publicitate

Potrivit raportului „Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve din cinci…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Miercuri de la ora 10 se pun în vânzare biletele pentru partida de Cupa României dintre FC Botoșani și Rapid București

Publicat

fcbt 3.jpg

Publicitate

FC Botoșani a anunțat astăzi că miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10:00, se pun în vânzare bilete pentru partida de Cupa României dintre FC Botoșani și Rapid București din prima etapă a fazei grupelor.

Prețul biletelor este cuprins între 20 de lei la peluză și 300 de lei la lojă.

Conform comunicatului clubului, accesul minorilor sub 14 ani la meciul FC Botoșani – FC Rapid, programat joi, 31 octombrie, ora 21:00 este permis gratis pe stadionul „Municipal” în următoarele condiții:

Publicitate

– Minorul va primi bilet cu valoare…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum poți obține teren gratuit pentru casă, în România. Condiții și acte necesare

Publicat

images1600x1198 1000x600.webp.webp

Publicitate

Cum poți obține teren gratuit pentru casă, în România. Tinerii români, cu vârsta între 18 şi 35 de ani, pot primi și în 2024 terenuri gratuite de la stat pentru a-şi construi locuinţă. Legislația a fost actualizată recent, informează alba24.ro.

Solicitările pot fi depuse la primăriile de domiciliu. Pentru a putea primi gratis acest teren, este necesară îndeplinirea unor condiții.

Cadrul legal pentru acordarea gratuită a suprafețelor de teren este Legea 15/2003, actualizată și modificată prin HG 748/2023.

Publicitate

Primăriile trebuie…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un tânăr a semănat teroare în familia sa din Vlădeni. S-a certat cu soția și a dat foc la gard. Polițiștii au emis ordin de protecție

Publicat

foc.jpeg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordin de protecție provizoriu față de un tânăr, de 22 de ani, din comuna Vlădeni, pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 28 octombrie 2024, pe fondul unor neînțelegeri avute cu soția sa, ar fi stropit gardul locuinței cu o substanță inflamabilă și apoi ar fi aprins-o, ceea ce a condus la formarea unei flăcări care a distrus superficial o suprafață de gard.

Publicitate

 

Ordinul de protecție a fost…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe