Connect with us

EVENIMENT

ANSVSA interzice importul de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina, până în iunie 2023

Publicat

floarea soarelui nou

Instituția ANSVSA a anunțat miercuri că nu se va permite importul în România de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță originare din Ucraina până la data de 5 iunie 2023.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) aplică noile prevederi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei, din 2 mai 2023, de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Astfel, ANSVSA nu va permite importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina, de la data de intrării în vigoare a Regulamentului mai sus menţionat, până la data de 5 iunie 2023.

Aceste măsuri vizează doar contractele semnate după data de intrarea în vigoare a noilor prevederi şi se aplică până la data de 5 iunie 2023”, precizează ANSVSA, printr-un comunicat.

Pentru celelalte tipuri de produse de origine nonanimală, care nu fac obiectul acestor noi reglementări, ANSVSA realizează controale pentru transporturile provenite din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare şi la destinaţia finală (depozite de cereale, unităţi de procesare şi comercializare) a acestor produse.

În concordanţă cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, ANSVSA a înfiinţat noi Puncte de Intrare, în judeţele de la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, pentru a eficientiza actul de control oficial, în corelaţie cu numărul de transporturi de cereale.

„ANSVSA va continua acţiunile de verificare şi împreună cu celelalte instituţii responsabile va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze şi să fluidizeze transportul de mărfuri, subliniază instituţia”, a anunţat sursa citată.

ANSVSA interzice importul de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina, până în iunie 2023. Declarațiile ministrului Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat marţi că niciun contract comercial cu patru produse agricole – grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui – nu se mai poate încheia între agenţii economici din Ucraina şi România, odată cu adoptarea de către Comisia Europeană a unor măsuri excepţionale privind importurile de astfel de produse din Ucraina.

Comisia Europeană a adoptat marţi măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanţia excepţională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanţele excepţionale ale blocajelor logistice grave cu care se confruntă cinci state membre ale Uniunii Europene, preciza forul european.

Măsurile vizează patru produse agricole – grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui – originare din Ucraina.

Măsurile adoptate urmăresc atenuarea blocajelor logistice care implică aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Măsurile vor intra în vigoare în 2 mai şi se vor aplica până la 5 iunie 2023. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Noi drepturi pentru persoanele cu handicap. Acces gratuit cu câini ghid în autobuze, taxi-uri și taxă eliminată la RAR

Publicat

noi drepturi pentru persoanele cu handicap. acces gratuit cu câini

Noi drepturi pentru persoanele cu handicap. Acestea vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine, alte spaţii, cu câini ghid. Proiectul a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006. Se scutește de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială, în scopul conducerii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Directorul Școlii Gimnaziale Vad, acuzat că a bătut doi elevi și pe mama unuia dintre ei. Anchete ale IPJ și ISJ

Publicat

scoala vad.jpg

Anchete la Școala Gimnazială Vad au fost declanșate de Poliție și de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj după ce directorul unității, Mircea Boian, a fost reclamat că a bătut doi elevi și pe mama unuia dintre ei.

”Poliția municipiului Dej a fost sesizată prin intermediul unui apel la 112, de către părintele unui elev din cadrul unei unități de învățământ din localitatea Vad, despre faptul că un cadru didactic i-ar fi luat telefonul copilului și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Concerte de pricesne, la Teiuș și Secășel, în 21 aprilie. Participă artiști cunoscuți din județul Alba. Programul evenimentelor

Publicat

concerte de pricesne, la teiuș și secășel, în 21 aprilie.

În 21 aprilie, la Teiuș și Secășel sunt organizate concerte de pricesne, evenimente specifice sărbătorilor pascale. Cântecele folclorice religioase vor fi interpretate de artiști cunoscuți din județul Alba.

Evenimentele sunt organizate de Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, Primăria Teiuș, respectiv Primăria Ohaba.

Concert de pricesne la Teiuș, în Biserica ”Sfânta Treime” – duminică, 21 aprilie, ora 18.00

În program:

  • Leontina Fărcaș și Grupul vocal…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? O minoră din Alba Iulia a fost dată dispărută de familie: Poliția o caută. Cei care o văd trebuie să sune la 112

Publicat

aȚi vĂzut o? o minoră din alba iulia a fost dată

Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din municipiul Alba Iulia. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea sa, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 16 aprilie 2024, în jurul orei 15.30, Poliția Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de către un bărbat din municipiu, cu privire la faptul că fiica sa minoră a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Din primele cercetări efectuate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe