Connect with us

EVENIMENT

ANSVSA: Amenzi de aproape 1,2 milioane de lei în industria alimentară, în ianuarie

Publicat

bani lei pixabay e1663503847879.jpg
Arhivă foto

În luna ianuarie 2024, inspectorii sanitari veterinari au aplicat amenzi în industria alimentară în valoare de aproape 1,2 milioane de lei, ca rezultat al constatării neregulilor și încălcării prevederilor legislației referitoare la siguranța alimentară.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), controalele din sectorul produselor alimentare de origine nonanimală au vizat operatorii care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

Controalele inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală au vizat operatorii din industria alimentară, care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

În cursul lunii ianuarie 2024, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au efectuat 6.319 de controale în unităţile din industria agroalimentară.

„Ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, s-au aplicat 129 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.180.600 de lei”, precizează reprezentanţii ANSVSA.

Ce au vizat acțiunile

Acţiunile de verificare efectuate la nivel naţional pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2024 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Potrivit sursei citate, controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Astfel, în urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli legate de neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, precum şi în ceea ce priveşte respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie cum ar fi neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului şi a grupului sanitar pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, etc.

Neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare

Totodată, au fost descoperite neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice) şi neconformităţi privind personalul muncitor (neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului).

Alte tipuri de neconformităţi găsite de inspectorii sanitari veterinari au fost legate de desfăşurarea unor activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, neiniţierea procedurii de rechemare a produselor, neretragerea de la raft a produsului neconform, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Potrivit sursei citate, în timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise, privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente.

De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafeţe/ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară, în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice în alimente. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Modificări în programul de duminică al Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, din cauza vremii

Publicat

modificări în programul de duminică al festivalului de teatru ”povești”

Modificări în programul Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, din cauza vremii, anunțate de organizatori. 

Teatrul de Păpuși „Prichindel” vă informează că din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, programul zilei de 18 mai 2025, din cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, ediția a XVIII-a, va suferi modificări, după cum urmează:

  • spectacolele Companiei Muschetarii București vor fi susținute la sala Teatrului de Păpuși…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

OPINIE. Dragoș Damian (CEO Terapia): Explozie a vânzărilor de medicamente înainte, în timpul și după alegerile din 18 mai

Publicat

3dragos damian1.jpg

Producătorii se așteaptă la creșteri substanțiale ale vânzărilor de medicamente înainte, în timpul și după alegerile din 18 mai. Vor crește în primul rând vânzările de medicamente anti-îmibateinimairepede, anti-măstrângeînpiept și anti-îmiexplodeazăcapuldedurere.  

Se vor vinde ca pâinea calda medicamentele anti-îmivinesăvărs și toate celelalte medicamente pentru tulburări digestive, cum ar fi cele anti-miefoarterău, anti-mădoarestomacul și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sistemul e-SIGUR, folosit sâmbătă pe drumurile din Alba. Radarele pe trepied detectează automat șoferii care depășesc viteza

Publicat

traficul auto din alba, monitorizat în timp real cu ajutorul

Sistemul e-SIGUR, pe drumurile din Alba: Polițiștii rutieri din județ desfășoară sâmbătă o amplă acțiune de monitorizare a traficului rutier, cu ajutorul sistemului inteligent e-SIGUR, menit să identifice în timp real abaterile de la normele de circulație în zonele cu risc crescut de accidente.

Sistemul e-SIGUR este dotat cu dispozitive radar montate pe trepiede mobile, care detectează automat vehiculele ce depășesc limita legală de viteză sau încalcă alte reguli de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Noul pian Bösendorfer al Filarmonicii Cluj-Napoca, inaugurat într-un concert. A costat aproape 750.000 de lei

Publicat

dsc 3591.jpg

Colegiul Academic a fost vineri seara gazda unui concert de excepție care a marcat o premieră istorică în existența Filarmonicii clujene – inaugurarea noului pian Bösendorfer Concert Grand 280VC.

În valoare de 743.700 de lei, această „bijuterie” a fost achiziționată anul trecut cu sprijinul și susținerea financiară a Consiliului Județean Cluj, fără de care artiștii și publicul clujean nu s-ar fi putut bucura de un astfel de moment excepțional pe scena sălii…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe