Connect with us

EVENIMENT

ANSVSA: 213 focare de pestă porcină africană la final de an

Publicat

ferma

Numărul focarelor de pestă porcină africană a scăzut la jumătate în această săptămână, de la 420 pe 23 decembrie la 213 focare în prezent, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Eforturile întreprinse de serviciile veterinare pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), cele pentru gestionarea focarelor de boală, coroborate cu intensificarea controalelor din ultima perioadă, au avut ca rezultat o scădere semnificativă a numărului de focare. Astfel, din data de 23 decembrie, când erau înregistrate 420 de focare, numărul acestora a scăzut la 213, înregistrate astăzi”, se arată într-un comunicat al Autorităţii remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, intensificarea controalelor în trafic, în special a celor realizate cu sprijinul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, a fost una dintre măsurile care au contribuit la reducerea focarelor de pestă porcină africană.

„Cele peste 2.000 de controale, desfăşurate în echipe mixte, au avut scopul de a preveni răspândirea bolii, prin verificarea respectării restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pestă porcină africană. În timpul acestor acţiuni au fost descoperite şi sancţionate persoane care transportau sau comercializau animale sau produse din carne fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară sau cu mijloace de transport neautorizate, ceea ce constituie un risc major de difuzare a virusului PPA”, spun reprezentanţii ANSVSA.

Controalele au dus la identificarea de persoane care au comercializat ilegal carne şi produse din carne

Controalele au dus la identificarea de persoane care au comercializat ilegal carne şi produse din carne neverificate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Astfel de practici au fost aspru sancţionate având în vedere atât pericolul grav pentru sănătatea oamenilor, reprezentat de trichineloză dar şi de alte boli, cât şi riscul de răspândire a virusului PPA, având în vedere rezistenţa îndelungată a acestuia în carnea congelată (peste doi ani), sau în produsele din carne (3-6 luni în carnea sărată şi afumată).

Ce au stabilit anchetele epidemiologice

Anchetele epidemiologice întreprinse de medicii veterinari au stabilit că principalele cauze şi mijloacele prin care s-a difuzat virusul care au dus şi duc la apariţia de noi focare sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la animalele bolnave constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA.

Alte cauze de răspândire a bolii

De asemenea, alte cauze de răspândire a bolii sunt: nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc, mijloace de transport contaminate cu secreţiile şi excreţiile provenite de la animalele infectate, care nu au fost decontaminate sau decontaminate necorespunzător, monte şi tratamente efectuate de personal necalificat fără respectarea prevederilor legale, furaje introduse din zone infectate direct în hrana porcinelor, lipsa dezinfectoarelor individuale la intrarea în exploataţie.

Inspectorii sanitari-veterinari atrag atenţia că şi personalul angajat în exploataţiile profesionale de porcine din localitatea unde au fost confirmate focare de PPA şi nerespectarea cerinţelor de biosecuritate şi a măsurilor stabilite în majoritatea exploataţiilor nonprofesionale (gospodăriile populaţiei) şi în unele exploataţii comerciale profesionale de porcine pot contribui la răspândirea virusului pe teritoriul ţării.

În comunicatul ANSVSA se precizează că acţiunile de control ale inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor cu această tematică vor continua, pentru a proteja sănătatea oamenilor şi a animalelor. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Radare de weekend în județul Alba: Lista drumurilor pe care se vor afla echipaje de poliție

Publicat

radar politia romana 1000x600.jpeg

Radare de weekend în județul Alba. Reprezentanții IPJ Alba au făcut publică lista drumurilor din județ, pe care vor fi amplasate echipaje de poliție dotate cu radare, pentru supravegherea traficului rutier. 

Amplasarea radarelor în perioada 20-21 aprilie 2024

Drumul Naţional 1 – Alba Iulia – Sântimbru – Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș și-au LANSAT candidaturile din partea PSD la Primăria Cluj-Napoca și șefia CJ Cluj

Publicat

candidati psd 4 e1713520889739.jpg

Candidații PSD la Primăria Cluj-Napoca, respectiv președinția Consiliului Județean Cluj, Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș, și-au lansat, vineri, candidaturile la alegerile locale din 9 iunie și și-a depus dosarele la Biroul Electoral Municipal și Biroul Electoral Județean.

Aurelia Cristea a declarat într-o conferință de presă la Casa de Cultură a Studenților că simte din plin pulsul orașului și îndrăznește să vrea mai mult pentru Cluj-Napoca.

FOTO….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT cu trei mașini la Bucea, în Cluj. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri MEDICALE

Publicat

politie masina bun.jpg

Un accident rutier a avut loc, vineri, pe raza loc. Bucea din jud. Cluj. Au fost implicate trei mașini. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri medicale.

„Accident rutier înregistrat în jurul orei 14:00, pe DN1 E60 , în interiorul localității Bucea, pe sensul de mers Huedin – Oradea, produs pe fondul nepăstrării distanței în mers, fiind implicate trei autovehicule.

ACCIDENT cu trei mașini la Bucea, în Cluj. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mihai Enache (AUR): ”Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa AUR!”

Publicat

cort interior ok 1024x683 1.jpg

~Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă~, a spus Mihai Enache, candidat din partea AUR la Primăria Capitalei.

Acesta a precizat că reprezentaniții PSD și PNL nu s-au oprit aici ci, ”din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe