Connect with us

EVENIMENT

ANSVSA: Amenzi de aproape 1,2 milioane de lei în industria alimentară, în ianuarie

Publicat

bani lei pixabay e1663503847879.jpg
Arhivă foto

În luna ianuarie 2024, inspectorii sanitari veterinari au aplicat amenzi în industria alimentară în valoare de aproape 1,2 milioane de lei, ca rezultat al constatării neregulilor și încălcării prevederilor legislației referitoare la siguranța alimentară.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), controalele din sectorul produselor alimentare de origine nonanimală au vizat operatorii care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

Controalele inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală au vizat operatorii din industria alimentară, care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

În cursul lunii ianuarie 2024, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au efectuat 6.319 de controale în unităţile din industria agroalimentară.

„Ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, s-au aplicat 129 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.180.600 de lei”, precizează reprezentanţii ANSVSA.

Ce au vizat acțiunile

Acţiunile de verificare efectuate la nivel naţional pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2024 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Potrivit sursei citate, controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Astfel, în urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli legate de neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, precum şi în ceea ce priveşte respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie cum ar fi neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului şi a grupului sanitar pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, etc.

Neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare

Totodată, au fost descoperite neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice) şi neconformităţi privind personalul muncitor (neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului).

Alte tipuri de neconformităţi găsite de inspectorii sanitari veterinari au fost legate de desfăşurarea unor activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, neiniţierea procedurii de rechemare a produselor, neretragerea de la raft a produsului neconform, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Potrivit sursei citate, în timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise, privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente.

De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafeţe/ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară, în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice în alimente. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

INCENDIU în localitatea Tiur. A ars acoperișul unei case, în proximitatea hornului. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Publicat

incendiu în localitatea tiur. a ars acoperișul unei case, în

Pompierii din Blaj au fost solicitați să intervină joi noaptea, în jurul orei 22:00, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case din localitatea Tiur.

La fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor.

Potrivit ISU Alba, la sosirea pompierilor, incendiul se manifesta cu ardere mocnită și degajare de fum la nivelul acoperișului unei case de locuit.

La scurt timp, incendiul a fost stins de către pompierii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Profesoară de balet, s-a întors acasă, la Cluj-Napoca, după 20 de ani petrecuți la New York. A înființat un studio de dans

Publicat

whatsapp image 2025 09 26 at 11.30.35 4 e1759387000449.jpeg






Claudia Marinescu este o profesoară de balet care a predat în Cluj-Napoca, după care a plecat în SUA, prin Loteria Vizelor, și s-a stabilit împreună cu soțul său la New York, unde au trăit visul american. După 20 de ani de predat balet la școli prestigioase din America, s-a întors, acasă, la Cluj-Napoca unde și-a deschis un studio de dans.

”La 9 ani am intrat la Liceul de Coregrafie <<Octavian Stroia>> din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. “Rătăcirile” preşedintelui Nicuşor Dan, explicate de psihologul Mircea Miclea

Publicat

nicusor dan ursula avion.jpg






În ultima vreme, unele aspecte din comportamentul public al preşedintelui României, Nicuşor Dan, fac deliciul internauţilor, în special al criticilor săi, cu alte opţiuni politice. Însă psihologii au explicaţii pentru acestea.

 

“Rătăcit” la Tricolor

 

Ultima dintre “rătăcirile” lui Nicuşor Dan a avut loc zilele trecute, la Timişoara, la un eveniment în cadrul căruia a depus o coroană…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj, în dificultate după remiza cu CFR. Ioan Ovidiu Sabău: „Atmosfera nu este bună deloc”

Publicat

ovidiu sabau antrenor u cluj.jpg






Universitatea Cluj traversează o perioadă complicată în actuala ediție de SuperLigă, după ce în stagiunea precedentă reușea să atingă un obiectiv istoric: calificarea în preliminariile Conference League, în urma unui parcurs solid în play-off.

Formația ardeleană nu mai afișează însă aceeași constanță, iar ultimele rezultate au adus o presiune suplimentară asupra staffului și a jucătorilor. 3…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe