Connect with us

EVENIMENT

ANSVSA: 213 focare de pestă porcină africană la final de an

Publicat

ferma

Numărul focarelor de pestă porcină africană a scăzut la jumătate în această săptămână, de la 420 pe 23 decembrie la 213 focare în prezent, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Eforturile întreprinse de serviciile veterinare pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), cele pentru gestionarea focarelor de boală, coroborate cu intensificarea controalelor din ultima perioadă, au avut ca rezultat o scădere semnificativă a numărului de focare. Astfel, din data de 23 decembrie, când erau înregistrate 420 de focare, numărul acestora a scăzut la 213, înregistrate astăzi”, se arată într-un comunicat al Autorităţii remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, intensificarea controalelor în trafic, în special a celor realizate cu sprijinul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, a fost una dintre măsurile care au contribuit la reducerea focarelor de pestă porcină africană.

„Cele peste 2.000 de controale, desfăşurate în echipe mixte, au avut scopul de a preveni răspândirea bolii, prin verificarea respectării restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pestă porcină africană. În timpul acestor acţiuni au fost descoperite şi sancţionate persoane care transportau sau comercializau animale sau produse din carne fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară sau cu mijloace de transport neautorizate, ceea ce constituie un risc major de difuzare a virusului PPA”, spun reprezentanţii ANSVSA.

Controalele au dus la identificarea de persoane care au comercializat ilegal carne şi produse din carne

Controalele au dus la identificarea de persoane care au comercializat ilegal carne şi produse din carne neverificate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Astfel de practici au fost aspru sancţionate având în vedere atât pericolul grav pentru sănătatea oamenilor, reprezentat de trichineloză dar şi de alte boli, cât şi riscul de răspândire a virusului PPA, având în vedere rezistenţa îndelungată a acestuia în carnea congelată (peste doi ani), sau în produsele din carne (3-6 luni în carnea sărată şi afumată).

Ce au stabilit anchetele epidemiologice

Anchetele epidemiologice întreprinse de medicii veterinari au stabilit că principalele cauze şi mijloacele prin care s-a difuzat virusul care au dus şi duc la apariţia de noi focare sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la animalele bolnave constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA.

Alte cauze de răspândire a bolii

De asemenea, alte cauze de răspândire a bolii sunt: nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc, mijloace de transport contaminate cu secreţiile şi excreţiile provenite de la animalele infectate, care nu au fost decontaminate sau decontaminate necorespunzător, monte şi tratamente efectuate de personal necalificat fără respectarea prevederilor legale, furaje introduse din zone infectate direct în hrana porcinelor, lipsa dezinfectoarelor individuale la intrarea în exploataţie.

Inspectorii sanitari-veterinari atrag atenţia că şi personalul angajat în exploataţiile profesionale de porcine din localitatea unde au fost confirmate focare de PPA şi nerespectarea cerinţelor de biosecuritate şi a măsurilor stabilite în majoritatea exploataţiilor nonprofesionale (gospodăriile populaţiei) şi în unele exploataţii comerciale profesionale de porcine pot contribui la răspândirea virusului pe teritoriul ţării.

În comunicatul ANSVSA se precizează că acţiunile de control ale inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor cu această tematică vor continua, pentru a proteja sănătatea oamenilor şi a animalelor. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Noua taxă auto pentru mașinile poluante ar putea fi propusă de către primării. Ce spune ministrul Finanțelor

Publicat

o nouă taxă auto pentru mașinile vechi și poluante, propusă

Noua taxă auto pentru mașinile poluante ar putea fi propusă de către primării. Propunerile privind noua taxă auto trebuie să vină din partea autorităților locale, pentru că acestea sunt cele care vor aplica noile măsuri, a declarat joi ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, la finalul ședinței de Guvern.

Potrivit acestuia, taxa auto trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal, iar până în prezent nu s-a stabilit o formulă de calcul.

Noua taxă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR: Ura ne desparte, nu etnia

Publicat

mars maghiari10.jpg

Peste 1.000 de maghiari au participat, joi, la un marș în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Aceștia vor să tragă un semnal de alarmă după ce trei copii au fost bătuți luni seara după meciul de fotbal dintre U și CFR. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital, având nevoie de îngrijiri medicale.

Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR

Au fost peste 1.000 de oameni, mulți fani ai echipelor de fotbal din Cluj, care își…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANPIS: Alocațiile, indemnizațiile și ajutoarele vor ajunge la beneficiari înainte de Paște. Data la care vor fi virați banii

Publicat

anpis: alocațiile, indemnizațiile și ajutoarele vor ajunge la beneficiari înainte

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și agențiile teritoriale vin în sprijinul beneficiarilor prin plata anticipată a drepturilor acestora.

Astfel, în 11 aprilie, ANPIS va vira sumele aferente beneficiilor de asistență socială către CN Poșta Română, urmând ca până în 17 aprilie banii să ajungă la beneficiari, prin poștaș.

Pentru cei care au optat pentru plata în cont bancar, banii vor fi virați între 14 și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Curtea de Conturi cere public o strategie a adăpostirii populației în situație de conflict armat. Lista adăposturilor din Alba

Publicat

curtea de conturi cere public o strategie a adăpostirii populației

Curtea de Conturi cere public autorităților responsabile să elaboreze o ”concepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat”, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populației. 

Asta pentru că actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației în situația unui conflict, precizează instituția într-un comunicat de presă.

De asemenea, Curtea apreciază că sunt…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe