Connect with us

EVENIMENT

ANSVSA: 213 focare de pestă porcină africană la final de an

Publicat

ferma

Numărul focarelor de pestă porcină africană a scăzut la jumătate în această săptămână, de la 420 pe 23 decembrie la 213 focare în prezent, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Eforturile întreprinse de serviciile veterinare pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), cele pentru gestionarea focarelor de boală, coroborate cu intensificarea controalelor din ultima perioadă, au avut ca rezultat o scădere semnificativă a numărului de focare. Astfel, din data de 23 decembrie, când erau înregistrate 420 de focare, numărul acestora a scăzut la 213, înregistrate astăzi”, se arată într-un comunicat al Autorităţii remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, intensificarea controalelor în trafic, în special a celor realizate cu sprijinul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, a fost una dintre măsurile care au contribuit la reducerea focarelor de pestă porcină africană.

„Cele peste 2.000 de controale, desfăşurate în echipe mixte, au avut scopul de a preveni răspândirea bolii, prin verificarea respectării restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pestă porcină africană. În timpul acestor acţiuni au fost descoperite şi sancţionate persoane care transportau sau comercializau animale sau produse din carne fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară sau cu mijloace de transport neautorizate, ceea ce constituie un risc major de difuzare a virusului PPA”, spun reprezentanţii ANSVSA.

Controalele au dus la identificarea de persoane care au comercializat ilegal carne şi produse din carne

Controalele au dus la identificarea de persoane care au comercializat ilegal carne şi produse din carne neverificate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Astfel de practici au fost aspru sancţionate având în vedere atât pericolul grav pentru sănătatea oamenilor, reprezentat de trichineloză dar şi de alte boli, cât şi riscul de răspândire a virusului PPA, având în vedere rezistenţa îndelungată a acestuia în carnea congelată (peste doi ani), sau în produsele din carne (3-6 luni în carnea sărată şi afumată).

Ce au stabilit anchetele epidemiologice

Anchetele epidemiologice întreprinse de medicii veterinari au stabilit că principalele cauze şi mijloacele prin care s-a difuzat virusul care au dus şi duc la apariţia de noi focare sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la animalele bolnave constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA.

Alte cauze de răspândire a bolii

De asemenea, alte cauze de răspândire a bolii sunt: nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc, mijloace de transport contaminate cu secreţiile şi excreţiile provenite de la animalele infectate, care nu au fost decontaminate sau decontaminate necorespunzător, monte şi tratamente efectuate de personal necalificat fără respectarea prevederilor legale, furaje introduse din zone infectate direct în hrana porcinelor, lipsa dezinfectoarelor individuale la intrarea în exploataţie.

Inspectorii sanitari-veterinari atrag atenţia că şi personalul angajat în exploataţiile profesionale de porcine din localitatea unde au fost confirmate focare de PPA şi nerespectarea cerinţelor de biosecuritate şi a măsurilor stabilite în majoritatea exploataţiilor nonprofesionale (gospodăriile populaţiei) şi în unele exploataţii comerciale profesionale de porcine pot contribui la răspândirea virusului pe teritoriul ţării.

În comunicatul ANSVSA se precizează că acţiunile de control ale inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor cu această tematică vor continua, pentru a proteja sănătatea oamenilor şi a animalelor. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Noaptea Muzeelor 2025 în Alba: PROGRAMUL evenimentelor organizate în Alba Iulia și alte locații din județ

Publicat

noaptea muzeelor 2025 la alba iulia. Șapte motive să participi

Noaptea Muzeelor 2025 în Alba. Muzeele și instituțiile de cultură din Alba Iulia, dar și din alte orașe din județ au pregătit program special cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, ce va avea loc sâmbătă, 17 mai.

Muzeele vor fi deschise cu program prelungit și intrare liberă, iar specialiștii și autoritățile, alături de invitați, prezintă ateliere, concerte, spectacole de reconstituire istorică. Aceste activități promovează particularități interesante ale științei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE FOTO. Accident pe DN1 Cluj-Oradea, la Huedin. Un bărbat, transportat la spital

Publicat

accident 3.jpeg

Un accident a avut loc pe DN1 E60 Cluj-Oradea, între o mașină și o autobasculantă, vineri. Un bărbat de 50 de ani a fost rănit.

Un accident rutier în care au fost implicate o autobasculantă și un autoturism a avut loc vineri pe DN1 E60, la ieșirea din Huedin spre Oradea.

Un bărbat de aproximativ 50 de ani a fost rănit și transportat la spital, potrivit informațiilor transmise de ISU Cluj.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesajul Curții de Apel Alba Iulia pentru judecătoarea Carmen Marilena Popa care s-a pensionat pentru a doua oară în carieră

Publicat

mesajul curții de apel alba iulia pentru judecătoarea carmen marilena

Reprezentanții Curții de Apel Alba Iulia au transmis un mesaj cu ocazia pensionării magistratului Carmen Marilena Popa care a activat timp de 36 de ani în funcție. 

Acesta s-a pensionat de două ori în cariera sa de magistrat: în 2019, dar apoi a revenit în funcție în 2021, iar recent președintele interimar, Ilie Bolojan a semnat decretul de pensionare. 

”În această săptămână  judecătoarea Carmen Marilena Popa și-a încheiat activitatea în cadrul secției penale a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor din Alba. Amenzi de aproape 20.000 de lei în 24 de ore

Publicat

acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor din alba. amenzi de aproape

Polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională. În ultimele 24 de ore, au fost aplicate amenzi de aproape 2o.000 de lei. 

Potrivit IPJ Alba, în cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 372 de verificări de persoane și 174 verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost constatate 68 de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe