Connect with us

EVENIMENT

ANSVSA: 213 focare de pestă porcină africană la final de an

Publicat

ferma

Numărul focarelor de pestă porcină africană a scăzut la jumătate în această săptămână, de la 420 pe 23 decembrie la 213 focare în prezent, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Eforturile întreprinse de serviciile veterinare pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), cele pentru gestionarea focarelor de boală, coroborate cu intensificarea controalelor din ultima perioadă, au avut ca rezultat o scădere semnificativă a numărului de focare. Astfel, din data de 23 decembrie, când erau înregistrate 420 de focare, numărul acestora a scăzut la 213, înregistrate astăzi”, se arată într-un comunicat al Autorităţii remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, intensificarea controalelor în trafic, în special a celor realizate cu sprijinul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, a fost una dintre măsurile care au contribuit la reducerea focarelor de pestă porcină africană.

„Cele peste 2.000 de controale, desfăşurate în echipe mixte, au avut scopul de a preveni răspândirea bolii, prin verificarea respectării restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pestă porcină africană. În timpul acestor acţiuni au fost descoperite şi sancţionate persoane care transportau sau comercializau animale sau produse din carne fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară sau cu mijloace de transport neautorizate, ceea ce constituie un risc major de difuzare a virusului PPA”, spun reprezentanţii ANSVSA.

Controalele au dus la identificarea de persoane care au comercializat ilegal carne şi produse din carne

Controalele au dus la identificarea de persoane care au comercializat ilegal carne şi produse din carne neverificate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Astfel de practici au fost aspru sancţionate având în vedere atât pericolul grav pentru sănătatea oamenilor, reprezentat de trichineloză dar şi de alte boli, cât şi riscul de răspândire a virusului PPA, având în vedere rezistenţa îndelungată a acestuia în carnea congelată (peste doi ani), sau în produsele din carne (3-6 luni în carnea sărată şi afumată).

Ce au stabilit anchetele epidemiologice

Anchetele epidemiologice întreprinse de medicii veterinari au stabilit că principalele cauze şi mijloacele prin care s-a difuzat virusul care au dus şi duc la apariţia de noi focare sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la animalele bolnave constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA.

Alte cauze de răspândire a bolii

De asemenea, alte cauze de răspândire a bolii sunt: nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc, mijloace de transport contaminate cu secreţiile şi excreţiile provenite de la animalele infectate, care nu au fost decontaminate sau decontaminate necorespunzător, monte şi tratamente efectuate de personal necalificat fără respectarea prevederilor legale, furaje introduse din zone infectate direct în hrana porcinelor, lipsa dezinfectoarelor individuale la intrarea în exploataţie.

Inspectorii sanitari-veterinari atrag atenţia că şi personalul angajat în exploataţiile profesionale de porcine din localitatea unde au fost confirmate focare de PPA şi nerespectarea cerinţelor de biosecuritate şi a măsurilor stabilite în majoritatea exploataţiilor nonprofesionale (gospodăriile populaţiei) şi în unele exploataţii comerciale profesionale de porcine pot contribui la răspândirea virusului pe teritoriul ţării.

În comunicatul ANSVSA se precizează că acţiunile de control ale inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor cu această tematică vor continua, pentru a proteja sănătatea oamenilor şi a animalelor. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

FOTO: TIR încărcat cu deșeuri, răsturnat în afara drumului, într-o localitate din Suceava. O persoană, transportată la spital

Publicat

molid suceava1

Un accident rutier a avut loc, marți dimineață în localitatea Molid, județul Suceava. O persoană a fost transportată la spital, după ce TIR-ul în care se afla s-a răsturnat în afara drumului.

Potrivit ISU Suceava, un autotren încărcat cu deșeuri plastice s-a răsturnat în afara părții carosabile pe raza localității Molid.

Acesta a avariat un autoturism parcat în curtea unei proprietăți.

molid suceava2

O persoană din cele două aflate în autotren, a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Pompierii au asigurat măsurile PSI la locul evenimentului.

molid suceava

Conform sursei citate, la fața locului intervenit pompierii militari ai Detașamentului Câmpulung Moldovenesc cu modulul SMURD (autospecială pentru descarcerare și ambulanța SMURD B2).

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Vântul a făcut ravagii în Râmnicu Vâlcea. Mașini avariate și acoperișuri smulse

Publicat

ramnicu valcea1

Mai multe acoperișuri ale unor blocuri din Râmnicu Vâlcea au căzut din cauza vântului puternic, luni seară, fiind avariate și mai multe autoturisme.

Potrivit ISU Vâlcea, luni seară în jurul orei 22.30, aproximativ 80 mp din acoperișul blocului A69 din municipiul Râmnicu Vâlcea, zona Maidan, strada. Eugen Ciorașcu, a căzut sub acțiunea vântului puternic.

A fost afectat un autoturism, iar o parte din elementele constructive din partea superioară a blocului sunt instabile. Forțe și mijloace ISU Valcea: 1 ASAS, 1 Descarcerare, 1 Autoplatforma, 1 SMURD si 1 AMOP cu 11 subofițeri si 1 ofițer de la GI Râmnicu Vâlcea.

Județul Vâlcea se afla sub incidenta codului PORTOCALIU, în zona înaltă, respectiv GALBEN de intensificări ale vântului.

ramnicu valcea

Pompierii militari au fost solicitat, la ora 22.39, în municipiul Râmnicu Vâlcea pentru îndepărtarea elementelor dintr-un acoperiș căzute pe bunurile locatarilor cât și cele de pe clădire, care nu mai prezentau siguranță

Împreună cu comitetul local pentru situații de urgență al localității au îndepărtat aproximativ 30 mp. din acoperișul blocului A69 din municipiul  Râmnicu Vâlcea, zona Maidan, str. Eugen Ciorașcu.

Acesta a căzut sub acțiunea vântului puternic.

A fost afectat un autoturism și elemente de închidere ale balcoanelor.

Conform sursei citate, au fost îndepărtate elementele constructive instabile.

Pompierii militari au acționat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o autospecială de descarcerare, o autoplatformă de lucru la înălțime, echipajul de pe ambulanța SMURD și grupa operativă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Porturile Constanța Nord și Constanța Sud au fost închise din cauza vântului puternic

Publicat

Porturile Constanța Nord și Constanța Sud au fost închise transportului fluvial, din cauza vântului puternic, marți dimineață, începând cu ora 06:15, anunță centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române.

Până la ora 08:00 întreaga țară se află sun un cod galben de intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, ninsori moderate cantitativ și viscol în zona de munte și local în jumătatea nordică, iar la munte codul este portocaliu.

Începând cu ora 08:00, intră în vigoare un cod galben de intensificări susținute ale vântului, valabil într-o mare parte din țară. În Carpații Meridionali, îndeosebi în zona înaltă, vor fi rafale de 90…110 km/h, viscolind ninsoarea, iar vizibilitatea va fi redusă. În Moldova, viteza vântului va atinge 60 – 85 km/h, iar în Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei și local în Muntenia, 55 – 60 km/h.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Copil lovit de o mașină pe o stradă din Cluj-Napoca

Publicat

sursa foto: Arhiva

Un accident rutier  a avut loc marți dimineața, pe strada Alexandru Vaida Voevod, din Cluj Napoca. Un copil de 15 ani a fost lovit de o mașină în timp ce încerca să traverseze strada pe o trecere de pietoni.

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, au fost sesizați, pentru a interveni la un accident de circulație produs pe strada Alexandru Vaida Voevod, din municipiul Cluj-Napoca, soldat cu rănirea unui pieton.

Din primele informații, conducătorul unui autoturism, respectiv un bărbat în vârstă de 56 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, ar fi surprins și accidentat un minor în vârstă de 15 de ani, care s-ar fi angajat în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni.

Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe